Триград 2
10/01/2021

Триградските каньони и гори

ИЗВЪНРЕДНО ОСВОБОДЕНИ 2 МЕСТА!

Лагерът е подходящ за деца на 11 – 13 години с планинарски опит

Лагерите от поредицата “Диви Родопи” ни превеждат през нечувани кътчета на мистичната, вълшебна планина. Тази програма следва пътя на лагера „Из дебрите на Баташка планина“ и е естествено продължение на пътя ни през Родопите, който започваме с легерите „С дъх на смола“ и „С дъх на приключение“. Продължаваме да се движим на юг, преминавайки през безброй приключения и живописни места, докато достигнем до границата с Гърция. Ще посетим впечатляващи ждрела, пещери и места с фантастична панорама, гъсти гори и дълбоки каньони. Ще се движим по диви пътеки и ще събираме зрънцата на познанието и приятелството, които да израстат и да ни вдъхновяват.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване на палатки сред природата с ежедневна смяна на мястото;
– самостоятелно приготвяне на храната от децата и инструкторите и хранене в хижи; самостоятелна грижа за бита;
– пешеходни преходи в Западни Родопи в района на Борино, Триград, Чаирски езера;
– ориентиране в трудни местности – усъвършенстване на знанията за работа с компас и използването на друг тип навигация;
– наблюдение на диви животни и птици;
– катерене и използване на алпийски способи;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 23 – 29 юли 2023 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: Пътуване до Тешел. Лагерът ни започва с първата ни среща на хижа „Тешел“, където ще се опознаем и разгърнем картите, за да проследим по тях пътя, който ще преминем през следващите седем дни.

Ден 2: От Тешел до Ягодина. Първият ни преход ще изпита физическите ни сили и ще погледнем отвисоко диплите на дивите Родопи, а в далечината се виждат върховете на Пирин и Боздаг в Гърция. Движим се над дефилето на Буйновска река с отвесните скали на Буйновското ждрело. Достигаме до най-високата точка на вр. Свети Илия и зашеметяващата площадка „Орлово око“ край китното село Ягодина. Правим лагера си на поляните южно от селото.

Ден 3: От Ягодина до Триград. След закуска продължаваме маршрута си през ливади и картофени ниви в посока с. Триград. Движим се по горски път в подножието на връх Дурдага и за около два часа достигаме целта си за деня. Устройваме лагер в горната част на Триградското ждрело, недалеч от пещерата „Дяволското гърло“.

Ден 4: Харамийска пещера – Триград. Този ден е посветен на пещерния свят на Триград. След закуска се отправяме към входа на Харамийска пещера, разположен високо на скалите над Триградска река. С помощта на местен екип и специализирана екипировка се изкачваме до входа на пещерата и, провирайки се през тесните проходи на пещерата, достигаме до малък отвор, през който се спускаме в огромната зала на пещерата. Това приключение заслужава поне един сладолед! Нощуваме за втора вечер около Триград.

Ден 5: Чаирски езера – от Триград до Чаирите. От Триград навлизаме още по-дълбоко в недрата на планината. Недалеч от границата с Гърция се намира живописната местност Чаирите или Чаирски езера. Тя представлява група от естествени планински езера, разположени на височина около 1400 метра и заобиколени от прекрасни ливади и вековни смърчови гори. След като се настаним в близост до едноименната хижа, правим кратка разходка до намиращия се недалеч природен феномен “пияната гора” – хаос от наклонени в различни посоки дървета, образувани в резултат от свлачищни процеси.

Ден 6: Загадъчният Каурчан – Чаирите. Този ден се отправяме на преход към загадъчния скален връх Каурчан. Той се издига на едно било южно от Чаирските езера. Достигането до върха е през вековни смърчови гори, а веднъж изкачили се до най-високата му точка, се наслаждаваме на хубави гледки към околността. По върха личат руини от стари градежи, което ни подсказва, че в древността най-вероятно това място вероятно е било тракийско светилище. Следобед се връщаме до Чаирите, където оставаме за втора нощувка.

Ден 7: Отпътуване. Сутринта преди отпътуването правим разбор на отминалия лагер, кроим планове за следващото приключение, правим снимки за спомен и се отправяме обратно към цивилизацията, следвайки пътя по долината на Чаирска река до местността Османов вир. Оттам с организиран транспорт пътуваме обратно към вкъщи.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Такса за участие*: 650 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 100 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 8 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ