bike_begginers
10/01/2021

С колела в Родопите – първи стъпки

МИНАЛА ПРОГРАМА!

Програмата е насочена към деца на възраст 10 – 13 години

„С колела в Родопите – първи стъпки“ е за всички, които имат базисни умения в колоезденето, искат да подобрят карането си и да преживеят вълнуващи моменти в учене и забавление сред родопските гори. Програмата е стационарна и се провежда в района на Горски център “Чатъма”. Целта е малчуганите да добият начални теоретични и практически умения за планинско колоездене, включващи техники за каране по горски пътища и пътеки, правилно сменяне на скорости, спиране, поддръжка на велосипеда.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване сред природата;
– практически занятия, свързани с подобряване техниката на колоездене в планината – безопасност, катерене, спускане, спиране;
– повишаване на знанията за поддръжката на планинския велосипед – смяна на гуми, почистване и смазване, ремонтни работи;
– плаване с кану и въжена градина в Горски център „Чатъма“;
– научаване на правила за групово предвижване в планината;
– занимателни игри и групови задачи.

Дати на провеждане: 24 – 30 юли 2022 г. (МЕСТАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!) и 14 – 20 август 2022 г. (МЕСТАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!)

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

В тази програма участниците могат да се включат със собствени велосипеди, отговарящи на описаните условия, или да наемат такива от нас. Тук можете да видите изискванията за велосипедите на участниците.

Ден 1: Пристигане и настаняване. Децата пристигат в Горски център “Чатъма” след кратък пешеходен преход от язовирната стена. Прекарваме следобеда в устройване на лагера за следващата седмица, запознаване с мястото и екипни игри.

Ден 2: Устройство на планинския велосипед. Първата част от деня посвещаваме на занимания, свързани с техническото устройство на велосипеда. Заедно ще разглобим и сглобим основните компоненти на един велосипед с цел да разберем как се нарича всяка една от отделните части и каква е нейната функция. След обяд правим кратка разходка около бреговете на язовира.

Ден 3: Смяна на скоростите и техника на изкачване по горски пътища. В този ден ще се занимаем малко по-детайлно със скоростния механизъм на велосипеда. Ще се опитаме да разберем как функционират предавките и защо е важно винаги по време на каране да използваме правилна комбинация от предавки. Ще се запознаем с основните техники на въртене при изкачване по горски пътища и пътеки, а в следобедните часове ще разнообразим програмата си с кратка разходка с канута във водите на язовир „Голям Беглик“.

Ден 4: Баланс и техники на каране при спускане. В рамките на деня ще се упражняваме да балансираме върху велосипеда. Това умение е изключително важно при спускането по горски пътища и пътеки и по тази причина е важно да му обърнем специално внимание. Ще пробваме и различни техники за спускане, както и основното правило за спазване на дистанция, което има голямо значение за сигурността на карането. След обяд ще имаме свободно време, в което ще можем да минем по въжената градина на горския център.

Ден 5: Ремонт. Днешният ден е посветен на това как да правим малки ремонти по време на път – ще залепим и сменим спукана гума, ще настроим спирачките на велосипеда, ще почистим и смажем веригата – дейности, които се налагат постоянно по време на велопътешествията в планините. В следобедните часове ще направим кратка разходка в района.

Ден 6: Повечко каране. В този ден ще направим по-дълго каране из долините и поляните в района на Беглика. Целта е в рамките на това каране да практикуваме още веднъж получените знания и умения, като в същото време се наслаждаваме на красивата природа в района. Вечерта правим разбор на лагера и имаме време за допълнителни дискусии по темите.

Ден 7: Отпътуване… с каране. В последния ден от програмата ще се погрижим за почистването и прибирането на лагера, след което ще се отправим на едно последно каране към района на язовир „Широка поляна“, където ще си вземем довиждане и ще закрием лагера.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 550 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 80 лв.
Може да бъде нает велосипед за периода на лагера. Цена: 120 лв.

Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на палатков лагер!
Таксата НЕ включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка и наем на велосипед.

Настаняването по време на целия лагер е на палатки!

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ