Panega2
10/01/2021

Стъпки към големия свят

МИНАЛА ПРОГРАМА! ОЧАКВАЙТЕ НОВИТЕ ДАТИ ЗА 2021 г.

Лагерът е подходящ за деца на 7 – 10 години.

Това лято ще бъдем изследователи на света всеки ден! Ще откриваме тайни кътчета, скрити за очите на големите, ще научим как да се грижим за природата и да помагаме на приятелите си. Под синьото небе и слънчевите лъчи ще бъдем в най-забавната занималня на открито.

Този път приключенията ни ще бъдат ежедневни след края на учебната година. Заедно с най-малките ни приятели ще си говорим за природата, храната, историята и хората, ще откривателстваме и ще се забавляваме. Всяка вечер децата ще се завръщат у дома с радостна умора и много истории за споделяне.

Летните дневни занимания ще се провеждат от 6 юли до 11 септември 2020 г., като програмата ще се повтаря през три седмици. Някои от дните може да бъдат променени заради особеностите на местата, които посещаваме, или заради метеорологичните условия. Следете програмата ни за нови забавни дестинации, с които ще ви изненадваме периодично!

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи и посещаване на природни и исторически забележителности по Искърското дефиле, Витоша, в град Копривщица и много други;
– начални занимания по скално катерене, спелеология и игри с въжени елементи;
– посещения на водопади и пещери, панорамни гледки и простор;
– наблюдение на различни птици, земноводни, растения и насекоми;
– весели игри и забавления;
– ежедневно прибиране на децата в София.

Дати на провеждане: от 06.07. до 11.09.2019 г. в делнични дни.

Краен срок за записване: всеки петък от предходната седмица.

Детайлно описание на програмата

Седмица 1 (06 – 10.07.2020 г.; 27 – 31.07.2020 г.; 17 – 21.08.2020 г.; 07 – 11.09.2020 г.)

Ден 1: Червената шапчица носи твоята храна – как да приготвим раничката си за планината. С приключенското ни бусче се придвижваме до местността Златните мостове, откъдето правим кратка разходка до х. “Червената шапчица” и се запознаваме с нови приятели. В хижата гостоприемният хижар бате Пешо ще отвори вратите на кухнята си, където ще научим няколко важни неща – ще разберем колко дълъг път изминава храната, докато стигне до масата ни, ще научим колко е важно правилно да избираме с какви провизии да тръгнем на път, за да ни е вкусно, леко и да не изхвърляме нищо. Ще направим пълна дисекция на една приключенска раница и ще разберем какво задължително трябва да има в нея. Защото приключението ни започва и всеки ден можем сами да подготвяме багажа си за екскурзията. Веселите игри на поляната пред хижата ще огласят гората.*

Ден 2: Каньонът на р. Реселец. Причудливи скални форми, стари римски пътища, вкаменелости от преди милиони години – това ни очаква в района около с. Реселец. Ще се промъкваме по теснините на екопътеката „Тектонски гребен “Калето” и ще изследваме трите ѝ разклонения, всяко от които крие своя тайна и различна красота. Ще открием природните забележителности „Калето“ и „Реселешки кукли“, а по долината на р. Ръчене ще играем на просторните поляни.

Ден 3: Лакатник и пещерата Темната дупка. Искърското дефиле може да бъде обект на изследователските ни търсения седмици наред, толкова е богато на забележителности. Едно от най-известните места по него са скалите с “висящата” къщичка над гара Лакатник.
В този ден ще се разходим с влака до известните Лакатнишки скали, но за да ги проучим, ще трябва да минем по въжен мост над река Искър. Първо ще погледнем в недрата им, като посетим входните части на дългата над 8 км пещера Темната дупка, а после ще се разходим по пътеката над скалите, за да видим света отвисоко.

Ден 4: Местността Шаварите и екопътека „Бели Искър“. В първата част на деня ще достигнем в подножието на Рила планина по долината на река Бели Искър. Ще се разходим по екопътеката „Бели Искър“ в най-чистата и красива част на реката, преди населените места, и ще си говорим за пътя на водата. В следобедните часове ще посетим център „Шаварите“ в едноименната местност, където река Искър излива планинските си води в язовир “Искър”. Под грижите на стопаните на мястото, в последните години тук се е възстановило богатото биоразнообразие на района. Ще наблюдаваме и слушаме различни водолюбиви птици – патици, потапници, бели и сиви чапли, корморани, голям воден бик, тръстиков блатар. После ще играем и ще изпробваме дървените мостчета и въжения тролей над реката.

Ден 5: По Мальовишката долина. В този ден ще се отправим към зелената Рила. По долината на Мальовишка река от ЦПШ “Мальовица” ще достигнем до едноименната високопланинска хижа. Там ще спрем за почивка и игри, а след това ще се изкачим до т.нар. втора тераса, гледайки извисените скални зъбери наоколо. Ще си говорим за хората и планината, за смелостта и приятелството. В следобедните часове ще се върнем до ЦПШ и ще се отправим към София.

Седмица 2 (13 – 17.07.2020 г.; 03 – 07.08.2020г.; 24 – 28.08.2020 г.)

Ден 1: “Живата вода” и змейската чешма. Сутринта пътуваме от София до село Боснек, разположено на около 45 км в посока Перник, за да достигнем до южните, по-непознати и магични части на Витоша. Гората се е раззеленила и по поляните се носи аромата на лято. Пътят ни се вие сред дъбовите гори и за около час и половина-два достигаме до чешмата със змейската глава, която загадъчно се зеленее сред горската шума. Отпочиваме и обядваме, играем и се сприятеляваме. Малко по-нагоре се намира пещерата “Живата вода”, където също ще надникнем с любопитство.

Ден 2: Назад във времето – Копривщица. Поемаме, като с машина на времето, към едно възрожденско градче. Ще се пренесем назад в историята и ще открием как са живели нашите прабаби и прадядовци. Ще си разказваме за героичните ни предци и ще се запознаем с магията на хляба. В този ден ще се разходим до китното градче Копривщица. Заедно с домакина ни от “Хлебната къща” ще замесим свой собствен хляб, ще разберем повече за пътя на зърното от нивата до филийката с масло в чинията ни, а накрая ще си го хапнем с истинско удоволствие.
След това ще се разходим сред старите къщи с красива архитектура, а накрая ще си поиграем на воля на тучните поляни над градчето.

Ден 3: С влак към Бов и Лакатник. Една от най-любимите ни дестинации е в посока Искърското дефиле. На която и гара да слезеш, ще се натъкнеш на интересен релеф, колоритни хора и безброй възможности за прекрасни разходки. Днешният ни преход ще започне от гара Бов. Ще се изкачим високо над селото, за да достигнем до билото на планината и хижа „Тръстеная“. Тук ще се подкрепим, ще играем и ще обходим района, а в следобедните часове ще се спуснем към гара Лакатник, откъдето ще хванем влакчето за София.

Ден 4: Геопарк “Искър–Панега” и пещерата Проходна. В четвъртия ден от нашето приключение се отправяме на една вълнуваща разходка из карстовия район около град Луковит и с. Карлуково. Ще се движим по долината на р. Панега, която води началото си от големия карстов извор Глава Панега и е образувала най-ясно изразения и впечатляващ стар меандър у нас. Пътеките и дървените мостчета ни водят през причудливи скални фигури и тайни пещерички, покрай изумрудено зелената вода на реката. На просторна поляна с беседки спираме за игри, почивка и обяд. После се насочваме към Карлуковския карстов комплекс. В района има над 400 пещери, а ние ще усетим величието и мащаба на впечатляващата открита пещера Проходна с нейните близо петдесет метра височина и небесните очи, гледащи ни отгоре.

Ден 5: Какво е да си планински спасител и изкачване на Черни връх. Предизвикателен ще е последният ден от седмицата. Достигаме пред х. “Алеко”, където ще се запознаем с планинските спасители и ще си поговорим за тяхната работа. После с уверени стъпки ще се насочим към най-високата точка на Витоша – Черни връх (2290 м)! Достигнали сме четвъртия по височина връх в България и надничаме от него към Рила, Стара планина и цялата Софийска котловина. Доволни и горди се прибираме у дома.

Седмица 3 (20 – 24.07.2020 г.; 10 – 14.08.2020 г.; 31.08. – 04.09.2020 г.)

Ден 1: Добрият планинар в “Червената шапчица”. В този ден отново ще бъдем край любимата витошка хижа „Червената шапчица“. На поляната ще се научим как да опъваме палатка и как да палим и поддържаме безопасно огън в планината. Ще си приготвим сами обяд на жар и ще говорим за пътя на храната, водата и опазването на чистотата на природата. Ще научим повече за намаляването на хранителните отпадъци и как това влияе на хората на другия край на планетата. Защото всички сме свързани и можем да си помагаме.*

Ден 2: Градът и неговите тайни. В днешния ден ще преоткрием София. Ще прекараме първата част от деня в Природонаучния музей, където нашите домакини ще ни покажат забележителните му експонати и ще ни изненадат с природонаучно-забавно-разнообразни-любопитни неща от тайните музейни кътчета. После ще се насочим към уж познатата Борисова градина, за да надникнем под дърветата в търсене на невиждани неща. Градът има още с какво да ни изненада… очаквайте неочакваното!

Ден 3: Лакатник и Петренски дол. Тази дестинация ни е любима, защо зад всяка скаличка и долчинка, има нови неща за разглеждане и изследване. Ще направим един кръгов маршрут, по време на който ще разглеждаме причудливи скали, ще се катерим, ще погледнем долината на р. Искър отвисоко, а следобед ще се забавляваме във вирчетата на Петренска река, преди отново да се качим на влакчето и да се върнем у дома. За този ден си носете бански, джапанки и кърпа! 😉

Ден 4: От Трън, та на… ждрело. Днес ще се приближим толкова близо до западната ни граница, че една крачка ще ни дели от Сърбия. Дълбок красив каньон е прегърнал р. Ерма, която милиони години е дълбала пътя си през скалите. Трънската екопътека ще ни преведе през зашеметяващи скални откоси и ниши, през направени от човешка ръка тунели, през мостчета над бурната река. Ще се радваме на красивата природа и ще играем край реките Ерма и Ябланица, ще се опитаме да запомним думите ждрело, каньон, дефиле и пролом и да разберем има ли разлика между тях. Трънският район се слави освен с природата си, и с колоритния си диалект, а ние ще се опитаме да намерим местни хора, които да ни научат нещо на трънски.

Ден 5: Гложенски манастир, пещерите Моровица и Съева дупка. Има един мистичен манастир, кацнал на висока скала сред буковите гори по планинския рид Лисец. По пътека от с. Гложене достигаме в подножието на рида и се изкачваме до манастира. Оттам по горски пътеки достигаме до необлагородената пещера Моровица и влизаме в нея под високата ѝ арка. В следобедните часове ще играем на просторните поляни наоколо, а после ще се отправим към красивата облагородена пещера „Съева дупка“. Тук ще видим зашеметяващите подземни форми, които природата създава – бели скални драперии, сталактити, сталагмити, просторни зали, скрити в недрата на земята ще ни омагьосат с красотата си.

**Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за провеждане на нашите програми можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 250 лв. на седмица/60 лв. на ден
Таксата за всички заявени дни се заплаща в първия ден от участието на детето в програмата. Програмата ще се организира през цялото лято.

Включва транспорт, храна за Ден 1 от Седмица 1 и 3, инструктори, специализирана екипировка, застраховка, входни такси за обектите и за специализираните обучения.
Не включва храна за всички останали дни и осигуряването на лична екипировка.

*В програмата са включени обучения на тема „Твоята храна“ по проект на Фондация „Биоселена“ за намаляването на хранителните отпадъци и разхищението на храна.

**Таксата е валидна при минимум 6 участници.

За записване моля да изпратите следните данни на e-mail: bikearea@gmail.com:

  • три имена на детето;
  • ЕГН на детето (необходим за застраховка);
  • име, телефон, електронна поща на родител/настойник;
  • дни от програмата, за които желаете записване (имайте предвид, че в програмата е възможно да настъпят промени и размествания).

При допълнителни въпроси не се колебайте да ни потърсите на телефон 0893 513019 /Северина Митева/.

    Форма за съобщение

    ДРУГИ ПРОГРАМИ