Rila_golemi
02/01/2019

Зимна експедиция: По снежните склонове на Рила

МИНАЛА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за младежи на възраст 14-16 години

Една програма за всички, които обичат планината и тези, които искат да се запознаят с нея, за всички, които се радват на снега и зимните приключения.
Снежното спокойствие и безбрежност ще ни заобиколят в първите дни на краткия месец февруари, ще ни накарат да се вслушаме и да се замислим. Планината ще ни прегърне и ще се отвори за нас, за да се изправим пред нови вълнуващи изживявания. Съвместна продукция на Училище за приключения „Реверсо“ и „Лагер Беглика“.

Програмата включва:

– зимно приключение с много изненади и предизвикателства;
– истинска експедиция със снегоходки и с раници на гръб;
– обучение по лавинна безопасност и безопасно придвижване в зимната планина;
– групови занимания за постигане на общите цели на лагера;
– планиране и подготовка на маршрут по карта, изработване на стратегия за действие при различни ситуации.

Дати за провеждане: 01-05.02.2020 г.
Краен срок за записване: 29.01.2020 г.
Район: Мальовишка Рила – Гьолечица, хотел „Дивите петли“, хижа „Скакавица“, хижа „Седемте рилски езера“

Детайлно описание на програмата:

Ден 1 (01.02.2020) Пристигаме. В следобедните часове на първия ден от лагера ни пристигаме и се настаняваме в хотел „Дивите петли” в местността Гьолечица. Запознаваме се, сближаваме се и се забавляваме. Заедно чертаем план за следващите дни и се подготвяме за вълнуващото си пътешествие в прегръдката на Рила планина.

Ден 2 (02.02.2020) Първи преход. От „Дивите петли“ започва нашия първи маршрут. Обуваме снегоходките и се впускаме в първото си пешеходно предизвикателство – зимен преход до хижа „Скакавица”. По време на пътя се учим как да общуваме помежду си и как да вземаме решения за да постигаме успешно целите си. Работим с карти и компаси, планираме и си помагаме. Вечерта оставаме за първа нощувка в зимна планинска хижа!

Ден 3 (03.02.2020) В района х. „Скакавица” – Скакавишки водопад. В днешния ден, освен движението в зимната планина, ще обърнем внимание и на обученията по първа помощ и лавинна безопасност.  Защото планината е едновременно красива, но крие и своите опасности, а за нас е важно да бъдем подготвени. Ще се научим как да боравим с лавинна апаратура, ще направим тренировка за търсене на пострадал и ще разберем как можем да помогнем в аварийни ситуации. Стъпка по стъпка опознаваме особеностите в характера на зимната планина. Връщаме се за нощувка в хижата.

Ден 4 (04.02.2020) Преход до х. „Седемте рилски езера”. Работим заедно и се сменяме във воденето на групата по карта и компас.  В този ден ще разберем как се води група в планината, колко различни могат да бъдат хората, с които сме навън, как да се движим разумно и в разбирателство. Особеностите на хората могат да бъдат важно условия за успешното преминаване на един планински преход. А следобед записваме втора хижа в планинските си дневници.

Ден 5 (05.02.2020) От х. „Седемте рилски езера” до Гьолечица. По обратния път към дома в последния ден от лагера всеки ще има шанса да „вземе нещата в свои ръце“ и да се изяви като водач на групата. В откровено споделяне ще опишем своите мисли за приключението, през което сме преминали. Ще споделим всичко ново, което сме научили, и което ни е помогнало да израстнем през отминалите дни. Отпътуваме към дома с ново разбиране за зимата и планината.

*Така описаната програма може да претърпи промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Такса за участие: 350лв.*

Може да бъде заявен организиран транспорт от Формата за записване. Цената се заплаща допълнително и се формира в зависимост от броя на записаните участници.

Цената включва:

– храна, една нощувка в хотел, три нощувки във високопланински хижи;
– специализирана екипировка – снегоходки, щеки, карти, компаси, радиостанции, лавинни уреди;
– програма, изпълнена с весели преживявания и приключения;
– планинска застраховка;
– квалифицирани инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи сред природата.

Таксата НЕ включва транспорт и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 10 участници.

Повече за двете организации можете да научите от сайтовете:

Сдружение „Байкария“(Лагер Беглика): https://bikearea.org/
Училище за приключения „Реверсо“: http://www.reverso.bg/

За записване моля изпратете на e-mail: bikearea@gmail.com следните данни:

  • три имена на детето
  • ЕГН на детето (необходим за застраховка)
  • име, телефон, електронна поща на родител/настойник
  • предпочитана диета (вегетарианец/месояден/друго)
  • транспорт (организиран/собствен)

При допълнителни въпроси не се колебайте да ни потърсите на посочения имейл!

ДРУГИ ПРОГРАМИ