09/01/2023

С дъх на смола за големите: светът се променя

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! ПРИ ИНТЕРЕС СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС ОТ ТУК.

Лагерът е подходящ за деца на възраст 12 – 14 години

“С дъх на смола” е нашата любима, най-дълголетна програма, която е на горската сцена от 2010 година. Обичаме я, защото е вселена от възможности. Затова от тази година развихряме лагера в различни посоки, за да могат всички участници да изследват теми, които ги вдъхновяват и предизвикват, а инструкторите да споделят своите най-силни умения и страсти. Ще разберем заедно как природата може да бъде среда за изява на различни таланти и за откриване на нови простори.

“С дъх на смола за големите: светът се променя“ е лагер за всички нас. Той събира в себе си теми, свързани с опазването на околната среда, които трайно присъстват в лагерите ни и вълнуват екипа ни: как Земята и климата се променят, как живота ни се повлиява от това, какво можем да направим, за какво е късно и колко силни сме да преобърнем нещата. Това ще бъде лагер за природолюбие и грижа за “синята планета”. Ще си говорим за разнообразието и ресурсите на планетата, ще си говорим за вековни гори, чиста храна, за уважението към всички форми на живот, за устойчивото съществуване и баланса с модерния живот. И всичко това на терена на една защитена местност – “Чатъма”!

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване на палатки сред природата – учим се как да избираме място за лагер, как се опъва палатка, как и къде се пали огън, колко е важно да се грижим за мястото, на което се намираме;
– изследване на биоразнообразието в района на Беглика;
– тематични ролеви игри и куизове с природозащитна тематика;
– презентации на разнообразни теми за климат и околна среда;
– пешеходни, колоездачни и каяк мисии в района на яз. “Голям Беглик”, Западни Родопи;
– посещения на защитени местности;
– приготвяне на собствената храна от децата и инструкторите и дискусии за пътя на продуктите от производителя до масата ни;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 30 юли – 5 август 2023 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Пристигане. Участниците пристигат в местността Беглика. Следва първоначално запознаване и кратък преход до Горски център „Чатъма”, където ще бъде разположен лагерът ни. Разпъваме палатките на уютна поляна в гората край едноименната защитена местност. Запознаваме се с реда за пребиваване в горския център и заедно изработваме правилата лагера.

Ден 2: От теб зависи. С игри и наглед лесни предизвикателства се опознаваме и научаваме повече за групата. Предстои ни важна мисия! Първа среща с дивото и горите на Защитена местност “Чатъма”. Ще разберем къде сме и с какви ресурси разполагаме, за да създадем собствения си устойчив лагер. Всеки може да бъде дизайнер на програмата и ще начертаем пътя, който заедно ще следваме през цялата седмица и темите, които ще ни водят към знание и отговорност.

Ден 3: Волни във водата. Един от най-ценните ни ресурси е водата. В този ден ще се научим да гребем с канута и каяци в спокойни води и ще проследим пътя на водата по карта, с разсъждения и наблюдения. Все пак телата ни са повече от 50 % вода, добре е да я познаваме и ценим.

Ден 4: Чиста вело-енергия. Безмоторните превозни средства в гората са ни любими! Затова колелата са верен приятел, с който изследваме пътчета, пътечки, достигаме бързо и с удоволствие до забележителни места с приказна природа. Ще направим същото в околностите на Беглика, но ще обърнем внимание и на лятната суматоха край язовира, натоварването от хора и това, което остава след тях.

Ден 5: За гората. Днес ще тръгнем по пътеки, които липсват на картата. Ще се потопим в тишината на гората, а в гъсталака може да зърнем прелитащ глухар. Тракането по дърветата е с различни тонове, защото кълвачите тук са от няколко различни защитени вида. По поляните растат ендемични растения, които се срещат само край Беглика, а някои от извисените смърчове и борове са на повече от век. Мощ и магия!

Ден 6: Климатът. Ще съберем всичко научено накуп с една “Климатична фреска” – игра, която ще ни обясни проблемите и влиянието на човека върху климата, но ще ни даде и възможни решения за справяне. Заедно ще обединим знанията си, за да си представим в какъв свят искаме да живеем и какво да направим, за да го постигнем.

Ден 7: До скоро, Чатъма! В последния ден ще направим последна разходка заедно до началната точка на лагера. Ще посрещнем изгрева, за да си пожелаем пред изгряващото слънце сила и повече любов за планетата и за всички нас.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 620 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 80 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.

Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ