10/01/2021

С колела в Родопите – пътешествие

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! ПРИЕМАТ СЕ ЗАЯВКИ ЗА РЕЗЕРВИ.

Лагерът е подходящ за юноши и младежи на възраст 13 – 16 години

„С колела в Родопите – пътешествие“ е приключенска велосипедна програма за запалените фенове на планинското колоездене. Лагерът има за цел да повиши знанията на децата за планинското колоездене. В първата част на курса започваме с карания по горските пътеки в района на Беглика и Горски център „Чатъма“, комбинирани с практически задачи за подобряване на техниката на каране. Отделяме време и на въпросите, свързани с поддръжката на планинския велосипед. Във втората част на лагера се отправяме на велопътешествие през приказните гори и по прашните пътища на западните Родопи.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване сред природата;
– практически занятия, свързани с подобряване техниката на колоездене в планината – безопасност, катерене, спускане, спиране;
– повишаване на знанията за поддръжката на планинския велосипед – смяна на гуми, почистване и смазване, ремонтни работи;
– плаване с кану и въжена градина в Горски център „Чатъма“ на яз. „Голям Беглик“;
– ориентиране – работа с карта, компас, GPS, избор на маршрут;
– научаване на правилата за групово придвижване в планината;
– велопътешествие – от яз. „Голям Беглик“ през най-високия връх на Баташка планина – Голяма Сютка до долината на Чепинска река;
– занимателни игри и групови задачи.

Дата за провеждане: 7 – 13 август 2022 г. (МЕСТАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!)
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

В тази програма участниците могат да се включат със собствени велосипед, отговарящи на описаните условия, или да наемат такива от нас. Тук можете да видите изискванията за велосипедите на участниците.

Ден 1: Пристигане и ориентация. Участниците пристигат в местността Беглика. Следва първоначално запознаване и кратък пешеходен преход до Горски център „Чатъма“. Построяваме лагера си в гората на едноименната защитена местност и се запознаваме с реда за пребиваване в горския център.

Ден 2: Велосипедът – теория и практика. Провеждаме кратко теоретично запознаване с велосипедите, които ще ползваме по време на лагера. Научаваме се как правилно да ги караме и как да се грижим за тях. В рамките на няколко часа правим лек велопреход в района, за да преценим уменията на участниците. Следобед, след като се погрижим за ползваните велосипеди, тестваме сръчността и смелостта си на въжената градина на Чатъма или гребем с кану в язовира. Следва разбор на наученото през деня и сладки приказки край лагерния огън.

Ден 3: Предстартова треска. След като сме се опознали вече с велосипедите си, ще тестваме възможностите си на по-дълга дистанция, за да се подготвим за очакваното предизвикателство. През този ден ще вземем обяда със себе си и ще направим голямо обзорно кръгче около Горски център “Чатъма”. Ще имаме време да си поговорим за планината, за гората и нейните обитатели. По пътя ще се отбием до една живописна родопска махаличка, където наши познати ще ни почерпят филия с домашно масло и ще ни разкажат за живота в планината от първо лице. Вечерта ще се посмеем край огъня и ще притихнем в очакване на следващия ден.

Ден 4: Начало на пътешествието. По традиция всяка година тази програма се провежда по различен маршрут. За идното лято отново сме подготвили поредица от интересни и красиви места, които да посетим с велосипедите си.
В рамките на този ден ще се постараем да си подредим и подготвим всичкия багаж, който ще е нужен за следващите 4 дни и ще си кажем довиждане с Чатъма и неговите обитатели. Походът ни за деня не е дълъг, за да обърнем внимание на правилното изграждане на първи самостоятелен бивак. Нощуваме в местността Казармите.

Ден 5: Денят, в който ще е разберем какво означава израза “Потен вода пие”. От Казармите потегляме към най-високата точка за деня – връх Голяма Сютка (2186 м). Карайки, бутайки и носейки велосипедите нагоре, ще имаме възможност да преминем през интересни местности като Порт Артур и изворите на Чепинска река, които ще ни разсеят от мисли като “ох, няма ли да свършва този баир вече”. След като се изкачим на третия по височина връх в Родопите всичко ще бъде забравено и в главите ни ще остане само прекрасната гледка към Рила и Пирин. Следва двадесет километрово, приятно спускане до водослива на река Чепинска и река Лепеница, където ще спретнем бивака си вечерта. А наблизо има баня, с топла минерална вода.

Ден 6: През села и махали. За днешния ден теренът е по-лек и ще започне със съвсем леко изкачване по долината на река Абланица. След това ще посетим още няколко родопски села и махалички, за да се запознаем по-отблизо с културата на местните хора. Ще хапнем сладолед в с. Света Петка и след още малко изкачване ще достигнем местността Локвата. Тук ще започнат най-забавните финални етапи на нашето приключение. С всичките си натрупани знания и опит ще се порадваме на почистените и приятни велосипедни маршрути в района на Велинград. Този ден ще нощуваме в района на хижа Самоводица.

Ден 7: Последен поглед и отпътуване. В последния ден от лагера се насочваме към местността Платот. Поглеждаме към чепинската котловина отвисоко и се спускаме до Велинград по забавна пътечка. Финишираме пред историческия музей и изяждаме последен сладолед заедно. Време е да се завърнем у дома, натрупали много нови умения, впечатления и приятелства.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 570 лв.

Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 80 лв.

Може да бъде нает велосипед за периода на лагера. Цена: 120 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
НЕ включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка и наем на велосипед.

Настаняването по време на целия лагер е на палатки!

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ