10/01/2021

Из дебрите на Баташка планина

МИНАЛА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за деца на 11 – 13 години с планинарски опит

“Из дебрите на Баташка планина” е програма от експедиционен тип, проведена за първи път през 2016 г. под името “Диви Родопи”. В хода ѝ децата навлизат и откриват потайностите на едни от най-красивите и закътани места на високите Западни Родопи между с. Равногор и гр. Девин. Нощуваме на палатки, но и развиваме умения за бивакуване в дивата природа. Малките приключенци имат шанс сами да откриват пътя си през горите и поляните на планината, използвайки карта и компас. Само стъпките ни остават в гората, за да я запазим такава, каквато е била стотици години преди нас.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи сред диви местности;
– ориентиране – усъвършенстване на знанията за работа с компас и ориентиране с и без карта;
– бивакуване – избиране на място и организиране на бивака, подготовка за безопасно и комфортно пребиваване, мястото е непроменено и след нас;
– наблюдение на диви животни и птици;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 17 – 23 юли 2022 г. (МЕСТАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!)
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: Здравей, Равногор! Пристигаме в село Равногор и устройваме палатковия си лагер в околностите на селото. Ще се запознаем и ще обсъдим предстоящата седмица заедно. Ще си разпределим ролите и отговорностите за грижата за лагера ни и ще си поговорим за местата, през които ще преминем. Отправям се на кратък преход до местността Бекови скали или до Червената стена, където изпращаме деня. Прекарваме първата си вечер под звездите, събрани край лагерния огън.

Ден 2: Фотиново и водопадите. В този ден правим преход от село Равногор до село Фотиново. Децата имат за задача да изберат маршрута по карта, за да достигнат в ранния следобед до Фотинските водопади. Спускаме се по стръмните пътечки в основата на водопадите, изкачваме се по склоновете наоколо, за да ги видим отвисоко и да се насладим на природното чудо, скрито в гъстата гора. Нощта ще прекараме на палатков лагер в околностите на село Фотиново.

Ден 3: Загадъчната Шенкая. От с. Фотиново продължаваме в южна посока, като целта ни за деня е да открием загадъчната скала Шенкая, разположена високо над долината на река Гашня. Устройваме лагера си в близост до скалата и прекарваме следобеда в игри и разговори, свързани с нашето присъствие сред природата. Говорим си за уважението към средата и към хората, за това колко е важно да познаваме дивата природа, да я пазим, но и да имаме респект към нея. Учим се как да преминаваме през сложни терени и как да се грижим за безопасността си в планината. Заедно приготвяме вечерята и прекарваме поредната незабравима вечер около лагерния огън.

Ден 4: Из горите до Борово. В този ден целта ни е да достигнем до местността Борово – живописна поляна, разположена сред хубави смърчови гори в южните части на Баташка планина. Отново младите откриватели работят с картата и компас и избират маршрута. По път берем билки и се запознаваме с растенията в Родопите. Лагерът си устройваме на поляната в близост до горски дом “Борово”.

Ден 5: Кемеров мост и Кастракли. Продължаваме прехода си на юг. Преминаваме през живописните местности Аяклии и Балабанлии, за да достигнем до природния резерват “Дупката” – едно от най-добре съхранените и загадъчни кътчета в Родопите. Спускаме се до Девинска река в търсене на Кемеровия мост. Говорим си за историята на Родопите и нейните древни обитатели, чиито следи срещаме сред сенчестите гори. Продължаваме към целта за деня – х. Орфей, където оставаме за нощувка на просторната поляна край хижата.

Ден 6: Девинска планина. От хижа Орфей се насочваме към гористото било на Девинска планина и се спускаме по стръмна пътека към долината на едноименната река. В долната част на пътеката ще потърсим живописната каскада от водопади по река Житен дол. В последната част на прехода ще преминем през каньона на Девинска река, използвайки Девинската екопътека. Краят на нашето приключение е близо, тук устройваме и последния си лагер.

Ден 7: Всичко хубаво си има край, а краят е ново начало! Закриваме лагера като запечатваме всички хубави споделени мигове от седмицата. Качваме се на височинката с параклиса „Свети Георги“, за да отправим последен поглед към долината на Девинска река, град Девин и околните склонове и да си пожелаем „До нови срещи и приключения!“.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 570 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 100 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

Настаняването по време на целия лагер е на палатки!

* Таксата е валидна при минимум 8 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ