19/01/2023

Стъпки към големия свят за малките

АКТУАЛНА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за деца на 6 – 8 години

Ако си щур и приключенски настроен, и игрив, и любознателен, летните дни в забавления на открито са за теб! Програмата за по-малките откриватели ще бъде пълна с игри, търсене на съкровища, опознаване на природата и нейните чудеса от мравчиците до мастодонтите, живели по нашите земи, от дребните мъхчета и гъби до вековните дървета в горите. Ще посетим места, които са били винаги около нас, но не сме ги откривали, ще погледнем от друга гледна точка и на най-познатите неща и ще научим повече за тях. Под синьото небе и слънчевите лъчи ще бъдем в най-забавната занималня на открито и ще се учим в приключенията.
Еднодневните градски и извънградски работилници, срещи и екскурзии ще обогатят представата ни за света. Заедно с най-малките ни приятели ще си говорим за природата, храната, историята и хората, ще откривателстваме и ще се забавляваме. Всяка вечер децата ще се завръщат у дома с радостна умора и много истории за споделяне.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни излети по Искърското дефиле, Витоша, Земен и още;
– наблюдение на различни видове птици, земноводни и насекоми;
– запознаване с растителния свят – разпознаване на безброй видове дървета, полски цветя и билки;
– посещение в Природонаучния музей, Музея на совите и други в или близо до София;
– посещения на водопади и пещери, панорамни гледки и простор;
– весели игри и забавления;
– пикник с храна от дома;
– ежедневно прибиране на децата в София.

Дати на провеждане: 21 – 25 август 2023 г.

Такса за участие: 390 лв.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на програмата или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: “Живата вода” и змейската чешма. Сутринта пътуваме от София до село Боснек, разположено на около 45 км в посока Перник, за да достигнем до южните, по-непознати и магични части на Витоша. Гората се е раззеленила и по поляните се носи аромата на лято. Пътят ни се вие сред дъбовите гори и за около час и половина-два достигаме до чешмата със змейската глава, която загадъчно се зеленее сред горската шума. Отпочиваме и обядваме, играем и се сприятеляваме. Малко по-нагоре се намира пещерата “Живата вода”, където също ще надникнем с любопитство.

Ден 2: Водопадът Бовска Скакля и Вазовата екопътека. Този ден ще пътуваме с влак! Едно ново изживяване, което ще ни преведе по пътя на р. Искър през живописни гледки, съпътствани от ритмичното потракване на железницата. На около 50 км от София от с. Гара Бов започва красивата “Вазова екопътека”. Тя се изкачва по склоновете на Искърското дефиле до с. Заселе, кацнало на платото над дълбокия речен пролом. За около час от гарата достигаме до водопад Бовска Скакля, който пада от 20 м височина. Преминаваме под освежаващите му пръски и пътеката ни издига над зашеметяващи просторни гледки. Достигаме платото, където се отдаваме на почивка и игри по поляните, и се радваме на гледките, вдъхновили писателя Иван Вазов да напише някои от най-хубавите си разкази. В късния следобед отново хващаме влака към София. 

Ден 3: Екопътека „Бели Искър“. Отново ще пътуваме с автобус, за да достигнем до подножието на Рила планина и долината на река Бели Искър. Тук ни очаква приказно забавление по дървените мостчета и криволичещата пътека, която прескача ту от едната страна на реката ту от другата. Ще се разходим по екопътеката „Бели Искър“ в най-чистата и красива част на реката, преди населените места, и ще си говорим за пътя на водата. 

Ден 4: Историите на планината (х.Септември – х.Боерица – местността Офелиите). Днешният ден ще започне пред хижа .“Септември”, където ще се запознаем и ще поиграем, за да се отправим като група на приключение по витошки пътечки. По пътя ще разкриваме тайните на любимата планина, ще си поговорим за местата, през които ще минем и ще разкрием любопитната им история. Ще се учим да вървим по малко по-трудни терени и ще разберем какво е важно да знаем, когато сме в планина. Ще си поговорим за маркировката в планината. А когато се изморим, ще спрем да се подкрепим. Заредени със сили подхващаме нова пътечка. В края на деня ще се приберем в столичния град, за да си кажем “чао”, но само за днешния ден, защото тепърва ни чакат забавни приключения.

Ден 5: Лакатник и Петренски дол. Тази дестинация ни е любима, защо зад всяка скаличка и долчинка, има нови неща за разглеждане и изследване. Ще направим един кръгов маршрут, по време на който ще разглеждаме причудливи скали, ще се катерим, ще погледнем долината на р. Искър отвисоко, а следобед ще се забавляваме във вирчетата на Петренска река, преди отново да се качим на влакчето и да се върнем у дома. За този ден си носете бански, джапанки и кърпа!

Таксата включва инструктори, транспорт, входни такси за някои обекти, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва
храна и осигуряването на лична екипировка.

За контакт и информация за лагер „Стъпки към големия свят за малките“, 21 – 25 август 2023 г.: 0878 557 789 Василена Ковачева

* Дневните програми се провеждат при минимум 10 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ