16/04/2019

По старопланинските пътеки

АКТУАЛНА ПРОГРАМА – ЛЯТО 2019 г.

Лагерът е подходящ за деца на 13-16 години.

Този лагер ще ни подари една приключенска седмица в прегръдките на Стара планина. Ще слушаме шума на буките, ще видим водопади и притулени долове, ще посетим някои от най-уютните хижи в Балкана и ще се запознаем с планинците, които носят нейния дух. Целта ни е да преминем от юг на север през билото на планината от гр. Калофер към х. Амбарица. Раниците ни ще са събрали в себе си временния ни дом, а на приятелите ще разчитаме във всичко, за да се справим с трудностите. За този лагер е необходимо децата да са в добра физическа форма и да могат да носят сами раниците си с цялото бивачно оборудване. Добрият подбор на багажа е важен и ще ви помогнем да го подредите разумно. =) Предстои ни истински старопланински поход!

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи в Национален парк „Централен Балкан“;
– преминаване през водопада Райското пръскало, резерват „Джендема“, природната забележителност Кралимаркова дупка, изкачване на върховете Костенурката, Амбарица, Малък и Голям Купен;
– ориентиране – работа с карта, компас и електронна навигация;
– избиране на маршрут и поведение във високата планина;
– посещаване на хижите „Рай“, „Васил Левски“, „Добрила“ и „Амбарица“ и запознаване с хижарския живот.

Дата за провеждане: 10.08.-17.08.2019 г.
Краен срок за записване: 01.08.2019 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. От гр. Калофер до х. „Рай“. Сутринта отпътуваме от гр. София към гр. Калофер, откъдето нашето приключение започва. От местността Паниците тръгваме по планинска пътека, която скоро навлиза в Национален парк „Централен Балкан“. В началото се движим през дъбови гори, но излизайки на открито в далечината ще видим връх Ботев. След около 3-4 часа достигаме до х. Рай и пред нас се изправя струящия водопад Райското пръскало в пълната си красота. Тук ще прекараме нощта. Устройваме палатков лагер край хижата и, събрани край лагерния огън, споделяме своите мисли за предстоящия лагер.

Ден 2. Райското пръскало – х. „Васил Левски“. Денят ни ще е изпълнен с гледки и простор. Събираме лагера си и тренираме как да бъдем организирани и експедитивни – нещо, което ще бъде от съществена важност за нас през следващите дни. По панорамна подсичаща пътека, която се движи в Защитена местност „Джендема“, преминаваме през гънките на планината. През местността Башмандра достигаме до просторните поляни, където се пресичат множество туристически маршрути. Избираме своя път към х. „Васил Левски“. Разположена над долината на р. Стара река, хижата е като от приказките, а домакините ще ни покажат какво е планинско гостоприемство. Настаняваме се и се запознаваме с бита и хижарския живот.

Ден 3. С добра скорост към Костенурката. Днес ще направим излизане към билото на Балкана. Оставяме лагера си край хижата и с карти, компаси и GPS-и се насочваме към връх Костенурката. Целта ни е да упражним уменията си в ориентирането и навигацията и сами да планираме и водим кръгов маршрут, който да ни върне обратно в следобедните часове. Ще се научим как се планира един преход, какви правила трябва да спазваме, за да завършим безопасно и успешно разходката си, как да предвиждаме метеорологичните условия, къде да търсим информация. Изкачвайки се на билото на планината ще разпознаваме върхове и ще се опитаме да се ориентираме в пространството, за да разберем откъде идваме и накъде отиваме. Завръщаме се в хижата за втора нощувка.

Ден 4. Връх Амбарица и х. „Добрила“. Този ден ще е по-натоварен, затова с помощта на местни хора ще се справим с предизвикателството. Събираме палатките си и оставяме част от багажа си, който ще бъде пренесен на кон през планината. Потегляме на преход, който ще ни изведе отново на билото на Стара планина. Движим се в западна посока и излизаме на седловина, от която на изток започва изкачването към скалистите върхове Малък и Голям Купен. Нашата цел обаче е в обратната посока като преминаваме през връх Левски (Амбарица) (2166 м) – вододелът между Южна и Северна България. В следобедните часове достигаме х. „Добрила“, където нощуваме тази вечер.

Ден 5. Преминаване на север. Целта за днешния ден е малко по-близка, но не по-малко предизвикателна. От х. „Добрила“ ще се отправим към х. „Амбарица“. Тук ще се настаним за следващите три нощувки, за да се запознаем по-добре с мястото и неговите стопани, да научим нови истории и да участваме в хижарските дейности. Ще помагаме със събиране на билки за вкусен хижарски чай, ще събираме боровинки по старопланинските склонове и ще готвим на огън.

Ден 6. Към Кралимаркова дупка. Много легенди има за Стара планина, но едно име най-често се споменава в тях – Крали Марко. Според някои с името Амбарица се означава мястото, на което са били хамбарите на героя. Там той е обикалял на хвърковатия си кон и е борил змейове и лоши хора.
На около 3 часа от х. „Амбарица“, на един по-малко посещаван старопланински рид дали Крали Марко, или по-скоро силите на природата, са оформили забележителен скален мост, наречен Кралимаркова дупка. Това е проходна пещерна форма с 28 м височина, която се намира в южната част на резерват „Стенето“. Ще научим повече за този район и дивата му флора и фауна. В следобедните часове отново се отправяме към хижата, за да слушаме легенди край лагерния огън.

Ден 7. Изкачване на връх Голям Купен. При добро време в този ден ще се изправим срещу исполина връх Голям Купен (2169 м). От хижата за около 3 часа ще преодолеем една от най-предизвикателните части по билото на Стара планина. С лек багаж, но много сила и енергия, ще изкачим скалистия връх, за да преминем още едно препятствие към израстването си като планинари. Ще си помагаме и подкрепяме, а приятелството ни ще укрепне още повече. След това отново ще се завърнем в уюта на лагера си с натрупани нови спомени.

Ден 8. Довиждане и до скоро! В този ден ще бъде трудната раздяла с планината. Събираме бивака си и споделяме своите мисли за Балкана, за приятелството и за бъдещите ни срещи. По обяд се отправяме от хижа Амбарица към местността Смесите над с. Черни Осъм, откъдето отпътуваме обратно към дома.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 450 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на палатки до планински хижи! Храненето е комбинирано – приготвено от нас самите и в хижите.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 8 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

Други програми