С дъх на смола: светът се променя
09/01/2023

С дъх на смола за големите: светът се променя

Лагерът е подходящ за деца на възраст 12 – 14 години

“С дъх на смола” е нашата любима, най-дълголетна програма, която е на горската сцена от 2010 година. Обичаме я, защото е вселена от възможности. Затова от тази година развихряме лагера в различни посоки, за да могат всички участници да изследват теми, които ги вдъхновяват и предизвикват, а инструкторите да споделят своите най-силни умения и страсти. Ще разберем заедно как природата може да бъде среда за изява на различни таланти и за откриване на нови простори.

“С дъх на смола за големите: светът се променя“ е лагер за всички нас. Той събира в себе си теми, свързани с опазването на околната среда, които трайно присъстват в лагерите ни и вълнуват екипа ни: как Земята и климата се променят, как живота ни се повлиява от това, какво можем да направим, за какво е късно и колко силни сме да преобърнем нещата. Това ще бъде лагер за природолюбие и грижа за “синята планета”. Ще си говорим за разнообразието и ресурсите на планетата, ще си говорим за вековни гори, чиста храна, за уважението към всички форми на живот, за устойчивото съществуване и баланса с модерния живот. И всичко това на терена на една защитена местност – “Чатъма”!

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване на палатки сред природата – учим се как да избираме място за лагер, как се опъва палатка, как и къде се пали огън, колко е важно да се грижим за мястото, на което се намираме;
– изследване на биоразнообразието в района на Беглика;
– тематични ролеви игри и куизове с природозащитна тематика;
– презентации на разнообразни теми за климат и околна среда;
– пешеходни, колоездачни и каяк мисии в района на яз. “Голям Беглик”, Западни Родопи;
– посещения на защитени местности;
– приготвяне на собствената храна от децата и инструкторите и дискусии за пътя на продуктите от производителя до масата ни;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 28 юли – 3 август 2024 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Пристигане. Участниците пристигат в местността Беглика. Следва първоначално запознаване и кратък преход до Горски център „Чатъма”, където ще бъде разположен лагерът ни. Разпъваме палатките на уютна поляна в гората край едноименната защитена местност. Запознаваме се с реда за пребиваване в горския център и заедно изработваме правилата лагера.

Ден 2: От теб зависи. С игри и наглед лесни предизвикателства се опознаваме и научаваме повече за групата. Предстои ни важна мисия! Първа среща с дивото и горите на Защитена местност “Чатъма”. Ще разберем къде сме и с какви ресурси разполагаме, за да създадем собствения си устойчив лагер. Всеки може да бъде дизайнер на програмата и ще начертаем пътя, който заедно ще следваме през цялата седмица и темите, които ще ни водят към знание и отговорност.

Ден 3: Волни във водата. Един от най-ценните ни ресурси е водата. В този ден ще се научим да гребем с канута и каяци в спокойни води и ще проследим пътя на водата по карта, с разсъждения и наблюдения. Все пак телата ни са повече от 50 % вода, добре е да я познаваме и ценим.

Ден 4: Чиста вело-енергия. Безмоторните превозни средства в гората са ни любими! Затова колелата са верен приятел, с който изследваме пътчета, пътечки, достигаме бързо и с удоволствие до забележителни места с приказна природа. Ще направим същото в околностите на Беглика, но ще обърнем внимание и на лятната суматоха край язовира, натоварването от хора и това, което остава след тях.

Ден 5: За гората. Днес ще тръгнем по пътеки, които липсват на картата. Ще се потопим в тишината на гората, а в гъсталака може да зърнем прелитащ глухар. Тракането по дърветата е с различни тонове, защото кълвачите тук са от няколко различни защитени вида. По поляните растат ендемични растения, които се срещат само край Беглика, а някои от извисените смърчове и борове са на повече от век. Мощ и магия!

Ден 6: Климатът. Ще съберем всичко научено накуп с една “Климатична фреска” – игра, която ще ни обясни проблемите и влиянието на човека върху климата, но ще ни даде и възможни решения за справяне. Заедно ще обединим знанията си, за да си представим в какъв свят искаме да живеем и какво да направим, за да го постигнем.

Ден 7: До скоро, Чатъма! В последния ден ще направим последна разходка заедно до началната точка на лагера. Ще посрещнем изгрева, за да си пожелаем пред изгряващото слънце сила и повече любов за планетата и за всички нас.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 740 лв.
Такса за участие с транспорт: 840 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.

Не включва стойността на транспорта (включена  във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ