АКТУАЛНА ПРОГРАМА ЗА 2022 г.

Лагерът е подходящ за деца на 6 – 10 години

Това лято ще бъдем изследователи на света всеки ден! Ще откриваме тайни кътчета, скрити за очите на големите, ще научим как да се грижим за природата и да помагаме на приятелите си. Под синьото небе и слънчевите лъчи ще бъдем в най-забавната занималня на открито.
Едва дочакахме края на учебната година, за да поемем към нашите еднодневни приключенията. Заедно с най-малките ни приятели ще си говорим за природата, храната, историята и хората, ще откривателстваме и ще се забавляваме. Всяка вечер децата ще се завръщат у дома с радостна умора и много истории за споделяне.
Летните дневни занимания ще се проведат в седмиците 4 – 8 юли 2022 г. и 8 – 12 август 2022 г. Някои от дните може да бъдат променени заради особеностите на местата, които посещаваме, или заради метеорологичните условия.
Следете програмата ни за нови забавни дестинации и еднодневни весели приключения, с които ще ви изненадваме периодично!

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи и посещаване на природни и исторически забележителности по Искърското дефиле, Витоша, Рила и много други;
– начални занимания по скално катерене, спелеология и игри с въжени елементи;
– посещения на водопади и пещери, панорамни гледки и простор;
– наблюдение на различни птици, земноводни, растения и насекоми;
– весели игри и забавления;
– ежедневно прибиране на децата в София.

Дати на провеждане: Седмица 1: 4 – 8 юли 2022 г. (МИНАЛА ПРОГРАМА) Седмица 2: 8 – 12 август 2022 г.

Краен срок за записване: до сряда от предходната седмица на провеждане или до запълване на групата.

Детайлно описание на програмата

Седмица 1 (4 – 8 юли 2022 г.)

Ден 1: “Живата вода” и змейската чешма. Сутринта пътуваме от София до село Боснек, разположено на около 45 км в посока Перник, за да достигнем до южните, по-непознати и магични части на Витоша. Гората се е раззеленила и по поляните се носи аромата на лято. Пътят ни се вие сред дъбовите гори и за около час и половина-два достигаме до чешмата със змейската глава, която загадъчно се зеленее сред горската шума. Отпочиваме и обядваме, играем и се сприятеляваме. Малко по-нагоре се намира пещерата “Живата вода”, където също ще надникнем с любопитство.

Ден 2: Водопадът Бовска Скакля и Вазовата екопътека. Този ден ще пътуваме с влак! Едно ново изживяване, което ще ни преведе по пътя на р. Искър през живописни гледки, съпътствани от ритмичното потракване на железницата. На около 50 км от София от с. Гара Бов започва красивата “Вазова екопътека”. Тя се изкачва по склоновете на Искърското дефиле до с. Заселе, кацнало на платото над дълбокия речен пролом. За около час от гарата достигаме до водопад Бовска Скакля, който пада от 20 м височина. Преминаваме под освежаващите му пръски и пътеката ни издига над зашеметяващи просторни гледки. Достигаме платото, където се отдаваме на почивка и игри по поляните, и се радваме на гледките, вдъхновили писателя Иван Вазов да напише някои от най-хубавите си разкази. В късния следобед отново хващаме влака към София. 

Ден 3: Хижа “Скакавица” и водопад Рилска Скакавица. Денят ни започва в местността Зелени преслап, където ще си поговорим за района, в който се намираме и за основните правила за придвижването в планината. Пътеката до хижа “Скакавица” ще ни преведе през различни терени, ще криволичи през гората и, следвайки река Скакавица, ще стигнем уютната хижа. Там ще съберем сили за  разходката до големия водопад Рилска Скакавица. След кратка почивка в хижата се отправяме обратно към града.

Ден 4: От Трън, та на… ждрело. Днес ще се приближим толкова близо до западната ни граница, че една крачка ще ни дели от Сърбия. Дълбок красив каньон е прегърнал р. Ерма, която милиони години е дълбала пътя си през скалите. Трънската екопътека ще ни преведе през зашеметяващи скални откоси и ниши, през направени от човешка ръка тунели, през мостчета над бурната река. Ще се радваме на красивата природа и ще играем край реките Ерма и Ябланица, ще се опитаме да запомним думите ждрело, каньон, дефиле и пролом и да разберем има ли разлика между тях. Трънският район се слави освен с природата си, и с колоритния си диалект, а ние ще се опитаме да намерим местни хора, които да ни научат нещо на трънски.

Ден 5: Какво е да си планински спасител и изкачване на Черни връх. Предизвикателен ще е последният ден от седмицата. Достигаме пред х. “Алеко”, където ще се запознаем с планинските спасители и ще си поговорим за тяхната работа. После с уверени стъпки ще се насочим към най-високата точка на Витоша – Черни връх (2290 м)! Достигнали сме четвъртия по височина връх в България и надничаме от него към Рила, Стара планина и цялата Софийска котловина. Доволни и горди се прибираме у дома!

Седмица 2 (8 – 12 август 2022 г.)

Ден 1: Историите на планината (х.Септември – х. Боерица – местността Офелиите). Днешният ден ще започне пред хижа .“Септември”, където ще се запознаем и ще поиграем, за да се отправим като група на приключение по витошки пътечки. По пътя ще разкриваме тайните на любимата планина, ще си поговорим за местата, през които ще минем и ще разкрием любопитната им история. Ще се учим да вървим по малко по-трудни терени и ще разберем какво е важно да знаем, когато сме в планина. Ще си поговорим за маркировката в планината. А когато се изморим, ще спрем да се подкрепим. Заредени със сили подхващаме нова пътечка. В края на деня ще се приберем в столичния град, за да си кажем “чао”, но само за днешния ден, защото тепърва ни чакат забавни приключения.

Ден 2: Лакатник и Петренски дол. Тази дестинация ни е любима, защо зад всяка скаличка и долчинка, има нови неща за разглеждане и изследване. Ще направим един кръгов маршрут, по време на който ще разглеждаме причудливи скали, ще се катерим, ще погледнем долината на р. Искър отвисоко, а следобед ще се забавляваме във вирчетата на Петренска река, преди отново да се качим на влакчето и да се върнем у дома. За този ден си носете бански, джапанки и кърпа! 😉

Ден 3: Екопътека „Бели Искър“. Отново ще пътуваме с автобус, за да достигнем до подножието на Рила планина и долината на река Бели Искър. Тук ни очаква приказно забавление по дървените мостчета и криволичещата пътека, която прескача ту от едната страна на реката ту от другата. Ще се разходим по екопътеката „Бели Искър“ в най-чистата и красива част на реката, преди населените места, и ще си говорим за пътя на водата. 

Ден 4: “Живата вода” и змейската чешма. Сутринта пътуваме от София до село Боснек, разположено на около 45 км в посока Перник, за да достигнем до южните, по-непознати и магични части на Витоша. Гората се е раззеленила и по поляните се носи аромата на лято. Пътят ни се вие сред дъбовите гори и за около час и половина-два достигаме до чешмата със змейската глава, която загадъчно се зеленее сред горската шума. Отпочиваме и обядваме, играем и се сприятеляваме. Малко по-нагоре се намира пещерата “Живата вода”, където също ще надникнем с любопитство.

Ден 5: По Мальовишката долина. В този ден ще се отправим към зелената Рила. По долината на Мальовишка река от ЦПШ “Мальовица” ще достигнем до едноименната високопланинска хижа. Там ще спрем за почивка и игри, а след това ще се изкачим до т.нар. втора тераса, гледайки извисените скални зъбери наоколо. Ще си говорим за хората и планината, за смелостта и приятелството. В следобедните часове ще се върнем до ЦПШ и ще се отправим към София.

** Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за провеждане на нашите програми можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 350 лв. за седмица

Включва инструктори, транспорт, входни такси за някои обекти, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва храна и осигуряването на лична екипировка.

* Дневните програми се провеждат при минимум 10 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ДНЕВНИ ЛАГЕРИ

    Изберете програма от падащото меню:

    ДРУГИ ПРОГРАМИ