Snowshoes
11/12/2019

Зимен лагер на Белмекен за малките

МИНАЛА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за деца на 8-10 години.

Рила е уютна и красива през всички сезони, а нашия смях ще оглася района на Белмекен в пет вълнуващи приключенски дни. Заедно с малките ни приятели ще се забавляваме, ще овладяваме пързалките и снежните скулптури, ще бъдем артисти и приключенци. През деня ще опознаваме лицата на зимата, а вечер ще играем забавни игри и ще фантазираме. Лагерът се провежда в партньорство между Лагер Беглика (Сдружение „Байкария“) и Училище за приключение „Реверсо“.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи в района на яз. Белмекен;
– забавни игри на открито, пързаляне и отборни битки със снежни топки;
– ориентиране и търсене на съкровища – чрез игра ще се учим да намираме правилния път;
– строителство на иглу и снежна пещера;
– вечерни дискусии и игри.

Дата за провеждане: 01.02.-05.02.2020 г.
Краен срок за записване: 29.01.2020 г.

Детайлно описание на програмата

ДЕН 1 (01.02., събота) В 8:30 се събираме на паркинга пред стадион „Васил Левски“ и с организиран транспорт отпътуваме към района на яз. “Белмекен”. Настаняваме се във ВТБ “Белмекен”, където ще се установим в следващите дни. В следобедните часове ще поиграем, за да се запознаем. Ще планираме предстоящите дни и ще изработим проект за снежно иглу, за изграждането на което ще работим по време на лагера.

ДЕН 2 (02.02., неделя) Днес е ден за игри и нови приятелства. Ще се гоним в снега и ще търсим заровени съкровища, ще разберем как да се ориентираме в планината с карта и компас и какво трябва да знаем за особеностите на зимното планинарство. Ще открием на картата местонахождението си и ще разберем колко възможни пътища има към билото на планината. Започваме строежа на нашето снежно убежище. След обяд ще направим разходка по долината на р. Ръжавица и ще упражняваме наученото. Прибираме се в базата за вечеря и нощувка.

ДЕН 3 (03.02., понеделник) Отново ще играем в снега и ще си направим писта за пързаляне. При подходящо време ще тръгнем към спортната база “Белмекен” и ще излезем малко над нея, за да погледнем замръзналата шир на едноименния язовир. Ще се опитаме да разпознаем и запомним имената на околните върхове. В следобедните часове продължаваме строежа на иглуто и опитваме други техники за зимни прикрития.

ДЕН 4 (04.02., вторник) Игрите нямат край. Днес ще изпитаме взаимно силите си и ще си направим забавно състезание. „Дартс“ със снежни топки, пързаляне на чайник, снежни картини и скулптури – ще изпитаме своята скорост, точност, съобразителност и артистични умения, за да може всеки да разкрие своите свръхсили. А вечерта ще си направим истински бал с маски, които сами сме изработили!

ДЕН 5 (05.02., сряда) Събираме последни зимни моменти с нашите нови приятели и ще си припомним нашите забавни приключения от отминалите дни. Подготвяме се за отпътуване към дома и събираме спомените си, за да ги споделим със семействата и приятелите си.

*Така описаната програма може да претърпи промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 350 лв.
Може да бъде заявен организиран транспорт от Формата за записване. Цена се заплаща допълнително и се формира в зависимост от броя на записаните участници.

Цената включва:

 • планинска застраховка;
 • настаняване във ВТБ „Белмекен“ в стаи с 3 и 4 места;
 • храна три пъти на ден;
 • екипировка, свързана със съпътстващите занимания – снегоходки, карти, компаси, лавинни уреди и настолни игри;
 • програма, изпълнена с полезни и весели занимания, и опознаване на нови места;
 • квалифицирани инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи сред природата.

Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 10 участници.

Повече за двете организации можете да научите от сайтовете:

Сдружение „Байкария“(Лагер Беглика): https://bikearea.org/
Училище за приключения „Реверсо“: http://www.reverso.bg/

За записване моля изпратете на e-mail: bikearea@gmail.com следните данни:

 • три имена на детето
 • ЕГН на детето (необходим за застраховка)
 • име, телефон, електронна поща на родител/настойник
 • предпочитана диета (вегетарианец/месояден/друго)
 • транспорт (организиран/собствен)

При допълнителни въпроси не се колебайте да ни потърсите на посочения имейл!

ДРУГИ ПРОГРАМИ