10/01/2021

Триградските каньони и гори

МИНАЛА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за деца на 11 – 13 години с планинарски опит

Лагерите от поредицата “Диви Родопи” ни превеждат през нечувани кътчета на мистичната, вълшебна планина. Тази програма следва пътя на лагера „Из дебрите на Баташка планина“ и е естествено продължение на пътя ни през Родопите, който започваме с легерите „С дъх на смола“ и „С дъх на приключение“. Продължаваме да се движим на юг, преминавайки през безброй приключения и живописни места, докато достигнем до границата с Гърция. Ще посетим впечатляващи ждрела, пещери и места с фантастична панорама, гъсти гори и дълбоки каньони. Ще се движим по диви пътеки и ще събираме зрънцата на познанието и приятелството, които да израстат и да ни вдъхновяват.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи в Западни Родопи в района на Борино, Триград, Чаирски езера;
– ориентиране в трудни местности – усъвършенстване на знанията за работа с компас и използването на друг тип навигация;
– бивакуване сред природата;
– наблюдение на диви животни и птици;
– катерене и използване на алпийски способи;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 24 – 30 юли 2022 г. (МЕСТАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!)

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: Пътуване до село Борино. Правим лагера си в близост до село Борино и след като разпънем палатките се разхождаме до възвишение над селото, откъдето се открива чудесна гледка на юг към диплите на Родопите.

Ден 2: “Дяволската пътека” – от Борино до Ягодина. Пътешествието ни започва от село Борино. Насочваме се на юг, за да достигнем долината на рекичката Читакдере, която е прорязала мраморната снага на планината и е образувала тесен каньон, който се спуска в източна посока. Преминаваме каньона по поредица от дървени мостчета и стълби и скоро достигаме до скалния феномен “Дяволския мост”. Още около час и достигаме до водослива на Читакдере с Буйновска река – пред нас се откриват отвесните скали на Буйновското ждрело. Пресичаме реката и по тясна пътечка изкачваме склоновете на връх Свети Илия, зад който се е сгушило китното село Ягодина. Правим лагера си в околностите на селото.

При неподходящи метеорологични условия, програмата за този ден може да бъде променена.

Ден 3: “Орлово око” – от Ягодина до Триград. След закуска и събиране на лагера се отправяме към най-високата точка на връх Свети Илия. За около час достигаме темето на върха, където към скалите е прикрепена масивна панорамна площадка, наречена “Орлово око”. Поразяваща е гледката, която се открива от това място – във всички посоки се виждат диплите на Западни Родопи, зад тях надничат върховете на Пирин и Боздаг в Гърция, а в бездната под нас като змия се вие Буйновската река, притисната между отвесните скали на ждрелото. След като се насладим на гледката от върха продължаваме през ливади и картофени ниви в посока Триград. Движим се по горски път в подножието на връх Дурдага и за около два часа достигаме целта си за деня. Устройваме лагер в горната част на Триградското ждрело, недалеч от пещерата „Дяволско гърло“.

Ден 4: Харамийска пещера – Триград. Този ден е посветен на пещерния свят на Триград. След закуска се отправяме към входа на Харамийска пещера, разположен високо на скалите над Триградска река. Тук ни очакват нашите приятели от пещерен клуб “Силивряк”, които се грижат за безопасното и забавно проникване в пещерата. С тяхна помощ и с помощта на специализирана екипировка се изкачваме до входа на пещерата. Тук е направена възстановка на пещерно жилище и неговите обитатели. Провирайки се през тесните проходи на пещерата достигаме до малък отвор, през който се спускаме в огромната зала на пещерата. Спускането е емоционално и създава незабравими спомени. След посещението на Харамийска пещера имаме време да надникнем в Музея на мечките и да разберем любопитни факти, свързани с живота на най-едрия хищник в нашите планини. Нощуваме за втора вечер около Триград.

Ден 5: Чаирски езера – от Триград до Чаирите. От Триград навлизаме още по-дълбоко в недрата на планината. Недалеч от границата с Гърция се намира живописната местност Чаирите или Чаирски езера. Тя представлява група от естествени планински езера, разположени на височина около 1400 метра и заобиколени от прекрасни ливади и вековни смърчови гори. Преходът от Триград до Чаирите е около 3 часа. След като се настаним в близост до едноименната хижа, правим кратка разходка до намиращия се недалеч природен феномен “пияната гора” – хаос от наклонени в различни посоки дървета, образувани в резултат от свлачищни процеси.

Ден 6: Загадъчният Каурчан – Чаирите. Този ден се отправяме на преход към загадъчния скален връх Каурчан. Той се издига на едно било южно от Чаирските езера. Достигането до върха става през вековни смърчови гори, а веднъж изкачили се до най-високата му точка, се наслаждаваме на хубави гледки към околността. По върха личат руини от стари градежи, което ни подсказва, че в древността най-вероятно това място е служило като светилище – може би на тракийското племе беси, за които се смята, че са живели по тези места. Следобед се връщаме до Чаирите, където оставаме за втора нощувка.

Ден 7: Отпътуване. Сутринта преди отпътуването правим разбор на отминалия лагер, кроим планове за следващото приключение, правим снимки за спомен и се отправяме обратно към цивилизацията, следвайки пътя по долината на Чаирска река до местността Османов вир. Оттам с организиран транспорт пътуваме обратно към вкъщи.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 570 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 100 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

Настаняването по време на целия лагер е на палатки!

* Таксата е валидна при минимум 8 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ