23/12/2017

С колела в Родопите – пътешествие

АКТУАЛНА ПРОГРАМА – ЛЯТО 2019 г.

ОСТАВАТ 4 СВОБОДНИ МЕСТА!

Лагерът е подходящ за юноши и младежи на възраст 13-16 години.

„С колела в Родопите – пътешествие“ е приключенска велосипедна програма, която има за цел да повиши знанията на децата за планинското колоездене. В първата част на курса предвиждаме кратки карания по горските пътеки в района на Беглика, комбинирани с практически задачи за подобряване техниката на каране. Отделяме време и на въпросите, свързани с поддръжката на планинския велосипед. Втората част на лагера е посветена на велопътешествие, в което ще се впуснем, изучавайки приказните гори и прашните пътища на Западни Родопи.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване сред природата;
– практически занятия, свързани с подобряване техниката на колоездене в планината – безопасност, катерене, спускане, спиране;
– повишаване на знанията за поддръжката на планинския велосипед – смяна на гуми, почистване и смазване, ремонтни работи;
– плаване с кану и въжена градина на бреговете на язовир „Голям Беглик“;
– ориентиране – работа с карта, компас, GPS, избор на маршрут;
– научаване на правила за групово придвижване в планината;
– велопътешествие – от язовир „Голям Беглик“ през язовир „Доспат“, през малки, живописни градчета и селца във Велийско-Виденишкия дял на Родопите и по рида Дъбраш, за да достигнем до историческата местност Чеч;
– занимателни игри и групови задачи.

Дата за провеждане: 25.08. – 31.08.2019 г.
Краен срок за записване: 16.08.2019 г.

Детайлно описание на програмата

В тази програма участниците могат да се включат със собствени велосипед, отговарящи на описаните условия, или да наемат такива от нас. Тук можете да видите изискванията за велосипедите на участниците. Таксата не включва наем на велосипед, чиято стойност е 70 лв. за периода на лагера.

Ден 1. Пристигане и ориентация. Участниците пристигат в местността Беглика. Следва първоначално запознаване и кратък пешеходен преход до Горски център „Чатъма“. Построяваме лагера си в гората на едноименната защитена местност и се запознаваме с реда за пребиваване в горския център.

Ден 2. Велосипеди – теория и практика. Провеждаме кратко теоретично запознаване с велосипедите, които ще ползваме по време на лагера. Научаваме се как правилно да ги караме и как да се грижим за тях. В рамките на няколко часа правим лек велопреход в района, за да преценим уменията на участниците. Следобед, след като се погрижим за ползваните велосипеди, тестваме сръчността и смелостта си на въжената градина на „Чатъма“ или гребем с кану в язовира. Следва разбор на наученото през деня и сладки приказки край лагерния огън.

Ден 3. Начало на пътешествието. По традиция всяка година тази програма се провежда по различен маршрут. За идното лято отново сме подготвили поредица от интересни и красиви места, които да посетим с велосипедите си. В рамките на този ден се насочваме на запад – в началото имаме леко изкачване до билото на Велийшко-Виденишкия дял, откъдето се спускаме към гр. Сърница и язовир „Доспат“. Установяваме се на лагер в района на язовира.

Ден 4. Дъбраш. Започваме деня с изкачване към билото на родопския дял Дъбраш и местността Чаирджик – хубава поляна, разположена на билото на планината. Оттам поемаме на север и следваме основното било към местността Ранча, след което се спускаме по горски път към долината на река Канина и живописната местност Беслет. Продължаваме по поречието на реката, докато достигнем водослива ѝ с река Вищерица в местността Сухия чарк. Тук правим лагера си за тази вечер.

Ден 5. Ковачевица и Долен. От Сухия чарк продължаваме към самобитното село Ковачевица. Тук ще направим кратка почивка, за да разгледаме автентичните каменни къщи, някои от които са на възраст от почти двеста години.Продължаваме с изкачване в източна посока и следваме стари пътища и пътеки, за да достигнем друго интересно село, което също е обявено за архитектурен резерват – Долен. Установяваме лагера си в околностите на селото.

Ден 6. Чеч. От с. Долен продължаваме на юг и навлизаме в историческата област Чеч, заемаща южните части на Дъбраш. Преминаваме през гр. Сатовча и с. Фъргово, за да достигнем едно от последните села преди границата с Гърция – красивото и гостоприемно Туховища. Нощуваме в селото.

Ден 7. Към река Места. В последния ден от пътешествието ни ще се спуснем по живописни пътечки към долината на река Места. Достигаме природния феномен наречен Пробитата скала. Тук правим почивка, след което поемаме обратно нагоре към село Слащен. Тук е и финала на нашето пътешествие. След обяд пътуваме към София. 

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 370 лв.

Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на палаткови лагери!
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка. Таксата не включва и наем на велосипед, чиято стойност е 70 лв. за периода на лагера.

*Таксата е валидна при минимум 12 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

Други програми