10/01/2021

С дъх на приключение

НОВА ДАТА: 22.08. – 28.08.2021 г.!

Моля, преди да попълните формата за записване, прочетете внимателно програмата и я обсъдете с децата си, за да бъдем всички спокойни, щастливи и вдъхновени за приключения!

Лагерът е подходящ за деца на 13 – 16 години.

Лагер „С дъх на приключение“ е надграждаща програма за децата, които търсят различни предизвикателства сред горите, пещерите и върховете на Западни Родопи. Лагерът се провежда в района на Велинград и Беглика и се придвижва от място на място, всеки ден с нови изненади и интересни преживявания.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни и колоездачни преходи в района на Велинград и Беглика;
– спелеология – посещение на пещерите Лепеница и Сърната;
– ориентиране – откриване на правилния маршрут и изкачване до връх Голяма Сютка (2186 м);
– плаване с кану във водите и из островите на язовир „Голям Беглик“;
– бивакуване сред прекрасните родопски гори и поляни;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 22.08. – 28.08.2021 г.

Краен срок за записване: до запълване на местата за програмата.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Пещера Лепеница. Пристигане във Велинград. Първоначална ориентация и начало на курса. През този ден ще посетим една от известните родопски пещери – Лепеница. Тук могат да бъдат видени почти всички форми характерни за българските пещери – сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езера, пещерни бисери и рози. Пещерата не е благоустроена и посещението става с помощта на изкуствено осветление и водач. Проникването в пещерата не крие рискове и технически трудности.

След посещението на пещерата и кратка беседа на тема пещери и карстови форми продължаваме към следващата цел за деня – местността Качаков чарк, където организираме първия си бивак. Запознаваме се с картата и компаса като с тяхна помощ ще се придвижваме из родопските дебри в следващите няколко дни.

Ден 2. Връх Голяма Сютка. През този ден ни предстои да се изкачим до третия по височина връх в Родопите – Голяма Сютка (2186 м). От местността Качаков чарк с помощта на карта и компас през руините на връх Манастира и отдавна изоставени пътеки ще достигнем до целта си, откъдето на юг и изток погледът обхожда безкрайните дипли на Родопите. След кратка почивка за обяд продължаваме към втората задача за този ден, а именно откриването на най-подходящия път за слизане до долината на река Семиза и местността Газинчев чарк, където ще разположим втория си лагер.

Ден 3. С колела към Чатъма. От местността Газинчев чарк се спускаме с велосипеди по живописната долина на река Семиза, която ни отвежда до границите на резерват „Беглика“. Резерватът е създаден преди повече от петдесет години с цел опазването на естествените масиви от смърчови гори. Средната възраст на горите тук е около 130 години, като отделни екземпляри достигат до 180 – 200 години.

Мястото е естествено местообитание на множество интересни растителни и животински видове като алпийското сграбиче и птицата глухар. По черни пътища, горски пътеки и местни животновъдни ферми ще се докоснем до девствената природа в тази част на Родопите. Продължаваме към местността Беглика на бреговете на едноименния язовир. Достигаме до Горски център „Чатъма“, където лагеруваме тази вечер.

Ден 4. Във водите на язовир „Голям Беглик“. След като успяхме да се ориентираме и да пресечем планината от Велинград до Беглика, през този ден опитваме нещо ново – приключение по вода. Планираме и правим истинска експедиция. Целта ни е с помощта на карта и компас да открием най-лесния начин… да стигнем по най-предизвикателния начин до големия остров, разположен в средата на язовира. Тук изграждаме импровизиран бивак и се учим как да пребиваваме сред природата с подръчни средства.

Ден 5. Пещера Сърната. Знаем, че някъде на острова има пещера. Легендата разказва за сърната, която е дала името ѝ, а нашата цел за деня е да я открием, да се спуснем в нея и да разберем какви тайни крие в себе си. Следобед отново се хвърляме сред вълните на язовира и се връщаме до Горски център „Чатъма“, където ще прекараме времето си във възстановяване на силите си и дискусия на преживяното до момента.

Ден 6. Катерене и въжена градина. Поредният ден посвещаваме на подобряване на уменията си за работа с въжета и катерачен инвентар, начините за безопасно катерене и преминаване на сложни участъци. Ще се издигнем нависоко по въжената градина на Чатъма.

Ден 7. Отново на две колела. Последният ден от лагера е предвиден за планинско колоездене. Събираме лагера си и се екипираме за колоездене. Ще караме по бреговете на язовир „Голям Беглик“, а по път ще спрем за кратък пикник, по време на който ще си припомним всички хубави моменти на нашето пътешествие. Сбогуваме се и си пожелаваме да се видим отново.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 460 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на палаткови лагери!
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 10 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ