Триградските каньони и гори
10/01/2021

Триградските каньони и гори

Лагерът е подходящ за деца на 11 – 13 години с планинарски опит

Лагерите от поредицата “Диви Родопи” ни превеждат през нечувани кътчета на мистичната, вълшебна планина. Тази програма следва пътя на лагера „Из дебрите на Баташка планина“ и е естествено продължение на пътя ни през Родопите, който започваме с легерите „С дъх на смола“ и „С дъх на приключение“. Продължаваме да се движим на юг, преминавайки през безброй приключения и живописни места, докато достигнем до границата с Гърция. Ще посетим впечатляващи ждрела, пещери и места с фантастична панорама, гъсти гори и дълбоки каньони. Ще се движим по диви пътеки и ще събираме зрънцата на познанието и приятелството, които да израстат и да ни вдъхновяват.

Програмата включва:

– бивакуване на палатки сред природата с ежедневна смяна на мястото;
– самостоятелно приготвяне на храната от децата и инструкторите и хранене в хижи; самостоятелна грижа за бита;
– пешеходни преходи в Западни Родопи в района на Борино, Триград, Чаирски езера;
– ориентиране в трудни местности – усъвършенстване на знанията за работа с компас и използването на друг тип навигация;
– наблюдение на диви животни и птици;
– катерене и използване на алпийски способи;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 7 – 13 юли 2024 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: Борино и Кастраклии. Лагерът ни започва в китното родопско селце Борино. След като разпънем картата и прегледаме плана за следващите седем дни, започваме и краткия преход за загрявка. В шеги, закачки и опознаване, разтъпкваме обувките си до мястото ни за бивак, което е в двора на уютна виличка в местността Кастраклии. Мястото е в близост до едноименния резерват, за който ще научим повече на вечерните си разговори.

Ден 2: От Кастраклии до Тешел. Първо утро на родопска поляна. След закуска стягаме раниците и не след дълго се озоваваме на входа на резервата. Скални отвеси, дъх на борова гора и пресни следи от диви животни. Преминавайки през обозначената пътечка през това съхранено кътче природа, научаваме повече за себе си и заобикалящата ни среда. В захлас се озоваваме на асфалтовото шосе в близост до хижа „Тешел“. Оглушени от контраста между дива природа и цивилизация, разпъваме палатки в двора на хижата, докато чакаме вечерята.

Ден 3: От Тешел до Ягодина. Първият ни по-дълъг преход ще изпита физическите ни сили и ще погледнем отвисоко диплите на дивите Родопи, а в далечината се виждат върховете на Пирин и Боздаг в Гърция. Движим се над дефилето на Буйновска река с отвесните скали на Буйновското ждрело. Достигаме до най-високата точка на вр. Свети Илия и зашеметяващата площадка „Орлово око“ край китното село Ягодина. Правим лагера си на поляните южно от селото.

Ден 4: Харамийска пещера – от Ягодина до Триград. Този ден е посветен на пещерния свят на Триград. След закуска продължаваме маршрута си през ливади и картофени ниви в посока с. Триград. Движим се по горски път в подножието на връх Дурдага и за около два часа достигаме целта си за деня – входа на Харамийската пещера, разположен високо на скалите над Триградска река. С помощта на местен екип и специализирана екипировка се изкачваме до входа на пещерата и, провирайки се през тесните проходи на пещерата, достигаме до малък отвор, през който се спускаме в огромната камбана на един друг подземен свят. Това приключение заслужава поне един сладолед! Нощуваме в покрайнините на с. Триград.

Ден 5: Чаирски езера – от Триград до Чаирите. От Триград навлизаме още по-дълбоко в недрата на планината. Недалеч от границата с Гърция се намира живописната местност Чаирите или Чаирски езера. Тя представлява група от естествени планински езера, разположени на височина около 1400 метра и заобиколени от прекрасни ливади и вековни смърчови гори. След като се настаним в близост до едноименната хижа, правим кратка разходка до намиращия се недалеч природен феномен “пияната гора” – хаос от наклонени в различни посоки дървета, образувани в резултат от свлачищни процеси.

Ден 6: Загадъчният Каурчан – Чаирите. Този ден се отправяме на преход към загадъчния скален връх Каурчан. Той се издига на едно било южно от Чаирските езера. Достигането до върха е през вековни смърчови гори, а веднъж изкачили се до най-високата му точка, се наслаждаваме на хубави гледки към околността. По върха личат руини от стари градежи, което ни подсказва, че в древността най-вероятно това място вероятно е било тракийско светилище. Следобед се връщаме до Чаирите, където оставаме за втора нощувка.

Ден 7: Отпътуване. Сутринта преди отпътуването правим разбор на отминалия лагер, кроим планове за следващото приключение, правим снимки за спомен и се отправяме обратно към цивилизацията, следвайки пътя по долината на Чаирска река до местността Османов вир. Оттам с организиран транспорт пътуваме обратно към вкъщи.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Такса за участие*: 760 лв.
Такса за участие с транспорт: 880 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта (включена е във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 8 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ