10/01/2021

С колела в Родопите – пътешествие

АКТУАЛНА ПРОГРАМА ЗА 2021 г.

Лагерът е подходящ за юноши и младежи на възраст 13 – 16 години.

„С колела в Родопите – пътешествие“ е приключенска велосипедна програма за запалените фенове на планинското колоездене. Лагерът има за цел да повиши знанията на децата за планинското колоездене. В първата част на курса започваме с карания по горските пътеки в района на Беглика и Горски център „Чатъма“, комбинирани с практически задачи за подобряване на техниката на каране. Отделяме време и на въпросите, свързани с поддръжката на планинския велосипед. Във втората част на лагера се отправяме на велопътешествие през приказните гори и по прашните пътища на западните Родопи.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване сред природата;
– практически занятия, свързани с подобряване техниката на колоездене в планината – безопасност, катерене, спускане, спиране;
– повишаване на знанията за поддръжката на планинския велосипед – смяна на гуми, почистване и смазване, ремонтни работи;
– плаване с кану и въжена градина в Горски център „Чатъма“ на яз. „Голям Беглик“;
– ориентиране и избор на маршрут;
– научаване на правила за групово придвижване в планината;
– велопътешествие – от яз. „Голям Беглик“ продължавме в посока връх Баташки снежник, през селата Фотиново, Селча, Равногор, Розово и панорамните гледки на скалите Шенкая и Бекови скали;
– лична отговорност на всеки участник за преживяването и групови задачи.

Дата за провеждане: 08.08. – 14.08.2021 г.
Краен срок за записване: 30.07.2021 г.

Детайлно описание на програмата

В тази програма участниците могат да се включат със собствени велосипед, отговарящи на описаните условия, или да наемат такива от нас. Тук можете да видите изискванията за велосипедите на участниците.

Ден 1. Пристигане и ориентация. Участниците пристигат край яз. „Голям Беглик“. Следва първоначално запознаване и кратък вело-преход до Горски център „Чатъма“. Построяваме лагера си в гората на едноименната защитена местност и се запознаваме с реда за пребиваване в горския център. Караме в района.

Ден 2. Велосипеди – теория и практика. Провеждаме кратко теоретично запознаване с велосипедите, които ще ползваме по време на лагера. Научаваме се как правилно да ги караме и как да се грижим за тях. В рамките на няколко часа правим лек велопреход в района, за да преценим уменията на участниците. Следобед, след като се погрижим за ползваните велосипеди, тестваме сръчността и смелостта си на въжената градина на „Чатъма“ или гребем с кану в язовира. Следва разбор на наученото през деня и разговори край лагерния огън.

Ден 3. Начало на пътешествието. Потегляме на път. Събираме палатките и багажа си, който сме разпилели предишните дни. Приготвяме сандвичи за обяд и потегляме на пътешествие. По традиция всяка година тази програма се провежда по различен маршрут. В рамките на този ден караме по горски пътища, следящи живописните долини около Беглика. Целта ни е следобед да достигнем района на язовир “Тошков чарк”, където устройваме лагера си за тази нощ.

Ден 4. Движим се. Отправяме се към връх Баташки Снежник (2082 м) – един от първенците на Родопите. От Горско стопанство “Родопи”, следвайки долината на река Томофилев дол, се изкачваче до обширните поляни, разположени южно от върха. Ако имаме достатъчно сили и времето позволява, пеш достигаме до най-високата точка на върха, след което продължаваме карането си със спускане към местността Kьошка. Тук е нашата следваща нощувка.

Ден 5. Родопски гледки. От Кьошка се насочваме по слабо използван път към красивата и загадъчна скала Шенкая, разположена високо над долината на река Гашня. От скалата се любуваме на незабравима гледка към гънките на Родопите и долината на река Въча. Спускаме се към село Селча, от чиито околности се открива чудесна панорама към веригата на Персенците и връх Модър. Правим лагера си в околностите на селото.

Ден 6. Към Фотинските водопади. От Селча продължаваме на север, следвайки обзорен стар път, по който достигаме до село Фотиново. При подходящи условия можем да се спуснем до едноименните водопади, разположени източно от селото. След обяд продължаваме на север към село Равногор, където устройваме лагера си за тази нощ.

Ден 7. Последен поглед и отпътуване. В последния ден от лагера се насочваме към панорамните Бекови скали, от които се открива красива гледка към долината на река Въча и едноименния язовир. След Бекови скали продължаваме по билен път, по който ще се спуснем до село Розово и Брацигово, където е и последната точка на нашето велопътешествие. Тук приключва лагерът ни. Завръщаме се у дома, натрупали много нови умения, впечатления и приятелства.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 460 лв.

Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Може да бъде нает велосипед за периода на лагера. Цена: 70 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на палаткови лагери!
Таксата НЕ включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка и наем на велосипед.

*Таксата е валидна при минимум 12 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ