17/01/2019

Тайните на Ахрида

ПРОГРАМИТЕ ЗА ПРОЛЕТ 2020 г. ОЧАКВАЙТЕ В НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА!

Програмата е подходяща за деца на възраст 12 – 15 години.

Приключенската програма “Тайните на Ахрида” ще се проведе в началото на април в района на Маджарово. Тази част на Родопите е известна със своите природни и културно-исторически богатства – тук се намира най-голямата колония на лешояди в България, скалите в района са изключително интересни и в тях могат да бъдат открити различни полускъпоценни камъни  и минерали, а скалните светилища крият тайните на древните хора, живяли по тези места. В рамките на шест дни ще се докоснем до този интересен край на родината и ще научим повече за минералите, птиците и историята на района.

Програмата включва следните дейности:

– теоретични и практически занимания на тема минерали;
– наблюдение на птици;
– посещения на скални светилища, крепости и мегалити;
– пешеходни преходи;
– екипни игри и задачи;
– настаняване в селска къща;
– домашно приготвена храна.

Дати на провеждане: 30.03.-04.04.2019 г.
Краен срок за записване: 20.03.2019 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. На път към Източни Родопи. Сутринта пътуваме от София до село Горно поле, разположено на около 8 км над Маджарово, сред хубави ливади и дъбови гори. Настаняваме се в къща за гости за целия период на лагера. Любезните домакини ще ни глезят с домашни специалитети от местни продукти. След настаняване и запознаване на участниците в лагера ще навлезем в темата минерали с кратък разказ за начина, по който са образувани скалите в тази част на Родопите, а привечер ще се отправим на кратка разходка в района на селото в търсене на първи находки. 

Ден 2. Около Маджарово. След закуска се отправяме към Маджарово – градчето е разположено на десния бряг на река Арда, в кратера на застинал вулкан. Именно бурната геоложка история на района е причина за наличието на оловно-цинкови руди, минерали и полускъпоценни камъни. Въоръжени с геоложки чукчета, ще обиколим скалите наоколо и ще търсим аметист, халцедон, ахат и малахит. Това, което намерим, ще можем да добавим към колекцията си и да занесем вкъщи като ценен спомен. Привечер се прибираме обратно в Горно поле.

Ден 3. Към “Студен кладенец” и Светослав. В днешния ден се отправяме на запад към района на язовир “Студен кладенец”. По път ще спрем близо до село Долни Главанак, за да посетим най-добре запазения в България кромлех – кръгово мегалитно съоръжение, наподобяващо известния Стоунхендж. След посещението на кромлеха ще продължим към село Светослав, в чиито околности ще търсим опали и ясписи, а след обяд ще се спуснем в каменното корито на река Арда. В този участък реката е прокопала дълбоки цепнатини в твърдите вулканични скали – впечатляваме се от интересните форми и мощта на най-голямата родопска река.

Продължаваме своето пътешествие към единствения природен резерват в Източни Родопи –“Вълчи дол”. Тук, от специално изградено скривалище, ще можем да наблюдаваме гнездящите по скалите наоколо лешояди. Привечер пътуваме обратно към базата в Горно поле.

Ден 4. Глухите камъни. Отново сме на път. Тази сутрин поемаме в източна посока към билото на рида Гората. Там, в подножието на връх Света Марина, се издигат причудливите и мистични скали, наречени “Глухите камъни”. Свещеното място е използвано от древнотракийските племена, населявали района, но трапецовидните ниши и зооморфните и антропоморфните скални профили сочат възникването му още в енеолита. Представлява комплекс от над 200 трапецовидни ниши, които са издълбани върху монолитен скален блок, изсечени в скалата две гробници и стълба водеща към водохранилище и тракийско селище, съществувало южно от скалата. Като пример за почитта на населението към това място и приемствеността между религиите, тук е изградена и църква от 5-6 в., част от монашеска обител.

Мястото е обявено за природна забележителност в края на 1972 г. След обяд продължаваме към село Вълче поле, над което се издига красивата Куш кая (Птича скала) – тук личат следите на още един паметник на древните обитатели на Ахрида. Археолозите определят обекта като укрепено селище, функционирало интензивно през късната бронзова и ранната желязна епоха. Връщаме се към Вълче поле и пътуваме обратно до Равно поле.

Ден 5. Скалните комплекси по поречието на Арда. Отново с транспорт се насочваме западно от Маджарово – ще посетим красивия маджаровски пролом на река Арда, както и множеството култови скални обекти, разположени по двата бряга на реката. Ще започнем с т.нар. Карталкая (Орлова скала) над село Черковище и ще продължим към известната Кованкая (пчелен камък), арката и Каракая. Множество загадки са свързани с предполагаемото предназначение на трапецовидните ниши – те се откриват единствено по долното поречие на река Арда. Следобяд ще се върнем до Маджарово, където ще посетим центъра за опазване на лешоядите, където ще научим интересни факти за живота на пернатите и усилията, които Българското дружество за защита на птиците полага за опазването им. Връщаме се в Горно поле за последна нощувка.

Ден 6. Перперикон и скалните гъби. В последния ден от лагера ще посетим още два известни обекта, разкриващи богатството на Ахрида – античния Перперикон, който без съмнение се очертава като един от най-значимите археологически обекти в България, и природния феномен “скалните гъби”, където природните сили са изваяли меката туфова скала във формата на гъби. След обяд пътуваме обратно към София, където се очаква да пристигнем привечер.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 410 лв.
Таксата за транспорт е включена в таксата за лагера

Включва: храна, настаняване, инструктори, специализирана екипировка, транспорт, застраховка.
Не включва: осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 6 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

Други програми