20/05/2015

С дъх на смола за малките

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! РАЗГЛЕДАЙТЕ ЛАГЕРА „10 СТЪПКИ КЪМ ПРИРОДАТА“ ЗА ПО-МАЛКИТЕ.

Лагерът е подходящ за деца на 9-12 години.

„С дъх на смола“ е основната ни приключенска програма, в която децата придобиват първоначални умения и знания за различни дейности сред природата.
Програмата е базирана на методите на неформалното образование. В рамките на отделните занимания и игри участниците развиват усещането си за лична отговорност, екипност, инициативност и взаимопомощ. Мястото за провеждане на лагера е в горите на Защитена местност „Чатъма“ край бреговете на язовир Голям Беглик, Западни Родопи.

В рамките на курса участниците са ангажирани активно в следните дейности:

– бивакуване сред природата – децата се учат как се избира място за лагер и как се опъва палатка, как и къде се пали огън, колко е важно да се грижат за мястото, на което бивакуват;
– пешеходни и колоездачни преходи в планински район;
– ориентиране – получаване на първоначални знания за работа с компас и карта и ориентиране по местни предмети;
– катерене по изкуствена стена и въжена градина;
– обучение и плаване с кану във водите на язовир Голям Беглик;
– социални и артистични проекти;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 23.06.-29.06.2019 г. (МЕСТАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!), 30.06.-06.07.2019 г. (МЕСТАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!), 11.08.-17.08.2019 г. (МЕСТАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!) и 18.08.-24.08.2019 г. (МЕСТАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!)
Краен срок за записване: 13.06., 20.06., 01.08. и 08.08.2019 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Пристигане и ориентация. Участниците пристигат в местността Беглика. Следва първоначално запознаване и кратък преход до Горски център „Чатъма”, където ще бъде разположен лагерът ни. Разпъваме палатките на уютна поляна в гората в едноименната защитена местност. Запознаваме се с реда за пребиваване в горския център и заедно изработваме правилата на лагера.

Ден 2. Ориентиране и работа с компас. След закуска започва забавлението – игри, кратко теоретично запознаване с компаса и различните начини за ориентиране в природата (с компас, GPS, по небесните тела, по природни знаци и антропогенни обекти). Следобед прилагаме на практика наученото. Дългият, но ползотворен и весел ден завършва край топлината на лагерния огън.

Ден 3. Темата е вода. През този ден ще придобием основни познания за гребане с кану в спокойни води. За целта изучаваме основните принципи за безопасност, техники на гребане и управление на кану. След инструктажа и „сухите“ тренировки влизаме на тестово плаване в дълбоките води на язовира. Това ще ни даде възможност да преценим индивидуалните възможности на децата и да работим целенасочено върху развиването на уменията им. Формираме екипажи и в зависимост от времето и силите ни, се отправяме към някой от ръкавите на „Беглика“, които предоставят прекрасни гледки към залязващото слънце.

Ден 4. С колела по горските пътища. Поредният вълнуващ ден от програмата е посветен на планинското колоездене. Ще научим какво представлява планинско колело, как да караме безопасно в планината, как да поддържаме велосипеда си в изправност и някои други тънкости, които сме научили през годините обикаляйки планините на две колела. След обяд правим панорамна обиколка на язовира, а вечерта край лагерния огън говорим за преживяното и наученото по време на лагера.

Ден 5. Въжета, катерене и въжена градина. Всяко дете иска да се покатери някъде нависоко, да надникне зад стената или да изкачи някоя скала, да погледне света отгоре. В този ден ще обърнем внимание на това как да се катерим сигурно и безопасно. Започваме с теоретична подготовка за основните принципи на катеренето, начините за осигуряване, работата с въжета и катерачен инвентар. Учим се да правим възли, които ще са ни от полза не само в катеренето, но и да си завържем козата или яхтата например. 🙂 След обяд „превземаме“ въжената градина, на Горски център „Чатъма“ и практикуваме наученото, преминавайки по отделните въжени елементи.

Ден 6. Социален или артистичен проект. Вярваме, че освен да ползваме блага, ние трябва и да създаваме такива. Участниците в курса имат възможността по свой избор да направят нещо, което да окаже положително влияние върху средата, в която пребиваваме. Възможните дейности включват подобряване на условията в лагера, почистване на околността от битови отпадъци или пък създаване на представление, което да бъде представено пред гостите на Чатъма. Благодарение на социалните проекти, които реализираме, участниците в курса имат възможността да оставят нещо от себе си за тези, които идват след тях и да ползват направеното в предишните години.

Ден 7. „Сърце на лагера“ и отпътуване. Всяко хубаво преживяване има своя край. Положителното е, че този край може да даде начало на нещо прекрасно и да стане повод за нови срещи. Записваме на лист хартия най-силините си впечатления и си пожелаваме да се видим отново. Събираме лагера и правим кратък преход към мястото на отпътуване.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 360 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на палатков лагер!
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 12 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

Други програми