С дъх на смола за малките: нещотърсачи
08/01/2023

С дъх на смола за малките: нещотърсачи в гората

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! ПРИ ИНТЕРЕС МОЖЕТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС НА: kids.bikearea@gmail.com

Лагерът е подходящ за деца на 9 – 11 години

“С дъх на смола” е нашата любима, най-дълголетна програма, която е на горската сцена от 2010 година. Обичаме я, защото е вселена от възможности. Затова от тази година развихряме лагера в различни посоки, за да могат всички участници да изследват теми, които ги вдъхновяват и предизвикват, а инструкторите да споделят своите най-силни умения и страсти. Ще разберем заедно как природата може да бъде среда за изява на различни таланти и за откриване на нови простори.

“С дъх на смола: нещотърсачи в гората“ е за малки природолюбители, които имат смелост и кураж и на въпроса “Какво е нещотърсач?” невъзмутимо ще отговорят: “Ами човек, който търси неща! Какво друго би могло да бъде… Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите”. А като попитате “Какви са тия неща?”, няма да се поколебаят да изстрелят отговора: “О, най-различни! Кюлчета злато и щраусови пера и умрели плъхове, и бонбони, и мънички, мънички гайки, и какво ли не.”*
Тази година в горите на Беглика ще търсим още по-усърдно буболечки, тритони и съсели, ще берем билки и ще събираме гъби и шишарки. Този лагер е за децата, които истински обичат да изследват растенията, животните и себе си, да намират приятели и нови знания. Обявяваме седмица на биоразнообразието на Беглика, обогатено от космическите размери на детското любопитство.

* Из “Пипи Дългото чорапче” на Астрид Линдгрен

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване на палатки сред природата – учим се как да избираме място за лагер, как се опъва палатка, как и къде се пали огън, колко е важно да се грижим за мястото, на което се намираме;
– самостоятелно приготвяне храната и организиране на бита с помощта на инструкторите;
– изследване на биоразнообразието в района;
– разпознаване на растения, гъби и билки;
– търсене и разпознаване на следи на птици и бозайници;
– пешеходни, колоездачни и каяк мисии в района на яз. „Голям Беглик“, Западни Родопи;
– основно обучение по ориентиране в търсене на тайните на гората;
– екипни игри, природонаучни дискусии и задачи.

Дати за провеждане: 21 – 27 юли 2024 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Пристигане и ориентация. Участниците пристигат в местността Беглика. Следва първоначално запознаване и кратък преход до Горски център „Чатъма”, където ще бъде разположен лагерът ни. Разпъваме палатките на уютна поляна в гората край едноименната защитена местност. Запознаваме се с реда за пребиваване в горския център и заедно изработваме правилата лагера.

Ден 2: Тук нещо, там нещо. С игри и закачки, лека полека се сближаваме с останалите нещотърсачи. Предстои ни важна мисия! Първа среща с дивото и горите на Защитена местност “Чатъма”. Колко ли е стара гората наоколо, кое дърво е вековно и имали такива наблизо? Ще разпознаваме дървета, ще събираме клони и шишарки с научна цел, но и за лагерния огън, разбира се!

Ден 3: Водата. Плаването в спокойни води си има чалъм! Научиш ли го – кануто и каяка ще ти се сторят лесна работа. Качваме се на корабите и отиваме да търсим тритони. Не, не питони, а тритони. Малки и срамежливи, скрити в лепкаво мочурище. Току виж се натъкнем и на някое защитено растение.

Ден 4: Кой каза колело? Мхм, около язовир “Голям Беглик” има и други защитени местности. Отправяме се към тях, оборудвани с велосипеди, каски и кофички за боровинки. Да, има и малини и диви ягоди – чуден горски микс. Между храстите малко по-рано са се крили сърни и елени, но може и да ги видим, ако сме тихи, а за мечките само ще си говорим…

Ден 5: Бързолет. Небето винаги привлича погледите. В днешния ден ще разберем какви са тези писукащи създания, които летят пети ден над главите ни. Какво е това странно създание, което кукумяка край нас нощно време? Има ли кокошки и петли в гората? А къде са му другите пръсти на трипръстия кълвач? Въобще – само интересни неща. А ако се качим нависоко, за да ги видим отблизо?

Ден 6: Биоразнообразно. С всички научени неща до момента ще се отправим на мисия за най-разнообразния букет от билки. Маршрутът за деня е толкова таен, че само картата и компаса ще могат да ни помогнат да си проправим път към целта.

Ден 7: Чао, Чатъма! Последния ден описваме прилежно всяка билка в нашия букет, окачаме го на раницата и тръгваме към вкъщи с усмивка на лице и чай за цяла година напред. Като ни свърши чаят, вече знаем къде да дойдем!

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 740 лв.
Такса за участие с транспорт: 840 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.

Не включва стойността на транспорта (включена  във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ