08/01/2023

С дъх на смола за малките: нещотърсачи в гората

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! ПРИ ИНТЕРЕС СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС ОТ ТУК.

Лагерът е подходящ за деца на 9 – 11 години

“С дъх на смола” е нашата любима, най-дълголетна програма, която е на горската сцена от 2010 година. Обичаме я, защото е вселена от възможности. Затова от тази година развихряме лагера в различни посоки, за да могат всички участници да изследват теми, които ги вдъхновяват и предизвикват, а инструкторите да споделят своите най-силни умения и страсти. Ще разберем заедно как природата може да бъде среда за изява на различни таланти и за откриване на нови простори.

“С дъх на смола: нещотърсачи в гората“ е за малки природолюбители, които имат смелост и кураж и на въпроса “Какво е нещотърсач?” невъзмутимо ще отговорят: “Ами човек, който търси неща! Какво друго би могло да бъде… Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите”. А като попитате “Какви са тия неща?”, няма да се поколебаят да изстрелят отговора: “О, най-различни! Кюлчета злато и щраусови пера и умрели плъхове, и бонбони, и мънички, мънички гайки, и какво ли не.”*
Тази година в горите на Беглика ще търсим още по-усърдно буболечки, тритони и съсели, ще берем билки и ще събираме гъби и шишарки. Този лагер е за децата, които истински обичат да изследват растенията, животните и себе си, да намират приятели и нови знания. Обявяваме седмица на биоразнообразието на Беглика, обогатено от космическите размери на детското любопитство.

* Из “Пипи Дългото чорапче” на Астрид Линдгрен

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване на палатки сред природата – учим се как да избираме място за лагер, как се опъва палатка, как и къде се пали огън, колко е важно да се грижим за мястото, на което се намираме;
– самостоятелно приготвяне храната и организиране на бита с помощта на инструкторите;
– изследване на биоразнообразието в района;
– разпознаване на растения, гъби и билки;
– търсене и разпознаване на следи на птици и бозайници;
– пешеходни, колоездачни и каяк мисии в района на яз. „Голям Беглик“, Западни Родопи;
– основно обучение по ориентиране в търсене на тайните на гората;
– екипни игри, природонаучни дискусии и задачи.

Дати за провеждане: 16 – 22 юли 2023 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Пристигане и ориентация. Участниците пристигат в местността Беглика. Следва първоначално запознаване и кратък преход до Горски център „Чатъма”, където ще бъде разположен лагерът ни. Разпъваме палатките на уютна поляна в гората край едноименната защитена местност. Запознаваме се с реда за пребиваване в горския център и заедно изработваме правилата лагера.

Ден 2: Тук нещо, там нещо. С игри и закачки, лека полека се сближаваме с останалите нещотърсачи. Предстои ни важна мисия! Първа среща с дивото и горите на Защитена местност “Чатъма”. Колко ли е стара гората наоколо, кое дърво е вековно и имали такива наблизо? Ще разпознаваме дървета, ще събираме клони и шишарки с научна цел, но и за лагерния огън, разбира се!

Ден 3: Водата. Плаването в спокойни води си има чалъм! Научиш ли го – кануто и каяка ще ти се сторят лесна работа. Качваме се на корабите и отиваме да търсим тритони. Не, не питони, а тритони. Малки и срамежливи, скрити в лепкаво мочурище. Току виж се натъкнем и на някое защитено растение.

Ден 4: Кой каза колело? Мхм, около язовир “Голям Беглик” има и други защитени местности. Отправяме се към тях, оборудвани с велосипеди, каски и кофички за боровинки. Да, има и малини и диви ягоди – чуден горски микс. Между храстите малко по-рано са се крили сърни и елени, но може и да ги видим, ако сме тихи, а за мечките само ще си говорим…

Ден 5: Бързолет. Небето винаги привлича погледите. В днешния ден ще разберем какви са тези писукащи създания, които летят пети ден над главите ни. Какво е това странно създание, което кукумяка край нас нощно време? Има ли кокошки и петли в гората? А къде са му другите пръсти на трипръстия кълвач? Въобще – само интересни неща. А ако се качим нависоко, за да ги видим отблизо?

Ден 6: Биоразнообразно. С всички научени неща до момента ще се отправим на мисия за най-разнообразния букет от билки. Маршрутът за деня е толкова таен, че само картата и компаса ще могат да ни помогнат да си проправим път към целта.

Ден 7: Чао, Чатъма! Последния ден описваме прилежно всяка билка в нашия букет, окачаме го на раницата и тръгваме към вкъщи с усмивка на лице и чай за цяла година напред. Като ни свърши чаят, вече знаем къде да дойдем!

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 620 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 80 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.

Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ