С каяк в Източни Родопи
10/01/2021

С каяк в Източни Родопи

Лагерът е предназначен за младежи на възраст 13 – 16 години

„С каяк в Източни Родопи“ е приключенска програма, която се провежда край язовир „Студен кладенец“ в източните Родопи и има за цел да запознае децата с тази загадъчна част на любимата планина, да ги провокира към откривателство и да събуди изследователския им дух в търсене на крепости, светилища, водопади, скали и пещери в околностите на язовира.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване сред природата;
– плаване с каяк в язовир „Студен кладенец“;
– преходи в района на язовира – посещения на исторически забележителности, пещери, скали и водопади;
– наблюдение на диви животни и птици;
– ориентиране във вода и на сушата – усъвършенстване на знанията за работа с компас и ориентиране по карта;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 25 – 31 август 2024 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на местата в групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: Началото. Пътуваме и се срещаме в село Островица близо до Кърджали. Разпределяме екипировката и багажите в каяците и съпътстващата ни лодка. Запознаваме се с лодките, с които ще се придвижваме през целия лагер и правим първо плаване до село Лисиците, където опъваме и организираме палатковия си лагер. Разпределяме ежедневните задачи и роли, за да протича лагера ни споделено и подредено. ще поиграем и малко игри, чрез които ще запознаем и сближим бързо, а и ще се позабавляваме искрено. Изпращаме деня на Чуткая и се събираме около огъня за първа вечер.

Ден 2: Моняк и Буюк дере. След закуска прибираме лагера и се приготвяме за плаване. Отправяме се към подножието на крепостта Моняк, където оставяме каяците и се изкачваме до върха на крепостта. Оттук се открива невероятна гледка към язовира и на запад към град Кърджали и по-високите Западни Родопи. Следобед навлизаме с каяците в ръкава на Буюк дере. Отправяме се към местността Крояците, където акостираме, организираме бивака си и приготвяме вечерята си. Изпращаме деня със силуета на Юмрука кая и чертаем планове за следващия ден.

Ден 3: Юмрук кая. Този ден отново ще изследваме и откриваме нови места в язовира. Насочваме се към залива на Перперешка река, източно от Юмрук кая, за да видим какво се крие там. Слизаме, за да открием път до върха и крепостта, която се издига там на височина 587 м. Отново с плаване се връщаме в местността Крояците и нощуваме в същия лагер.

Ден 4: Пеша по Бойник планина. Районът над Крояците е част от Горско стопанство „Студен кладенец”, където се отглеждат много видове горски животни. Те са необезпокоявани, почти не се страхуват от хората… и спокойно хрупат динените кори, оставени от нас. Ще наблюдаваме в непосредствена близост сърни и елени, докато правим преход до билото на Бойник планина. Целите ни за деня са изоставеното село Бойник и крепостта Пандък кая. Слизаме и нощуваме отново в познатия лагер.

Ден 5: Отново до Саръкая и язовирната стена. След закуска прибираме бивака си и се отправяме отново на пътешествие по вода. Плаваме в източна посока като откриваме залива под село Конево и крепостта Саръкая. Остава ни още воден път до язовирната стена, за да открием близо до нея и един красив водопад. Връщаме се на запад до месгността Дарец, където разполагаме следващия си бивак. Вечеряме, споделяме и гледаме звездите, седнали около огъня.

Ден 6: Островът и Средна Арда. След закуска прибираме бивака и отплаваме на запад, за да посетим единствения остров в язовира – Каратепе. Няма да пропуснем да посетим и село Гняздово, за да се подкрепим със сладолед в местния магазин. След почивката отново се качваме на каяците и гребем до Средна Арда, където организираме последния си бивак за лагера.

Ден 7: Отплаваме, за да дойдем пак! Сутринта прибираме лагера и правим закриване на приключението, за да запечатаме всички хубави споделени мигове от седмицата. Плаваме обратно до село Островица, където оправяме багажите и отпътуваме.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 840 лв.
Такса за участие с транспорт: 960 лв.

Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, наем на каяци, застраховка.
Не включва стойността на транспорта (включена във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ