МИНАЛА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за деца на 13 – 17 години с опит в лагери сред природата

Млади приключенци, колко от вас са се питали:

  • Как ли изглежда Чатъма през зимата?
  • Как се живее в гората, затрупана от сняг, и тооолкова далеч от града?
  • Как така замръзва този голям язовир?
  • Какво правят инструкторите по това време на годината и спят ли зимен сън?

Решихме да повдигнем завесата над снежните брегове на яз. „Голям Беглик“ и Чатъма с една програма за най-запалените лагерници, които искат да вкусят от хижарския живот и притихналите в зимна премяна Родопи. Ще се убедите, че шарените къщички на брега на язовира са си още тук, а зимно време домашната баница е още по-вкусна. Ще заменим лятното колоездене с работилница за цепене на дърва. Ще оставим каяците да зимуват и ще обуем гети, а защо не и снегоходки. А вместо лагерен огън, ще се съберем около лагерната камина и ще споделяме истории от планините.

Ако сте участвали в летните ни програми и искате да предизвикате себе си при малко по-трудни условия, ще се радваме да тръгнем заедно на това поредно приключение!

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи в зимни условия и опознаване на особеностите на зимната планина;
– усвояване на умения за палене на огън и поддържане на печка на дърва =);
– докосване до истинския хижарски живот;
– прожекции на филми и дискусии за пиродата и връзката ни с нея;
– тихи и… шумни, забавни игри.

Дата за провеждане: 26.12. – 30.12.2022 г.
Краен срок за записване: 16.12.2022 г. или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (26.12., понеделник) Пристигане в замръзналото кралство. Лагерът ни започва с обичайния преход до Горски център “Чатъма”, но този път ще бъдем доста по-дебело облечени и подготвени за студено време. След пристигане на Чатъма ще се настаним в къщичките на закрито и ще научим първия и най-важен урок през зимата – как се пали печка на дърва. Инструкторите-огняри ще разкрият своите малки тайни. Вечерта ще радваме на уютна обстановка около камината и ще разчертаем смелия план за следващите дни.

Ден 2 (27.12., вторник) Тишината на старата смърчова гора. След като приготвим заедно закуската и споделим първи впечатления от изминалата първа нощ, ще се отправим на разходка сред смърчовите гори на защитена местност “Чатъма”. Ще си говорим за особеностите на зимната планина, а ако времето позволява, ще походим и със снегоходки. В следобедните часове ще пием горещ чай и ще нацепим дърва за камината. После ще си приготвим вечерята и ще изберем заедно филм за първата ни вечерна прожекция.

Ден 3 (28.12., сряда) Огън, студ и джинджифилови бисквити. През този ден ще се запознаем на теория с това как да се предпазим от студа в планината. Ще си поговорим малко за безопасността и първата помощ през зимата, а в околностите на Чатъма ще разиграем различни аварийни сценарии, за да натрупаме опит при вземането на решения. В следобедните часове ще се позабавляваме с игри на закрито и приготвяне на сладки вкусотии в чатъмската кухня.

Ден 4 (29.12., четвъртък) Следи в гората. През този ден ще направим по-дълга разходка до местността Горанов чарк през Ралев гьол като през цялото време ще търсим следи от горски птици и животни, ще ги разпознаваме и ще научим повече за това какво се случва в гората през този сезон. Следобед се завръщаме на топло на Чатъма към забавните ни вечерни занимания – настолни игри, разкази и филми.

Ден 5. (30.12., петък) Отпътуване. В петък се отправяме обратно към домовете си, за да изпратим 2022 година в историята, а шарените къщички ще си останат все там и ще ни чакат да се върнем и през следващата година.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ. Актуален списък се екипировка ще бъде изпратен при потвърждение на групата.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие**: 530 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 80 лв.

Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

** Таксата е валидна при минимум 12 участници.

ДРУГИ ПРОГРАМИ