23/12/2017

С колела в Родопите – пътешествие

ИЗТЕКЛА ПРОГРАМА! ПРЕДСТОИ АКТУАЛИЗИРАНЕ ЗА 2019 г.

Лагерът е подходящ за юноши и младежи на възраст 13-16 години.

„С колела в Родопите – пътешествие“ е приключенска велосипедна програма, която има за цел да повиши знанията на децата за планинското колоездене. В първата част на курса предвиждаме кратки карания по горските пътеки в района на Беглика, комбинирани с практически задачи за подобряване техниката на каране. Отделяме време и на въпросите, свързани с поддръжката на планинския велосипед. Втората част на лагера е посветена на велопътешествие, в което ще се впуснем, изучавайки приказните гори и прашните пътища на Западни Родопи.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване сред природата;
– практически занятия, свързани с подобряване техниката на колоездене в планината – безопасност, катерене, спускане, спиране;
– повишаване на знанията за поддръжката на планинския велосипед – смяна на гуми, почистване и смазване, ремонтни работи;
– плаване с кану и въжена градина на бреговете на язовир „Голям Беглик“;
– ориентиране – работа с карта, компас, GPS, избор на маршрут;
– научаване на правила за групово придвижване в планината;
– велопътешествие – от язовир „Голям Беглик“ през язовир „Тошков чарк“, връх Баташки Снежник и малки, живописни селца в Баташка планина;
– занимателни игри и групови задачи.

Дата за провеждане: 26.08 – 01.09.2018 г.
Краен срок за записване: 16.08.2018 г.

Детайлно описание на програмата

В тази програма участниците могат да се включат със собствени велосипед, отговарящи на описаните условия, или да наемат такива от нас. Тук можете да видите изискванията за велосипедите на участниците. Таксата не включва наем на велосипед, чиято стойност е 70 лв. за периода на лагера.

Ден 1. Пристигане и ориентация. Участниците пристигат в местността Беглика. Следва първоначално запознаване и кратък пешеходен преход до Горски център „Чатъма“. Построяваме лагера си в гората на едноименната защитена местност и се запознаваме с реда за пребиваване в горския център.

Ден 2. Велосипеди – теория и практика. Провеждаме кратко теоретично запознаване с велосипедите, които ще ползваме по време на лагера. Научаваме се как правилно да ги караме и как да се грижим за тях. В рамките на няколко часа правим лек велопреход в района, за да преценим уменията на участниците. Следобед, след като се погрижим за ползваните велосипеди, тестваме сръчността и смелостта си на въжената градина на „Чатъма“ или гребем с кану в язовира. Следва разбор на наученото през деня и сладки приказки край лагерния огън.

Ден 3. Начало на пътешествието. По традиция всяка година тази програма се провежда по различен маршрут. За идното лято отново сме подготвили поредица от интересни и красиви места, които да посетим с велосипедите си. В рамките на този ден караме по горски пътища, следящи живописните долини около Беглика. Целта ни е следобед да достигнем района на язовир “Тошков чарк”, където устройваме лагера си за тази нощ.

Ден 4. До Баташки Снежник. Отправяме се към връх Баташки Снежник (2082 м) – един от първенците на Родопите. От Горско стопанство “Родопи”, следвайки долината на река Томофилев дол, се изкачваче до обширните поляни, разположени южно от върха. Ако имаме достатъчно сили и времето позволява, пеш достигаме до най-високата точка на върха, след което продължаваме карането си със спускане към местността Kьошка. Тук е нашата следваща нощувка.

Ден 5. Родопски гледки. От Кьошка се насочваме по слабо използван път към красивата и загадъчна скала Шейнкая, разположена високо над долината на река Гашня. От скалата се любуваме на незабравима гледка към гънките на Родопите и долината на река Въча. Спускаме се към село Селча, от чиито околности се открива чудесна панорама към веригата на Персенците и връх Модър. Правим лагера си в околностите на селото.

Ден 6. Към Фотинските водопади. От Селча продължаваме на север, следвайки обзорен стар път, по който достигаме до село Фотиново. При подходящи условия можем да се спуснем до едноименните водопади, разположени източно от селото. След обяд продължаваме на север към село Равногор, където устройваме лагера си за тази нощ.
Ден 7. Последен поглед и отпътуване. В последния ден от лагер се насочваме към панорамните Бекови скали, от които се открива красива гледка към долината на река Въча и едноименния язовир. След Бековите скали продължаваме по билен път, по който ще се спуснем до село Розово и Брацигово, където е и последната точка на нашето велопътешествие.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 360 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка. Таксата не включва и наем на велосипед, чиято стойност е 70 лв. за периода на лагера.

*Таксата е валидна при минимум 12 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ