10/01/2021

Из дебрите на Баташка планина

АКТУАЛНА ПРОГРАМА ЗА 2021 г.

Лагерът е подходящ за деца на възраст 11 – 15 години с планинарски опит.

“Из дебрите на Баташка планина” е програма от експедиционен тип, проведена за първи път през 2016 г. под името “Диви Родопи”. В хода ѝ децата навлизат и откриват потайностите на едни от най-красивите и закътани места на високите Западни Родопи между с. Равногор и гр. Девин. Нощуваме на палатки, но и развиваме умения за бивакуване в дивата природа. Малките приключенци имат шанс сами да откриват пътя си през горите и поляните на планината, използвайки карта и компас. Само стъпките ни остават в гората, за да я запазим такава, каквато е била стотици години преди нас.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи сред диви местности;
– ориентиране – усъвършенстване на знанията за работа с компас и ориентиране с и без карта;
– бивакуване – избиране на място и организиране на бивака, подготовка за безопасно и комфортно пребиваване, мястото е непроменено и след нас;
– наблюдение на диви животни и птици;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 18.07. – 24.07.2021 г.
Краен срок за записване: 08.07.2021 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Здравей, Равногор! Пристигаме в село Равногор и устройваме палатковия си лагер в околностите на селото. Запознаване на участниците, подписване на групов договор и разпределяне на ежедневните задачи и роли. За постигане на приятелска атмосфера играем игри за запознаване, сближаване и забавление. Следва кратък преход до местността Бекови скали, където изпращаме деня. Прекарваме вечерта около лагерния огън.

Ден 2. Фотиново и водопадите. Този ден правим преход от село Равногор до село Фотиново. Децата имат за задача да изберат маршрута по карта, като целта им е да преминат през местностите Червените скали, тракийската гробница и Фотинските водопади. Нощувката е на палатков лагер в околностите на село Фотиново.

Ден 3. Загадъчната Шенкая. От Фотиново продължаваме в южна посока, като целта ни за деня е да открием загадъчната скала Шенкая, разположена високо над долината на река Гашня. Устройваме лагера си в близост до скалата и прекарваме следобеда в занимания, свързани с техниките за преминаване на сложни терени и безопасността в планината. Ако сме късметлии можем да наблюдаваме диви кози. Поредна вечер около лагерния огън.

Ден 4. Из горите до Борово. В този ден целта ни е да достигнем до местността Борово – живописна поляна, разположена сред хубави смърчови гори в южните части на Баташка планина. Отново младите откриватели работят с картата и избират маршрута, по път берем билки и се запознаваме с растенията в Родопите. Лагерът си устройваме на поляната в близост до горски дом “Борово”.

Ден 5. Кемеров мост и Кастракли. Продължаваме прехода си на юг. Преминаваме през живописните местности Аяклии и Балабанлии, за да достигнем до природния резерват “Дупката” – едно от най-добре съхранените и загадъчни кътчета в Родопите. Спускаме се до Девинска река в търсене на древния Кемеров мост. Говорим си за историята на Родопите и нейните уникални обитатели от хилядолетия насам. Продължаваме към целта за деня – местността Кастраклии, където оставаме за нощувка.

Ден 6. Девинска планина. От Кастраклии се насочваме на изток. Преваляме гористото било на Девинска планина и се спускаме по стръмна пътека към долината на едноименната река. В долната част на пътеката ще потърсим живописната каскада от водопади по река Житен дол. В последната част на прехода ще преминем през каньона на Девинска река, използвайки т.нар. Девинска екопътека. Краят на нашето приключение е близо, тук устройваме и последния си лагер.

Ден 7. Всичко хубаво си има край. А краят е ново начало! Закриваме лагера като запечатаме всички хубави споделени мигове от седмицата. Кратък преход до град Девин и отпътуване.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 460 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на палаткови лагери!
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 8  участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ