10/01/2021

С каяк в Източни Родопи

АКТУАЛНА ПРОГРАМА ЗА 2021 г.

Лагерът е предназначен за деца на възраст 13 – 16 години.

„С каяк в Източни Родопи“ е приключенска програма, която се провежда край язовир „Студен кладенец“ в източните Родопи и има за цел да запознае децата с тази загадъчна част на любимата планина, да ги провокира към откривателство и да събуди изследователския им дух в търсене на крепости, светилища, водопади, скали и пещери в околностите на язовира.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване сред природата;
– плаване с каяк в язовир „Студен кладенец“;
– преходи в района на язовира – посещения на исторически забележителности, пещери, скали и водопади;
– наблюдение на диви животни и птици;
– ориентиране във вода и на сушата – усъвършенстване на знанията за работа с компас и ориентиране по карта;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 29.08. – 04.09.2021 г.
Краен срок за записване: 19.08.2021 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Начало на програмата. Пътуваме и се срещаме в село Островица, близо до Кърджали. Разпределяме екипировката и багажите в каяците и съпътстващата ни лодка. Запознаваме се с лодките, с които ще се придвижваме през целия лагер. Плаваме до село Лисиците, където построяваме и организираме палатковия си лагер. Подписваме групов договор и разпределяме ежедневните задачи и роли. За постигане на приятелска атмосфера играем игри за запознаване, сближаване и забавление. Изпращаме деня на Чуткая и се събираме около огъня.

Ден 2. Моняк и Буюк дере. След закуска прибираме лагера и се приготвяме за плаване. Отправяме се към подножието на крепостта Моняк, където оставяме каяците и се изкачваме до върха на крепостта. Оттук се открива невероятна гледка към язовира и на запад към град Кърджали и по-високите Западни Родопи. Следобед навлизаме с каяците в ръкава на Буюк дере. Отправяме се към местността Крояците, където акостираме, организираме бивака си и приготвяме вечеря си. Изпращаме деня със силуета на Юмрука кая и правим планове за следващия ден.

Ден 3. Юмрук кая. Този ден отново ще ползваме каяците, за да открием нови места около язовира. Насочваме се към залива на Перперешка река, източно от около Юмрук кая, за да видим какво се крие там. Слизаме, за да открием път до върха и крепостта, издигала се там на височина 587 м. Отново с плаване се връщаме в местността Крояците и нощуваме в същия лагер.

Ден 4. Пеша по Бойник планина. Районът над Крояците е част от Горско стопанство „Студен кладенец”, където се отглеждат много видове горски животни. Те не са обезпокоявани и почти не се страхуват от хората. Ще наблюдаваме в непосредствена близост сърни и елени, докато правим преход до билото на Бойник планина. Цели за деня са изоставеното село Бойник и крепостта Пандък кая. Слизаме и нощуваме отново в познатия лагер.

Ден 5. Отново до Саръкая и язовирната стена. След закуска прибираме бивака си и се отправяме отново на пътешествие по вода. Плаваме в източна посока като откриваме залива под село Конево и крепостта Саръкая. Плаваме още до язовирната стена, за да открием близо и един красив водопад. Връщаме се на запад до месгността Дарец, където разполагаме следващия си бивак. Вечеряме, споделяме и гледаме звездите, седнали около огъня.

Ден 6. Островът и Средна Арда. След закуска прибираме бивака и отплаваме на запад, за да посетим единствения остров в язовира – Каратепе. Няма да пропуснем да посетим и село Гняздово, за да се подкрепим със сладолед в местния магазин. След почивката отново се качваме на каяците и гребем до Средна Арда, където организираме последния си бивак за лагера.

Ден 7. …отплаваме, за да дойдем пак! Сутринта прибираме лагера и правим закриване на приключението, за да запечатаме всички хубави споделени мигове от седмицата. Плаваме обратно до село Островица, където оправяме багажите и отпътуваме.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 490 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 7о лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на палаткови лагери!
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 12 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ