10/01/2021

С дъх на скала в Рила

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! ПРИЕМАМАТ СЕ ЗАЯВКИ ЗА РЕЗЕРВИ.

Лагерът е подходящ за младежи на 14 – 17 години

Лагерът „С дъха на скала“ е за най-запалените и опитни участници в приключенските ни лагери. През това лято Рила отново ще бъде арената на нашето съвместно приключение. По време на едноседмичния високопланински лагер ще учим алпийски техники, ще направим първи (или втори :)) опити в скалното катерене, ще научим повече за високата планина и нашето присъствие там, ще правим преходи, ще устройваме временни биваци. Заедно в изпитанията ще откриваме себе си, ще се подкрепяме, за да достигнем върховете, които ще ни направят по-добри и ще ни разкрият света от своята небесна висота по един нов и неочакван начин.

Програмата включва следните дейности:

– преходи във високите части на Рила и изкачване на върховете Шатър, Иречек, Малка Мусала, Мусала;
– катерене на скали, съобразено с възможностите на младежите;
– спускане на рапел, парапети и обучение за различни техники за работа с въжета;
– първа помощ в планината – придобиване на основни знания за оказването на първа долекарска помощ при инциденти;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 17 – 23 юли 2022 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: Опипваме почвата. Пристигаме в к.к. Боровец, откъдето започва приключението, което ще си създадем заедно. Запознаваме се с игри и групови задачи и разпъваме първия си палатков лагер в района.

Ден 2: Пълзачи по скали. В предиобедните часове се запознаваме обстойно с алпийския инвентар, учим възли и обвръзки и изясняваме важните правила за безопасност. В следобедните часове започва истинското катерене. Отправяме се към скален обект “Водохващане”, където ще се докоснем до твърдата скала и ще упражним наученото. Вечерта под звездите споделяме мисли и емоции от изминалия ден.

Ден 3: Що е то парапет и рапел? И днес сме на скалите на обект “ Водохващането”. Практиката ни този път ще бъде свързана с правенето на парапети и спускането на рапел. Тези умения ще са ни нужни за следващите приключенски дни, за да преодоляваме трудни участъци по сигурен и безопасен начин.

Ден 4: Към х. „Чакър войвода“. Време е да напуснем лагера от предходните две вечери и да се отправим към ново място по-високо в планината. Събираме палатките и си разпределяме поравно бивачната екипировка, защото в следващите дни ще се движим из Рила с всичко, което ни е необходимо, със собствени сили. Правим двучасов пешеходен преход до х. „Чакър войвода“, където се установяваме за тази вечер и слушаме с внимание историите на гостоприемните хижари.

Ден 5: Високо, високо, високо… Този ден е предвиден отново за пешеходен преход като движението ни е в посока от х. „Чакър войвода“ към х. „Мусала“. По криволичещи пътеки, през клекове и каменисти участъци се изкачваме към билото в посока връх Шатър (2495 м). Оттук се открива зашеметяващата гледка към най-високите части на Рила планина, които ни очакват. Спускаме се към долината на р. Бистрица и достигаме до х. „Мусала“, където разпъваме новия си лагер.

Ден 6: Приключения към връхната точка. Със стабилна закуска събираме сили за предстоящия ден, в който ще изпитаме силата на приятелството и уменията, които сме натрупали в предходните дни. Оставяме големия си багаж в лагера, за да се отправим на предизвикателно изкачване през вр. Иречек (2852 м) и вр. Малка Мусала (2902 м), за да достигнем най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала (2925 м). Познатият ни свят е някъде под нас, а удовлетворението е… върховно! По стандартната туристическа пътека се прибираме в лагера ни при х. „Мусала“ изпълнени с необуздани емоции.

Ден 7: Отпътуване със спомени. Събираме палатките за последен път, дошло е време за сбогуване и последно споделяне. Пожелаваме си нови приключенски срещи и се отправяме към началната точка в Боровец, откъдето отпътуваме към дома.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 580 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 80 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

Настаняването по време на целия лагер е на палатки!

* Таксата е валидна при минимум 8 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ