С дъх на скала за големите: класик
10/01/2021

С дъх на смола за големите: класик

Лагерът е подходящ за деца на възраст 12 – 14 години

„С дъх на смола“ е базовата ни приключенска програма, в която децата придобиват първоначални умения и знания за връзка на човека с природата и начина, по който можем да пребиваваме сред нея, без да ѝ вредим. Нашата любима „Смола“ е лагерът, с който започва всичко! Първата програма от палитрата детски лагери на сдружение „Байкария“ е на сцената от 2010 година и е една от най-обичаните. Пъстър и разнообразен, весел и вдъхновяващ лагер „С дъх на смола“ засява семенцето на любопитството на децата към света на приключенията.
Програмата е едно непрестанно учене чрез преживяване, в рамките на което участниците развиват своята лична отговорност, учат се да взаимодействат с останалите, да бъдат участници в собственото си приключение, да бъдат инициативни и да си помагат. Мястото за провеждане на лагера е сред магичните родопски гори на Защитена местност „Чатъма“ край бреговете на язовир „Голям Беглик“.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване на палатки сред природата – учим се как да избираме място за лагер, как се опъва палатка, как и къде се пали огън, колко е важно да се грижим за мястото, на което се намираме;
– самостоятелно приготвяне на храната и грижа за бита с помощта на инструкторите;
– пешеходни и колоездачни преходи в планински район;
– ориентиране – първоначални знания за работа с компас и карта;
– катерене на изкуствена стена и въжена градина;
– обучение и плаване с кану във водите на яз. „Голям Беглик“, Западни Родопи;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 7 – 13 юли 2024 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Пристигане и ориентация. Около обяд децата пристигат в местността Беглика. Следва първоначално запознаване и кратък преход до Горски център „Чатъма”, където ще бъде разположен лагерът ни. Разпъваме палатките на закътана поляна в гората, обособена за целта, и се запознаваме се с горския център и неговите правила. Подреждаме и запалваме заедно първия лагерен огън, който ще ни топли и събира всяка вечер!

Ден 2: Игра и вода. В началото на деня ще играем…, за да се запознаем! Ще разберем кой е силен в разсъжденията, кой е ловък и бърз, кой е нетърпелив и кой артист. Всички сме различни, но сме заедно в едно ново приключение. В следобедните часове водната шир ни зове и развихря фантазиите. Днес ще получим първи урок за гребане с кану или каяк в спокойни води. След инструктажа и „сухите“ тренировки влизаме на тестово плаване. Формираме екипажи и в зависимост от времето и силите ни, се отправяме към някой от ръкавите на язовира с прекрасни гледки към залязващото слънце.

Ден 3: Ориентиране и работа с компас. След закуска започва забавлението – с игра и загадки ще се запознаем с компаса и различните начини за ориентиране в природата. Ще търсим, ще намираме, ще се губим и ще откривателстваме. Ще чуем гората и ще усетим отблизо нейния дъх. Дългият ден отлита и споделяме впечатления край топлината на лагерния огън.

Ден 4: С колела по горските пътища. Поредният ден от програмата е посветен на планинското колоездене. Ще научим какво представлява планинския велосипед, как да караме безопасно в планината, как да поддържаме возилото си в изправност. Упражняваме баланса и правилното сменяне на скорости по каменистия терен около Чатъма. Следобед, вече уверени в уменията си, правим по-дълъг преход, за да разучим нови непосещавани места около язовира.

Ден 5: Въжета, катерене и въжена градина. Всяко дете иска да се покатери някъде нависоко, да надникне зад стената или да изкачи някоя скала, да погледне света отгоре. В този ден ще обърнем внимание на това как да се катерим сигурно и безопасно и ще се изправим пред предизвикателството на въжената градина на Горски център „Чатъма“. Адреналинът е на макс! В следобедните часове ще се забавляваме с други въжени предизвикателства и игри, в които ще проверим силата на новите си приятелства.

Ден 6: Денят Х. В този ден е възможно да ни се случи всичко. Групата сама ще подскаже кое приключение да бъде „черешката на тортата“. Защото всеки сам създава своя свят с действията, желанията и мечтите си. По суша, по вода, на колела или в творчески порив да направим нещо хубаво, което да остане след нас, ще протече този ден в края на една вълнуваща седмица. Огънят припуква за последно!

Ден 7: Спомени в шепите. Всяко хубаво преживяване има своя край. Но най-хубавото е, че този край може да даде начало на нещо ново и прекрасно, и да стане повод за нови срещи. Припомняме си най-силните си впечатления от прекараните дни заедно и си пожелаваме да се видим отново. Събираме лагера и правим кратък преход към мястото на отпътуване.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 740 лв.
Такса за участие с транспорт: 840 лв.

Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.

Не включва стойността на транспорта (включена е във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ