15/04/2019

Ветроходен курс „Нови хоризонти“

АКТУАЛНА ПРОГРАМА – ЛЯТО 2019 г.

Лагерът е подходящ за младежи на 13-16 години.

„Нови хоризонти“ е нова програма, която ще ни накара да погледнем на себе си като моряци и ще ни помогне да опознаем по-добре една от най-големите стихии – водата. Лагерът е за деца, които имат засилен интерес към водните спортове и ветроходството и неговата основна цел е по-задълбоченото обучение в тази област.
Но, освен че ще се учим да плаваме, ще плуваме и ще се забавляваме, а може и да хванем някоя риба във водите на язовир Батак. Ще споделяме, ще играем, ще осмисляме преживяното, ще живеем във водата и край лагерния огън на брега. Денем ще съчетаваме плаването с важни теоретични знания, а вечер ще споделяме морски истории.
Лагерът ще бъде воден от капитани на Ветроходен клуб “Вятър и вода” и е организиран съвместно с Лагер Беглика (Сдружение “Байкария”) и Училище за приключения “Реверсо”.

Програмата включва следните дейности:

– управление на ветроходна лодка – обучение и практика, работа в екип;
– навигация, метеорология, физика;
– работа с въжета и възли;
– морска етика и легенди;
– импровизирани средства за плаване;
– бивакуване на открито и организиране на палатков лагер;
– екипни игри и много забавления.

Дата за провеждане: 14.07.-20.07.2019 г.
Краен срок за записване: 04.07.2019 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Пристигаме на брега на язовир Батак. Първият ден е посветен на подготовката на бивака ни за следващата седмица – превозваме багажа през язовира с лодки и се захващаме с устройването на лагера. Запознаваме се и обсъждаме какво ще ни се случи следващите дни.

Ден 2. Кораби и екипажи. Този ден е посветен на темите за кораба, неговите части и за екипажа. Първи плавателни часове – разделяме се на екипажи от 4-6 души с инструктор и отплаваме. Ще говори в детайли за мерките за безопасност и взаимопомощ във водата. Вечерта край лагерния огън ще споделим личните си истории и ще разберем къде е хоризонтът за всеки един от нас.

Ден 3. Теория и практика. Темата днес ще бъде “Преките, бързите и сигурните пътища – теория на лавировката”. Прилагаме на практика наученото – как да стигнем на север, плавайки на изток и запад. В класната стая под небето ще говорим за постоянните ветрове и световните морски пътища, а вечерта край огъня ще слушаме вълнуващи истории на морска тематика.

Ден 4. Морска етика, пиратство, каперство. Ще научим съществуват ли морски правила и кодекси, кои са разбойниците в морето и има ли разлика между “пирати” и “капери”. А после ще направим един набег по вода до цивилизацията – ще плаваме до курорта Цигов чарк и обратно, откъдето ще си набавим по един жизненоважен сладолед и някои провизии за лагера. В тъмните вечерни часове, на светлината на пиратския ни огън, ще си разделим плячката.

Ден 5. Въжета, възли, ветрове. Днес ще се учим да работим с въжета и да правим морски възли. След това ще плаваме, за да открием най-добрия плаж и ще направим заслужена почивка – за плуване и състезание за най-виртуозен скок от лодката. В класната стая под небето уроците ще са: „Аеродинамика и хидродинамика за деца“ и „Светлинните сигнали в мореплаването“. Вечерта ще си устроим нощ на талантите,а сенките ни ще танцуват шамански танци по повърхността на водата.

Ден 6. Ветроходната регата. Нищо, че сме по вода, тук също има правила на движение, които ще учим старателно. Днес ще научим повече и за ветроходното състезание – най-забавното и най-строгото училище. Ще изпитаме на практика какво е да участваш във ветроходна регата. Вечерта край лагерния огън ще има специални номинации и награди на лагера.

Ден 7. На раздяла. Дойдохме по вода, ще си тръгнем по вода и ще ни върви по вода. След кратка сесия за закриване на лагера и техническото му приключване, товарим багажа на лодките и отплаваме към дома. Ще се разделим с полезни знания, весели спомени и копнеж за далечния хоризонт.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 550 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на палатков лагер!
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 10 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

Други програми