АКТУАЛНА ПРОГРАМА 2021 г.

Лагерът е подходящ за деца на 7 – 10 години.

Това лято ще бъдем изследователи на света всеки ден! Ще откриваме тайни кътчета, скрити за очите на големите, ще научим как да се грижим за природата и да помагаме на приятелите си. Под синьото небе и слънчевите лъчи ще бъдем в най-забавната занималня на открито.

Едва дочакахме края на учебната година, за да поемем към нашите еднодневни приключенията. Заедно с най-малките ни приятели ще си говорим за природата, храната, историята и хората, ще откривателстваме и ще се забавляваме. Всяка вечер децата ще се завръщат у дома с радостна умора и много истории за споделяне.

Летните дневни занимания ще се проведат в седмиците 12.07. – 16.07.2021 г. и 16.08. – 20.08.2021 г. Някои от дните може да бъдат променени заради особеностите на местата, които посещаваме, или заради метеорологичните условия.

Следете програмата ни за нови забавни дестинации и еднодневни весели приключения, с които ще ви изненадваме периодично!

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи и посещаване на природни и исторически забележителности по Искърското дефиле, Витоша, Рила и много други;
– начални занимания по скално катерене, спелеология и игри с въжени елементи;
– посещения на водопади и пещери, панорамни гледки и простор;
– наблюдение на различни птици, земноводни, растения и насекоми;
– весели игри и забавления;
– ежедневно прибиране на децата в София.

Дати на провеждане: Седмица 1: 12.07. – 16.07.2021 г. и Седмица 2: 16.08. – 20.08.2021 г.

Възможно е участие и за отделни дни, които можете да отбележите в коментар при записване.

Краен срок за записване: до сряда от предходната седмица на провеждане или до запълване на групата.

Детайлно описание на програмата

Седмица 1 (12.07. – 16.07.2021 г.)

Ден 1: “Живата вода” и змейската чешма. Сутринта пътуваме от София до село Боснек, разположено на около 45 км в посока Перник, за да достигнем до южните, по-непознати и магични части на Витоша. Гората се е раззеленила и по поляните се носи аромата на лято. Пътят ни се вие сред дъбовите гори и за около час и половина-два достигаме до чешмата със змейската глава, която загадъчно се зеленее сред горската шума. Отпочиваме и обядваме, играем и се сприятеляваме. Малко по-нагоре се намира пещерата “Живата вода”, където също ще надникнем с любопитство.

Ден 2: С влак към Бов и Лакатник. Една от най-любимите ни дестинации е в посока Искърското дефиле. На която и гара да слезеш, ще се натъкнеш на интересен релеф, колоритни хора и безброй възможности за прекрасни разходки. Днешният ни преход ще започне от гара Бов. Ще се изкачим високо до селото, за да достигнем до водопада “Под Камико”, намиращ се в подножието му. Тук ще се подкрепим, ще играем и ще обходим района, а в следобедните часове ще се спуснем отново към гара Бов, откъдето ще хванем влакчето за София.

Ден 3: Алекови скали и първи опити в скалното катерене. Днешният ден ще е предизвикателен, но и много забавен. В подножието на добре познатата ни Витоша, се намират Алековите скали. След като достигнем до тях, ще направим първите си опити в скалното катерене. Ще се научим как се използва катераческа седалка, какво означава маршрут и какво още ни е необходимо, за да практикуваме този интересен спорт.

Ден 4: От Трън, та на… ждрело. Днес ще се приближим толкова близо до западната ни граница, че една крачка ще ни дели от Сърбия. Дълбок красив каньон е прегърнал р. Ерма, която милиони години е дълбала пътя си през скалите. Трънската екопътека ще ни преведе през зашеметяващи скални откоси и ниши, през направени от човешка ръка тунели, през мостчета над бурната река. Ще се радваме на красивата природа и ще играем край реките Ерма и Ябланица, ще се опитаме да запомним думите ждрело, каньон, дефиле и пролом и да разберем има ли разлика между тях. Трънският район се слави освен с природата си, и с колоритния си диалект, а ние ще се опитаме да намерим местни хора, които да ни научат нещо на трънски.

Ден 5: Какво е да си планински спасител и изкачване на Черни връх. Предизвикателен ще е последният ден от седмицата. Достигаме пред х. “Алеко”, където ще се запознаем с планинските спасители и ще си поговорим за тяхната работа. После с уверени стъпки ще се насочим към най-високата точка на Витоша – Черни връх (2290 м)! Достигнали сме четвъртия по височина връх в България и надничаме от него към Рила, Стара планина и цялата Софийска котловина. Доволни и горди се прибираме у дома!

Седмица 2 (16.08. – 20.08.2021 г.)

Ден 1: Историите на планината (х.Септември – х. Боерица – местността Офелиите). Днешният ден ще започне пред хижа .“Септември”, където ще се запознаем и ще поиграем, за да се отправим като група на приключение по витошки пътечки. По пътя ще разкриваме тайните на любимата планина, ще си поговорим за местата, през които ще минем и ще разкрием любопитната им история. Ще се учим да вървим по малко по-трудни терени и ще разберем какво е важно да знаем, когато сме в планина. Ще си поговорим за маркировката в планината. А когато се изморим, ще спрем да се подкрепим. Заредени със сили подхващаме нова пътечка. В края на деня ще се приберем в столичния град, за да си кажем “чао”, но само за днешния ден, защото тепърва ни чакат забавни приключения.

Ден 2: Лакатник и Петренски дол. Тази дестинация ни е любима, защо зад всяка скаличка и долчинка, има нови неща за разглеждане и изследване. Ще направим един кръгов маршрут, по време на който ще разглеждаме причудливи скали, ще се катерим, ще погледнем долината на р. Искър отвисоко, а следобед ще се забавляваме във вирчетата на Петренска река, преди отново да се качим на влакчето и да се върнем у дома. За този ден си носете бански, джапанки и кърпа! 😉

Ден 3: Алекови скали и скално катерене. Отново сме на скали! За тези от вас, които вече са били на тази програма мястото е добре познато, а днешният ден ще надграждат наученото от преди. Разбира се всеки нов ентусиаст катерач е добре дошъл, за да направи своите първи опити в скалното катерене и да разбере какво му е нужно, за да практикува този така забавен спорт.

Ден 4: Гложенски манастир, пещерите Моровица и Съева дупка. Има един мистичен манастир, кацнал на висока скала сред буковите гори по планинския рид Лисец. От с. Гложене с приключенското ни бусче достигаме до манастира. Оттам по горски пътеки откриваме необлагородената пещера Моровица и влизаме в нея под високата ѝ арка. В следобедните часове ще играем на просторните поляни наоколо, а после ще се отправим към друга пещерна красота – облагородена „Съева дупка“. Тук ще видим зашеметяващите подземни форми, които природата създава – бели скални драперии, сталактити, сталагмити, просторни зали, скрити в недрата на земята, ще ни омагьосат с красотата си.

Ден 5: По Мальовишката долина. В този ден ще се отправим към зелената Рила. По долината на Мальовишка река от ЦПШ “Мальовица” ще достигнем до едноименната високопланинска хижа. Там ще спрем за почивка и игри, а след това ще се изкачим до т.нар. втора тераса, гледайки извисените скални зъбери наоколо. Ще си говорим за хората и планината, за смелостта и приятелството. В следобедните часове ще се върнем до ЦПШ и ще се отправим към София.

**Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за провеждане на нашите програми можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 260 лв. за цялата програма/60 лв. на ден

Можете да заявите включване в отделни дни от програмата по Ваш избор. Таксата за всички заявени дни се заплаща в първия ден от участието на детето в програмата.

Включва инструктори, транспорт, входни такси за някои обекти, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва храна и осигуряването на лична екипировка.

*Дневните програми се провеждат при минимум 10 участници.

За записване моля изпратете следните данни чрез Формата за съобщения:

  • три имена на детето;
  • ЕГН на детето (необходим за застраховка);
  • име, телефон, електронна поща на родител/настойник;
  • дни от програмата, за които желаете записване (имайте предвид, че в програмата е възможно да настъпят промени и размествания).

При допълнителни въпроси не се колебайте да ни потърсите на: 0893 513 019 /Северина Митева/ или на имейл: kids.bikearea@gmail.com.

    Форма за съобщение

    ДРУГИ ПРОГРАМИ