05/01/2019

В земята на бесите

АКТУАЛНА ПРОГРАМА – ЛЯТО 2019 г.

ОСТАВАТ ОЩЕ 3 МЕСТА!

Програмата е подходяща за младежи на възраст между 12 и 16 години.

Приключенската програма “В земята на бесите” от поредицата Диви Родопи ще се проведе в района на родопския дял Алабак. Ще започнем от село Варвара, ще се изкачим до красивия връх Милеви скали, ще се спуснем до изсечения каньон на Чепинска река и за финал ще търсим тайните пътеки, водещи към скалните светилища по склоновете на Арапчал.

В рамките на програмата участниците са ангажирани активно в следните дейности:

– пътуване с родопската теснолинейка;
– пешеходни преходи сред живописни местности;
– ориентиране, работа с карта, компас и GPS;
– откривателство и беседи на тема археология и история;
– теренни изследвания;
– бивакуване;
– екипни игри и задачи;
– минерален басейн.

Дати за провеждане: 07.07.-13.07.2019 г.
Краен срок за записване: 27.06.2019 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Към Алабак. Срещаме се на гара “Септември”, откъдето с малкото влакче пътуваме за кратко до Варварските минерални бани. Тук мятаме раничките на гръб и поемаме по склоновете на рида Алабак. Криволичещ горски път ни отвежда за около два часа до хижа “Равно боре”. Тук ще организираме първия си лагер, запознаваме се и чертаем плановете за следващите дни.

Ден 2. Към връх Милеви скали. След закуска събираме лагера и започваме изкачването към панорамния връх Милеви скали. За около час ще достигнем местността Осиче, където откриваме руините на древно тракийско светилище. Мястото не е избрано случайно – оттук се открива прекрасна панорама към дефилето на Чепинска река и вътрешността на Родопите. След Осиче продължаваме нагоре, преминавайки през хубава букова гора. Неусетно се изкачваме до билните части на Алабак, а скоро след това пред нас се открива гледка към непристъпните склонове на Милеви скали.

Изкачваме върха и се наслаждаваме на чудни гледки във всички посоки – на север се е разстелила Горнотракийската низина, на запад се издига Рила, на юг са се ширнали гънките на Родопите, а зад тях надничат зъберите на Пирин. Ниско под краката ни Чепинска река се вие като змиорка между скалистите хълмове. Продължаваме по билото на запад, за да достигнем до загадъчната скала, наречена Гарванов камък. Тук устройваме лагера си за тази нощ.

Ден 3. Към пролома на Чепинска река. Южно от Милеви скали се намира живописния пролом на Чепинска река. На това място реката прави голям завой от север на изток, провирайки се между скалистите склонове на Алабак и възвишението Лакът. Именно в тази посока се спускаме от Гарванов камък, преминавайки през местностите Горно и Долно Лесичево – красиви поляни, сред които личат руините на тракийски селища и съпътстващите ги некрополи.

Достигайки долината попадаме в едно диво царство, където тясна пътечка между скалите ни позволява да преминем през пролома на реката и да достигнем местността Дълбочица. Спираме за обяд и почивка под сенките на дърветата. Следобед продължаваме с изкачване към възвишението Амзова чука и организираме лагера си за тази вечер.

Ден 4. Към високото било на Алабак. След закуска продължаваме прехода си към високите части на рида Алабак. Първата цел за деня е Гарванова чука – 20 метрова скала, на върха на която личат останките от могила, вероятно служила в древността като култов център на обитателите на района. От върха на скалата се открива прекрасна гледка към Чепинската котловина и обграждащите я ридове – на юг е масива на връх Сютка, а на изток погледа стига до темето на Баташки Снежник, Модър и веригата на Персенците. След като се насладим на гледката продължаваме към билната местност Начовото, където спираме за кратка почивка.

Вече сме със високата част на планината и навсякъде около нас сме заобиколени от хубави смърчови гори. Въздухът е пропит с дъх на смола. Продължаваме по билото през Пеева поляна и защитената местност „Калпазанов гроб“ към следващата ни цел – скалното светилище Печенек. То представлява скален масив с правилно изсечени стени, издигнат на възвишение в долината на Печенешкия дол. По склоновете му откриваме парчета керамика, които датират светилището в периода 5 – 4 в.пр.Хр. Недалеч от Печенек има хубава полянка, скътана сред сред смърчовете. Тук устройваме лагера си за тази нощ.

Ден 5. Кладова и Арапчал. От Печенек продължаваме на запад към местността Кладова. Името ѝ идва от времето, когато се е строяла Баронхиршовата железница и оттук се е добивал дървения материал, необходим за строежа. Огромни камари (клади) от дървени трупи са били складирани на поляните, заради което местните хора нарекли мястото Кладова. На горната поляна се издигат постройките на бившата хижа, която за съжаление отдавна не работи. Ние продължаваме с изкачването си към билото на Арапчал. За около час достигаме възвишението Белите скали (кота 1824 м.н.в.), откъдето се разкрива чудна гледка към Западните Родопи и Пирин.

Продължаваме още малко по билото, след което започваме спускане по южните склонове към местността Марина черква. Това е закътана поляна, над която се издигат причудливи скали, по които личат следи от човешка дейност. Недалеч са и изворите Самоводица, от които черпим студена планинска вода. Тук ще установим лагера си за следващите две нощи.

Ден 6. Скалите около връх Самара. Този ден ще посветим на изследване и описване на комплексите от причудливи скали, пръснати по склоновете на възвишението наречено Самара. Те са десетки, а почти всяка от скалите е дооформена от човешката ръка, което ни подсказва за тяхното култово предназначение в миналото. Заснемаме и описваме подробно всеки скален комплекс, за да можем впоследствие да ги нанесем на карта и опишем в походния дневник. Следобед се връщаме обратно в лагера под Марина черква и край лагерния огън обсъждаме събраната информация.

Ден 7. Към долината на минералните води. В последния ден от лагера ще се спуснем към Велинград. Разположено в западната част на Чепинската долина, това градче е известно с изобилието от топли минерални води. Спускайки се към града, ще продължим работата си по описание и заснемане на интересните Славееви скали. Преходът ни ще завърши със заслужена баня в един от топлите басейни на Велинград, след което отпътуваме към родните места.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 360 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Включва: храна, инструктори, специализирана екипировка, поддържащ транспорт за големия багаж, застраховка. Настаняването е на палаткови лагери!
Не включва: стойността на транспорта до началната и от крайната точка, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 12 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

Други програми