31/01/2017

С колела и лодки по вятъра

АКТУАЛНА ПРОГРАМА – ЛЯТО 2019 г.

Лагерът е подходящ за младежи на възраст 13-16 години.

Програмата “С колела и лодки по вятъра” има вече богата традиция. Лагерът включва четиридневен велосипеден преход из високите била на Западни Родопи сред красиви места и забравени пътеки. Епичното ни каране ще приключи на бреговете на язовир “Батак”, където предизвикателствата продължават с ветроходство сред водната шир.
Препоръчителен е добър предишен опит в приключенски лагери и добра физическа кондиция, защото ни предстои истински лагер-експедиция!

Лагерът е съвместна инициатива на Лагер Беглика (Сдружение „Байкария“), Училище за приключения „Реверсо“ и Ветроходен клуб „Вятър и вода“.

“С колела и лодки по вятъра“ включва следните дейности:

– бивакуване на открито и организиране на палатков лагер;
– планинско колоездене в красивите високи части на Западни Родопи;
– умения за ползване и поддръжка на велосипеда;
– добиване на първоначални умения по ветроходство и плаване в екип;
– ориентиране – работа с компас, карта и GPS;
– екипни игри и много забавления.

Дати за провеждане: 29.07.-04.08.2019 г.
Краен срок за записване: 19.07.2019 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Начало – между Рила и Родопите. По обяд децата пристигат в местността Филибелийска поляна, разположена в най-източните части на Рила планина, на около 5 км от седловината Юндола. След запознаване на участниците се захващаме с устройването на лагера. Преди вечеря правим кратка разходка, така че да опознаем велосипедите си и да си припомним основните техники за изкачване и спускане. Вечер край лагерния огън.

Ден 2. Родопско колоездене и гледки. След закуска и прибиране на лагера се впускаме в първото си пътешествие. От Филибелийска поляна се насочваме към билния път, който се спуска до Аврамова седловина. Наслаждаваме се на почти 10 километрово спускане, което ще възнаградим с чаша айрян в кръчме “Щастливеца”. Аврамовата седловина представлява естествена връзка между Рила и Родопите. Тук се намира най-високата ЖП гара на Балканския полуостров. След кратка почивка продължаваме към връх Велийца (1711 м.н.в.), следвайки живописно било, от което се откриват хубави гледки към Рила и Родопите. След Велийца се спускаме към село Кръстава, където правим лагер за пренощуване. Общото разстояние за деня е около 26 км.

Ден 3. По реката. От лагера се насочваме към колоритното село Кръстава и живописната местност Еловата. Следваме добре очертани горски пътища, които ни отвеждат до село Магерово и долината на река Абланица. Продължаваме по нея до водослива ѝ с река Лепеница. Ще научим повече за карстовите процеси в района, за пещерните форми и обитателите на подземния свят. След пещерата продължаваме с още три километра каране и достигаме местността Качаков чарк, където ще се установим за пренощуване. Общото разстояние за деня е около 30 км.

Ден 4. През дивите гори до сладоледа. От Качаков чарк продължаваме колоездачното пътешествие, навлизайки дълбоко в дебрите на родопския дял Баташка планина. Следваме тесен път по долината на река Дондурана и постепенно се изкачваме до седловината Чемериков чаир, свързваща върховете Сютка и Знака. Около нас се издигат вековни смърчов и букови гори, а ако сме по-тихи имаме шанс да видим и някой от горските обитатели. След Чемериков чаир навлизаме в живописната долина на река Семиза и отново поемаме нагоре, изкачвайки се до основното било. Някъде из поляните по пътя спираме за обяд, след което продължаваме със петкилометрово спускане до курорта “Цигов чарк”. Разбира се тук ще направим спирка за сладолед и понички, след което ни очакват финалните шест километра до местността Ушите, където се установяваме на лагер за следващите две вечери.

Ден 5. Ветроходство – въведение. Започваме деня в лагера с кратко теоретично въведение, което да ни „настрои” на новата вълна. След това разпределяме екипировката и се отправяме към лодките. Стъкмяваме ги заедно и отплаваме. Запознаваме се с основните маневри и принципи в управлението. Спираме някъде за кратка почивка, а може и да се изкъпем в язовира. Прибираме се за вечеря в лагера. Вечерта си говорим за навигация (как се ориентираме в морето) и метеорология (защо, кога и откъде духа вятърът).

Ден 6. Ветроходство – експедиция. Плаваме до близкия курорт, където има малко свободно време на сушата. На връщане прекосяваме целия язовир. Този ден взимаме някои нови елементи и упражняваме уменията си на нови позиции – всеки е заемал всяка от екипажните роли. Вечерта си говорим за ветроходните състезания. Владеем нов език: грот, румпел, шкаторина, форщаг, поворот.

Ден 7. Ветроходство – завръщане. Време е да съберем лагера, да натоварим плячката по корабите и да се отправим към Дома. Сутринта имаме плаване, което ще ни отведе до автобуса. Ще разделим и споделим ценностите във вид на спомени, уроци и откровения. В ранния следобед ще си тръгнем за вкъщи, защото, както казва Пипи (доказан мореплавател!), “няма как да дойдем пак, ако не си тръгнем”.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 450 лв.

Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на палаткови лагери!
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 12 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

Други програми