Каяци родопи
10/01/2021

С каяк в Източни Родопи

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! ПРИ ИНТЕРЕС СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС ОТ ТУК.

Лагерът е предназначен за деца на възраст 13 – 16 години

„С каяк в Източни Родопи“ е приключенска програма, която се провежда край язовир „Студен кладенец“ в източните Родопи и има за цел да запознае децата с тази загадъчна част на любимата планина, да ги провокира към откривателство и да събуди изследователския им дух в търсене на крепости, светилища, водопади, скали и пещери в околностите на язовира.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване сред природата;
– плаване с каяк в язовир „Студен кладенец“;
– преходи в района на язовира – посещения на исторически забележителности, пещери, скали и водопади;
– наблюдение на диви животни и птици;
– ориентиране във вода и на сушата – усъвършенстване на знанията за работа с компас и ориентиране по карта;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 27 август – 2 септември 2023 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на местата в групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: Началото. Пътуваме и се срещаме в село Островица близо до Кърджали. Разпределяме екипировката и багажите в каяците и съпътстващата ни лодка. Запознаваме се с лодките, с които ще се придвижваме през целия лагер и правим първо плаване до село Лисиците, където опъваме и организираме палатковия си лагер. Разпределяме ежедневните задачи и роли, за да протича лагера ни споделено и подредено. ще поиграем и малко игри, чрез които ще запознаем и сближим бързо, а и ще се позабавляваме искрено. Изпращаме деня на Чуткая и се събираме около огъня за първа вечер.

Ден 2: Моняк и Буюк дере. След закуска прибираме лагера и се приготвяме за плаване. Отправяме се към подножието на крепостта Моняк, където оставяме каяците и се изкачваме до върха на крепостта. Оттук се открива невероятна гледка към язовира и на запад към град Кърджали и по-високите Западни Родопи. Следобед навлизаме с каяците в ръкава на Буюк дере. Отправяме се към местността Крояците, където акостираме, организираме бивака си и приготвяме вечерята си. Изпращаме деня със силуета на Юмрука кая и чертаем планове за следващия ден.

Ден 3: Юмрук кая. Този ден отново ще изследваме и откриваме нови места в язовира. Насочваме се към залива на Перперешка река, източно от Юмрук кая, за да видим какво се крие там. Слизаме, за да открием път до върха и крепостта, която се издига там на височина 587 м. Отново с плаване се връщаме в местността Крояците и нощуваме в същия лагер.

Ден 4: Пеша по Бойник планина. Районът над Крояците е част от Горско стопанство „Студен кладенец”, където се отглеждат много видове горски животни. Те са необезпокоявани, почти не се страхуват от хората… и спокойно хрупат динените кори, оставени от нас. Ще наблюдаваме в непосредствена близост сърни и елени, докато правим преход до билото на Бойник планина. Целите ни за деня са изоставеното село Бойник и крепостта Пандък кая. Слизаме и нощуваме отново в познатия лагер.

Ден 5: Отново до Саръкая и язовирната стена. След закуска прибираме бивака си и се отправяме отново на пътешествие по вода. Плаваме в източна посока като откриваме залива под село Конево и крепостта Саръкая. Остава ни още воден път до язовирната стена, за да открием близо до нея и един красив водопад. Връщаме се на запад до месгността Дарец, където разполагаме следващия си бивак. Вечеряме, споделяме и гледаме звездите, седнали около огъня.

Ден 6: Островът и Средна Арда. След закуска прибираме бивака и отплаваме на запад, за да посетим единствения остров в язовира – Каратепе. Няма да пропуснем да посетим и село Гняздово, за да се подкрепим със сладолед в местния магазин. След почивката отново се качваме на каяците и гребем до Средна Арда, където организираме последния си бивак за лагера.

Ден 7: Отплаваме, за да дойдем пак! Сутринта прибираме лагера и правим закриване на приключението, за да запечатаме всички хубави споделени мигове от седмицата. Плаваме обратно до село Островица, където оправяме багажите и отпътуваме.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 670 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 100 лв.

Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

Настаняването по време на целия лагер е на палатки!

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ