С дъх на смола за малките: класик
10/01/2021

С дъх на смола за малките: класик

Лагерът е подходящ за деца на 9 – 11 години

„С дъх на смола“ е класическата ни приключенска програма, в която децата придобиват първоначални умения и знания за връзка на човека с природата и начина, по който можем да пребиваваме сред нея, без да ѝ вредим. Нашата любима „Смола“ е лагерът, с който започва всичко! Първата програма от палитрата детски лагери на сдружение „Байкария“ е на сцената от 2010 година и е една от най-обичаните. Пъстър и разнообразен, весел и вдъхновяващ този загер засява семенцето на любопитството на децата към света на приключенията.
Програмата е едно непрестанно учене чрез преживяване, в рамките на което участниците развиват своята лична отговорност, учат се да взаимодействат с останалите, да бъдат участници в собственото си приключение, да бъдат инициативни и да си помагат. Мястото за провеждане на лагера е сред магичните родопски гори на Защитена местност „Чатъма“ край бреговете на язовир „Голям Беглик“.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване на палатки сред природата – учим се как да избираме място за лагер, как се опъва палатка, как и къде се пали огън, колко е важно да се грижим за мястото, на което се намираме;
– самостоятелно приготвяне храната и организиране на бита с помощта на инструкторите;
– пешеходни и колоездачни преходи в планински район;
– ориентиране – първоначални знания за работа с компас и карта;
– катерене на изкуствена стена и въжена градина;
– обучение и плаване с кану във водите на яз. „Голям Беглик“, Западни Родопи;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 4 – 10 август 2024 г. и 11 – 17 август 2024 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Пристигане и ориентация. Около обяд децата пристигат в местността Беглика. Следва първоначално запознаване и кратък преход до Горски център „Чатъма”, където ще бъде разположен лагерът ни. Разпъваме палатките на закътана поляна в гората, обособена за целта, и се запознаваме се с горския център и неговите правила. Подреждаме и запалваме заедно първия лагерен огън, който ще ни топли и събира всяка вечер!

Ден 2: Игра и вода. В началото на деня ще играем…, за да се запознаем! Ще разберем кой е силен в разсъжденията, кой е ловък и бърз, кой е нетърпелив и кой артист. Всички сме различни, но сме заедно в едно ново приключение. В следобедните часове водната шир ни зове и развихря фантазиите. Днес ще получим първи урок за гребане с кану или каяк в спокойни води. След инструктажа и „сухите“ тренировки влизаме на тестово плаване. Формираме екипажи и в зависимост от времето и силите ни, се отправяме към някой от ръкавите на язовира с прекрасни гледки към залязващото слънце.

Ден 3: Ориентиране и работа с компас. След закуска започва забавлението – с игра и загадки ще се запознаем с компаса и различните начини за ориентиране в природата. Ще търсим, ще намираме, ще се губим и ще откривателстваме. Ще чуем гората и ще усетим отблизо нейния дъх. Дългият ден отлита и споделяме впечатления край топлината на лагерния огън.

Ден 4: С колела по горските пътища. Поредният ден от програмата е посветен на планинското колоездене. Ще научим какво представлява планинския велосипед, как да караме безопасно в планината, как да поддържаме возилото си в изправност. Упражняваме баланса и правилното сменяне на скорости по каменистия терен около Чатъма. Следобед, вече уверени в уменията си, правим по-дълъг преход, за да разучим нови непосещавани места около язовира.

Ден 5: Въжета, катерене и въжена градина. Всяко дете иска да се покатери някъде нависоко, да надникне зад стената или да изкачи някоя скала, да погледне света отгоре. В този ден ще обърнем внимание на това как да се катерим сигурно и безопасно и ще се изправим пред предизвикателството на въжената градина на Горски център „Чатъма“. Адреналинът е на макс! В следобедните часове ще се забавляваме с други въжени предизвикателства и игри, в които ще проверим силата на новите си приятелства.

Ден 6: Денят Х. В този ден е възможно да ни се случи всичко. Групата сама ще подскаже кое приключение да бъде „черешката на тортата“.  Защото всеки сам създава своя свят с действията, желанието и мечтите си. По суша, по вода, на колела или в творчески порив да направим нещо хубаво, което да остане след нас, ще протече този ден в края на една вълнуваща седмица. Огънят припуква за последно!

Ден 7: Спомени в шепите. Всяко хубаво преживяване има своя край. Но най-хубавото е, че този край може да даде начало на нещо ново и прекрасно, и да стане повод за нови срещи. Припомняме си най-силните си впечатления от прекараните дни заедно и си пожелаваме да се видим отново. Събираме лагера и правим кратък преход към мястото на отпътуване.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Такса за участие*: 740 лв.
Такса за участие с транспорт: 840 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.

Не включва стойността на транспорта (включена  във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ