20/02/2020

Пролетни стъпки към природата

ПРОГРАМАТА Е ОТМЕНЕНА!

Лагерът е подходящ за деца на 7-10 години.

Започнахме миналата пролет заедно с група въодушевени деца да опознаваме любопитни дестинации на една ръка разстояние от столицата. Дневните ни разходки се превръщат в традиция след едно лято и изненадващата зимна ваканция в началото тази година. Обиколихме над 20 различни места. Сега с нови сили и весело пролетно настроение нашите по-малки герои ще научат нови неща за историята, природата и хората, ще откриват света, ще се забавляват и ще намерят много приятели. Всяка вечер децата ще се завръщат у дома със здравословен тен, радостна умора и много истории за споделяне. Пролетната ваканция идва с още повече приключения!

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни разходки из Искърското дефиле, Витоша, Земенска планина, Чепън и много други;
– наблюдение на птици, земноводни, растения и насекоми;
– запознаване с растителния свят, който се събужда;
– посещения на водопади и пещери, панорамни гледки и простор;
– весели игри и забавления;
– ежедневно прибиране на децата в София.

Дати за провеждане: 11.04.-17.04.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1: “Живата вода” и змейската чешма. Сутринта пътуваме от София до село Боснек, разположено на около 45 км в посока Перник, за да достигнем до южните, по-непознати и магични части на Витоша. Гората се е раззеленила и наоколо се носи аромата на пролетни цветя, а птичките пеят щастливи под топлите слънчеви лъчи. За нас този ден е важен, за да се опознаем и да направим първите стъпки един към друг. Пътят ни се вие сред дъбовите гори и за около час и половина-два достигаме до чешмата със змейската глава, която загадъчно се зеленее сред горската шума. Отпочиваме и обядваме, играем и се сприятеляваме. Малко по-нагоре се намира пещерата “Живата вода”, в която влизаме, за да открием извора на живителната вода.

Ден 2: Алдомировското плато и изкачване на Чепън. Птиците са се прибрали от юг и вече са по любимите си места, бъбриво пеят и подготвят гнездата си. Насочваме се към Алдомировското блато, където в сутрешните часове, въоръжени с бинокли и определители за птици, ще се опитаме да разпознаем гласовете на неговите пернати обитатели. Заедно с нашите водачи от Българското дружество за защита на птиците ще научим повече за влажните зони и тяхното значение за запазването на биоразнообразието. Ще разберем повече за различните представители на флората и фауната в района. Всичко това ще бъде придружено с весели игри и едно предизвикателно изкачване на Чепън планина, за да се върнем вечерта у дома с нови истории и знания.

Ден 3: Каньонът на р. Реселец. Причудливи скални форми, стари римски пътища, вкаменелости от преди милиони години – това ни очаква в района около с. Реселец. Ще се промъкваме по теснините на екопътеката Тектонски гребен “Калето” и ще изследваме трите ѝ разклонения, всяко от които крие своя тайна и различна красота. Ще открием природните забележителности „Калето“ и „Реселешки кукли“, а по долината на р. Ръчене ще играем на просторните поляни.

Ден 4: Витоша – (не)позната и любима. От с. Владая тръгваме по маркираната туристическа пътека за Златните мостове, която плавно ни извежда нагоре в планината. За около два часа и половина спокойно ходене, ще достигнем своята цел за деня – хижа “Червената шапчица” (Почивен дом на композиторите). Там ще се отдадем на заслужена почивка и ще играем до насита на просторната поляна пред хижата. Пътят ни наобратно се спуска към Златните мостове, откъдето ще ни вземе приключенското ни бусче.

Ден 5: Земенски пролом и долината на р. Шегава. Отправяме се към Конявска планина, за да видим пълноводната р. Струма и да се разходим около два от притоците ѝ. Първо ще посетим притаения в прегръдките на гъстата растителност водопад Полска скакавица, изливащ се от варовиковите скали под едноименното село. След това ще се отправим към долината на р. Шегава, където ще видим т.нар. Шегавски ритли с впечатляващите скални образувания „Самотнико“, „Тутунярнико“, „Камили­те“, „Костенурката“, „Плочата“. Достигаме до с. Буново, откъдето отпътуваме обратно към София.

Ден 6: Местността Шаварите и екопътека „Бели Искър“. В първата част на деня ще достигнем в подножието на Рила планина по долината на река Бели Искър. Ще се разходим по екопътеката „Бели Искър“ в най-чистата и красива част на реката, преди населените места, и ще си говорим за пътя на водата. В следобедните часове ще посетим център „Шаварите“ в едноименната местност, където река Искър излива планинските си води в язовир “Искър”. Благодарение на грижите на стопаните на мястото, в последните години тук се е възстановило богатото биоразнообразие на района. Ще имаме възможност да наблюдаваме и слушаме различни водолюбиви птици – патици, потапници, бели и сиви чапли, корморани, голям воден бик, тръстиков блатар. После ще играем и ще изпробваме тролейчетата над реката.

Ден 7: С влак към Бов и Лакатник. Една от най-любимите ни дестинации е в посока Искърското дефиле. На която и гара да слезеш, ще се натъкнеш на интересен релеф, колоритни хора и безброй възможности за прекрасни разходки. Днешният ни преход ще започне от гара Бов. Ще се изкачим високо над селото, за да достигнем до билото на планината и хижа „Тръстеная“. Тук ще се подкрепим, ще играем и ще обходим района, а в следобедните часове ще се спуснем към гара Лакатник, откъдето ще хванем влакчето за София.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 320 лв. за цялата програма/50 лв. на ден

Можете да заявите включване в отделни дни от програмата по Ваш избор.
Таксата за транспорт е включена в таксата за лагера.

Включва инструктори, транспорт, входни такси за някои обекти, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва храна и осигуряването на лична екипировка.

*Дневните програми се провеждат при минимум 6 участници.

За записване моля изпратете следните данни чрез Формата за съобщения:

  • три имена на детето;
  • ЕГН на детето (необходим за застраховка);
  • име, телефон, електронна поща на родител/настойник;
  • дни от програмата, за които желаете записване (имайте предвид, че в програмата е възможно да настъпят промени и размествания).

При допълнителни въпроси не се колебайте да ни потърсите на телефон 0888 992864 /Антония Вичева/.

Форма за съобщение

ДРУГИ ПРОГРАМИ