02/02/2022

С дъх на приключение +

МИНАЛА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за младежи на 13 – 16 години

Лагер „С дъх на приключение +“ е надграждаща програма за младежи, които са готови да се изправят срещу предизвикателствата и неочакваното. Лагерът започва своя път в близост до Велинград и преминава през пещери, била, върхове, реки, долини, за да стигне до яз. „Голям Беглик“, изследвайки родопските пътеки и търсейки приключения. Всеки ден се придвижваме от точка до точка пеш, на колела, с лодки, избираме най-доброто място за бивакуване, борим се с ежедневните изненади на ситуациите и времето.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни и колоездачни преходи в планински район между Велинград и Беглика;
– първи стъпки в пещернячеството;
– преход с ориентиране – в търсене на правилния маршрут до връх Голяма Сютка (2186 м);
– плаване с кану във водите на язовир „Голям Беглик“;
– бивакуване сред прекрасните родопски гори и поляни;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 14 – 20 август 2022 г. (МЕСТАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!)

Краен срок за записване: 10 дни преди началната дата или до запълване на местата в групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: Пещера Лепеница. Пристигаме в близост до Велинград по долината на р. Лепеница, откъдето започва приключението. През този ден ще посетим една от известните родопски пещери – Лепеница. Ще погледнем в недрата ѝ, за да видим причудливите форми на множество сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, да чуем капещата вода в синтрови езера, образувала пещерни бисери и рози. Пещерата не е благоустроена и проникваме в нея с местен водач, който ще ни разкаже повече за историята ѝ. След посещението на Лепеница продължаваме към следващата цел за деня – местността Качаков чарк, където организираме първия си бивак. Запознаваме се помежду си, устройваме първия си бивак и си разпределяме задачите и грижите за лагера. В следобедните часове ще се научим как да се ориентираме с карта и компас, как да ползваме GPS навигация и специализирани приложения. С тяхна помощ ще се придвижваме из родопските дебри в следващите няколко дни.

Ден 2: Връх Голяма Сютка. През този ден ни предстои да се изкачим до третия по височина връх в Родопите – Голяма Сютка (2186 м). От местността Качаков чарк с помощта на вече споменатите пособия и устройства, през руините на връх Манастира и отдавна изоставени пътеки, ще достигнем до целта си. От високото било на планината на юг и изток погледът обхожда диплите на Родопите, в ясно време се вижда Стара планина на север. След кратка почивка за обяд продължаваме към втората цел за този ден, а именно откриването на най-подходящия път за слизане до долината на река Семиза и местността Газинчев чарк, където ще разположим втория си лагер.

Ден 3: С колела към Чатъма. На Газинчев чарк се качваме на колелата и се спускаме по живописната долина на река Семиза, която ни отвежда до границите на резерват „Беглика“. Резерватът е създаден преди повече от петдесет години с цел опазването на естествените масиви от смърчови гори. Средната възраст на горите тук е около 130 години, като отделни екземпляри достигат до 180 – 200 години. Мястото е естествено местообитание на множество интересни растителни и животински видове като алпийското сграбиче и птицата глухар. По черни пътища, горски пътеки и покрай местни животновъдни ферми ще се докоснем до запазената природа в тази част на Родопите. Продължаваме към местността Беглика на бреговете на едноименния язовир. Лагерът ни за тази вечер ще бъде изненада, заедно ще решим къде да го устроим и как да се погрижим за сигурността му!

Ден 4: Във водите на язовир „Голям Беглик“. След като успяхме да се ориентираме и да пресечем планината от Велинград до Беглика, през този ден опитваме нещо ново – приключение по вода. Планираме и организираме сами една истинска експедиция. Целта ни е да открием как да стигнем по най-предизвикателния начин до големия остров, разположен в средата на язовира. Озовали се там, изграждаме импровизиран бивак и оцеляването под открито небе започва СЕГА.

Ден 5: Пещера ли? Знаем, че островът има най-висока точка, знаем, че на него има скрита пещера. Но къде са те? С приятелски усилия, вече научени уроци за ориентиране сред природата и малко късмет се опитваме да ги открием и да поучим района на острова. А защо не и да го картографираме? Следобед отново ще порим вълните на язовира и ще се върнем до Горски център „Чатъма“, където ще се заредим с провиции и ще начертаем план за вечерта.

Ден 6: Катерене и въжена градина. В този ден ще се издигнем нависоко по въжената градина на Чатъма, за да можем след това да споделяме за още предизвикателства, които сме преодолели заедно. Последната ни вечер под звездите на Беглика е време за спомени, споделяне и мечти занапред.

Ден 7: Отново на две колела. Последният ден от лагера е предвиден отново за планинско колоездене. Събираме лагера и се екипираме, за да изпълним последната си мисия заедно. Ще караме от язовир „Голям Беглик“ към съседния язовир „Широка поляна“. По път ще спрем за кратък пикник, по време на който ще си припомним всички хубави моменти на нашето пътешествие. Сбогуваме се и си пожелаваме да се видим отново.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 570 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 80 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

Настаняването във всички дни от лагера е на палатки и открити биваци!

* Таксата е валидна при минимум 10 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ