belmeken
10/12/2019

Зимен лагер на Белмекен за големите

МИНАЛА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за деца на 11-13 години.

Зимните лагери имат ненадминат чар и ни обгръщат с песента на хрупащия под стъпките ни сняг и веселия детски смях. Белмекен е мястото, на което спортисти от цял свят се подготвят за своите рекорди и постижения и за седмица ние ще дишаме този вълшебен въздух. Ще се запознаем с тази част на Рила и ще научим всичко за зимната планина, ще строим снежни иглута и ще правим пешеходни преходи в района, а вечер ще се прибираме в базата, за да играем с нови приятели и да слушаме разкази за близки и далечни места. Лагерът се провежда в партньорство между Лагер Беглика (Сдружение „Байкария“) и Училище за приключение „Реверсо“.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи в района на яз. Белмекен, изкачване на панорамни върхове в района;
– обучение по лавинна безопасност;
– ориентиране – способи и инструменти, избор на подходящи и безопасни маршрути през зимата;
– запознаване с различните видове зимни биваци и опит за изграждането им;
– вечерни дискусии и разсъждения;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 01.02.-05.02.2020 г.
Краен срок за записване: 29.01.2020 г.

Детайлно описание на програмата

ДЕН 1 (01.02., събота) В 8.30 часа отпътуваме от София и се отправяме към Рила планина, там където тя докосва Родопите. Изкачваме се към района на язовир “Белмекен”. Тук ще бъде нашата база за следващите дни, от която ще започват всичките ни маршрути, а вечер ще се прибираме, за да споделяме впечатления и нови знания. Настаняваме се и се запознаваме с няколко забавни игри и групови предизвикателства.

ДЕН 2 (02.02., неделя) След закуска обличаме топлите дрехи и се подготвяме за дълъг ден по долината на река Ръжавица (Ръждавица). В първата половина от деня ще разберем колко е важно да познаваме зимната планина и ще научим как да се движим безопасно в нея. Ще разберем каква е задължителната екипировка, без която не трябва да предприемаме зимни походи, как се работи с лавинни уреди, лопата и лавинна сонда и ще наблюдаваме планината и нейните настроения.
За обяд ще се приберем в хижата и ще си отпочинем за следобедната порция зимно приключение. На специално избран удобен и безопасен снежен склон, ще си направим снежни убежища – ще научим какви видове биват те и колко са важни за планинарите през зимата.

ДЕН 3 (03.02., понеделник) Отправяме се към Високопланинския спортен комплекс “Белмекен”, откъдето започва нашият планински преход. Обуваме снегоходките и по зимната туристическа пътека се отправяме към билото на планината. Достигаме до красивата панорамна скала Зъбчето, където се подкрепяме с топъл чай и сандвичи и по обходен маршрут се спускаме отново към долината, докато достигнем базата си.

ДЕН 4 (04.02., вторник) Насочваме се в югоизточна посока и достигаме до началото на пътеката към Славов връх (2306 м). При добро време за около два часа ще достигнем най-високата точка и ще се насладим на зашеметяващи гледки към близки и далечни планини. Ще погледнем към цялото рилско било с връх Белмекен, връх Ибър и Мусаленски дял на Рила планина, и замръзналия язовир “Белмекен”, ще отправим поглед към цялата Горнотракийска низина и при хубаво време ще видим в далечината старопланинското било, и още – Пирин, Славянка, Родопите, гръцкия Боздаг…
Завръщането ни към хотела ще е по същия маршрут, но ще гледаме планината с други очи.

ДЕН 5 (05.02., сряда) В предиобедните часове ще си поговорим за нашите рилски приключения в отминалите дни – какво ново научихме, какви приятелства създадохме, какво научихме за планината и къде мечтаем да отидем. Подготвяме се за отпътуване към дома и събираме спомените си, за да ги споделим със семействата и приятелите си.

*Така описаната програма може да претърпи промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 350 лв.
Може да бъде заявен организиран транспорт от Формата за записване. Цена се заплаща допълнително и се формира в зависимост от броя на записаните участници.

 

Цената включва:

  • планинска застраховка;
  • настаняване във ВТБ „Белмекен“ в стаи с 3 и 4 места;
  • храна три пъти на ден;
  • екипировка, свързана със съпътстващите занимания – снегоходки, карти, компаси, лавинни уреди и настолни игри;
  • програма, изпълнена с полезни и весели занимания, и опознаване на нови места;
  • квалифицирани инструктори по обучение чрез преживяване на детски групи сред природата.

Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 10 участници.

Повече за двете организации можете да научите от сайтовете:

Сдружение „Байкария“(Лагер Беглика): https://bikearea.org/
Училище за приключения „Реверсо“: http://www.reverso.bg/

За записване моля изпратете на e-mail: bikearea@gmail.com следните данни:

 • три имена на детето
 • ЕГН на детето (необходим за застраховка)
 • име, телефон, електронна поща на родител/настойник
 • предпочитана диета (вегетарианец/месояден/друго)
 • транспорт (организиран/собствен)

При допълнителни въпроси не се колебайте да ни потърсите на посочения имейл!

ДРУГИ ПРОГРАМИ