10/01/2021

С дъх на скала в Рила

АКТУАЛНА ПРОГРАМА ЗА 2021 г.

Лагерът е подходящ за младежи на 14 – 16 години.

Лагерът „С дъха на скала“ е за най-запалените и опитни участници в приключенските ни лагери и тази година ще се проведе в района на Седемте рилски езера. По време на едноседмичното ни приключение ще учим алпийски техники, ще направим първи (или втори :)) опити в скалното катерене, ще обхождаме маршрути в района около езерата и ще научим повече за високата планина. Край бреговете на красивите рилски езера ще откриваме себе си, ще посрещаме и изпращаме деня високо в прегръдките на Рила планина и ще споделяме с приятели своите мисли под ясното многозвездно небе.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване във високата планина;
– преходи в района на Седемте рилски езера и изкачване на околните върхове;
– ориентиране – усвояване и усъвършенстване на знания за работа с компас, GPS и ориентиране по карта;
– катерене на скали, съобразено с възможностите на младежите;
– спускане на рапел, парапети и обучение за различни техники за работа с въжета;
– първа помощ в планината – придобиване на основни знания за оказването на първа долекарска помощ при инциденти;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 18.07. – 24.07.2021 г.
Краен срок за записване: 04.07.2021 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1: Първа среща. Събираме се край рилската хижа “Пионерска”, откъдето започва нашето приключение. Запознаваме се и с лифта се изкачваме до хижа “Рилски езера”. Със свежи сили и вълнение нарамваме раниците и се насочваме към Рибното езеро и сгушената на брега му хижа “Седемте рилски езера”, в близост до която ще установим бивака си. Организираме палатковия си лагер, говорим си за района и споделяме своите очаквания за предстоящата седмица.

Ден 2: Опознаване и въжена практика. В първата част на деня ще се опознаем по-добре, за да разберем колко е важно приятелството, подкрепата и общото действие. Следобед започваме с практиката на скали – ще се учим да правим парапети и да пускаме рапел. Вечерта ще споделяме с какви вътрешни борби сме се сблъскали през този първи предизвикателен ден.

Ден 3: Катерене и пак катерене. Този ден ще е посветен изцяло на скалното катерене. Предиобед ще си говорим за безопасността на скалите и ще учим техника, а във втората част на деня усилено ще тренираме наученото. Вечерта под звездите ще споделяме мисли и емоции.

Ден 4: Към Харамията. Движение в свръзка. В този ден ще изкачим връх Харамията. Учим се да ходим в свръзка, да се съобразяваме с темпото на групата и да си помагаме. През целия ден сме по интересни маршрути в района и научаваме нови неща за придвижването във високата планина. Вечерта се прибираме в базовия лагер и се подготвяме за двудневен преход, на който се отравяме на следващия ден.

Ден 5: Към звездите над Чанакгьолските езера. След закуска започва нашето изпитание в смелост и издръжливост. Отправяме се на двудневен преход към Чанакгьолските езера, известни още като Паниците или Чанаците, където ще си устроим бивак на открито и ще посрещнем утрото, уютно сгушени в чувалите и затоплени от топлината на приятеля до нас.

Ден 6: Изгреви, пътеки и езера. Ще посрещнем изгрева на слънцето на високо и ще усетим първите сгряващи лъчи на деня. Събираме временния си бивак, за да се отправим към лагера си до хижата. Маршрутът ни преминава през Зелени рид, Езерния връх, езерата Сълзата, Окото, Близнака и Трилистника, за да достигнем отново до старата хижа. Вечерта обсъждаме трудностите и предизвикателствата, пред които се изправихме през тази седмица.

Ден 7: Отпътуване със спомени. Събираме базовия си лагер, дошло е време за сбогуване и отпътуване. Споделяме последните си мисли и мечти за следващи срещи. Отправяме се отново към лифта, който ще ни отведе до началната точка при х. “Пионерска”.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 490 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 8 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ