10/01/2021

С колела в Родопите – първи стъпки

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ!

Програмата е насочена към деца на възраст 10-13 години.

„С колела в Родопите – първи стъпки“ е за всички, които имат базисни умения в колоезденето, искат да подобрят карането си и да преживеят вълнуващи моменти в учене и забавление сред родопските гори. Програмата е стационарна и се провежда в района на Горски център “Чатъма”. Целта е малчуганите да добият начални теоретични и практически умения за планинско колоездене, включващи техники за каране по горски пътища и пътеки, правилно сменяне на скорости, спиране, поддръжка на велосипеда.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване сред природата;
– практически занятия, свързани с подобряване техниката на колоездене в планината – безопасност, катерене, спускане, спиране;
– повишаване на знанията за поддръжката на планинския велосипед – смяна на гуми, почистване и смазване, ремонтни работи;
– плаване с кану и въжена градина на бреговете на язовир Голям Беглик;
– научаване на правила за групово предвижване в планината;
– занимателни игри и групови задачи.

Дата за провеждане: 25.07.- 31.07.2021 г.

Детайлно описание на програмата

В тази програма участниците могат да се включат със собствени велосипеди, отговарящи на описаните условия, или да наемат такива от нас. Тук можете да видите изискванията за велосипедите на участниците.

Ден 1. Пристигане и настаняване. Децата пристигат в Горски център “Чатъма” след кратък пешеходен преход от язовирната стена. Прекарваме следобеда в устройване на лагера за следващата седмица, запознаване с мястото и екипни игри.

Ден 2. Устройство на планинския велосипед. Първата част от деня посвещаваме на занимания, свързани с техническото устройство на велосипеда. Заедно ще разглобим и сглобим основните компоненти на един велосипед с цел да разберем как се нарича всяка една от отделните части и каква е нейната функция. След обяд правим кратка разходка около бреговете на язовира.

Ден 3. Смяна на скоростите и техника на изкачване по горски пътища. В този ден ще се занимаем малко по-детайлно със скоростния механизъм на велосипеда. Ще се опитаме да разберем как функционират предавките и защо е важно винаги по време на каране да използваме правилна комбинация от предавки. Ще се запознаем с основните техники на въртене при изкачване по горски пътища и пътеки, а в следобедните часове ще разнообразим програмата си с кратка разходка с канута във водите на язовир Голям Беглик.

Ден 4. Баланс и техники на каране при спускане. В рамките на деня ще се упражняваме да балансираме върху велосипеда. Това умение е изключително важно при спускането по горски пътища и пътеки и по тази причина е важно да му обърнем специално внимание. Ще пробваме и различни техники за спускане, както и основното правило за спазване на дистанция, което има голямо значение за сигурността на карането. След обяд ще имаме свободно време, в което ще можем да минем по въжената градина на горския център.

Ден 5. Ремонт. Днешният ден е посветен на това как да правим малки ремонти по време на път – ще залепим и сменим спукана гума, ще настроим спирачките на велосипеда, ще почистим и смажем веригата – дейности, които се налагат постоянно по време на велопътешествията в планините. В следобедните часове ще направим кратка разходка в района.

Ден 6. Повечко каране. В този ден ще направим по-дълго каране из долините и поляните в района на Беглика. Целта е в рамките на това каране да практикуваме още веднъж получените знания и умения, като в същото време се наслаждаваме на красивата природа в района. Вечерта правим разбор на лагера и имаме време за допълнителни дискусии по темите.

Ден 7. Отпътуване… с каране. В последния ден от програмата ще се погрижим за почистването и прибирането на лагера, след което ще се отправим на едно последно каране към района на язовир Широка поляна, където ще си вземем довиждане и ще закрием лагера.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 440 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.
Може да бъде нает велосипед за периода на лагера. Цена: 70 лв.

Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на палатков лагер!
Таксата НЕ включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка и наем на велосипед.

*Таксата е валидна при минимум 10 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ