10/01/2021

С дъх на скала в Рила

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! ПРИ ИНТЕРЕС СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС ОТ ТУК.

Лагерът е подходящ за младежи на 14 – 17 години

Лагерът „С дъх на скала в Рила“ е за опитни участници в приключенските ни лагери. И това лято Рила ще бъде арената за нашето приключение. По време на едноседмичния високопланински лагер ще учим алпийски техники, ще направим първи (или поредни :)) опити в скалното катерене, ще научим повече за високата планина и нашата връзка с нея, ще правим преходи, ще устройваме биваци на различни красиви места. Заедно в изпитанията ще откриваме себе си, ще се подкрепяме, за да достигнем върховете, които ще ни направят по-сплотени. От тяхната небесна висота ще погледнем света по един нов и необикновен начин.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване на палатки и открити биваци  (в т.ч. планински заслони) на регламентирани места с ежедневна смяна на лагера;
– самостоятелно приготвяне на храната в полеви условия и организиране на бита;
– скално катерене, съобразено с възможностите на младежите;
– обучения за техниките за спускане на рапел, организиране на парапети и основна работа с въжета;
– ориентиране в трудни терени – затвърждаване на уменията за работа с карта, компас и друг тип навигация;
– първа помощ в планината – придобиване на базисни знания за оказването на първа долекарска помощ;
– пешеходни преходи във високите части на Рила планина;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 6 – 12 август 2023 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Пристигане в района на ЦПШ Мальовица. Тук устройваме своя първи лагер. Ще се запознаем и ще започнем да изграждаме връзките в екипа си, защото през следващата седмица нашата сплотеност ще е ключът към приключението, което ни чака.

Ден 2: Към Страшното езеро. Още на следващия ден събираме лагера и се отправяме към заслон Страшно езеро. Носим багажа си със себе си, следваме чудните рилски пътеки като по път минаваме през красивата долина на Йончево езеро. Обядът ни ще е по път, а в ранния следобед ще достигнем до нашето каменно убежище за следващите два дни. Устройваме бита си, приготвяме вкусна вечеря и в тихата вечер си говорим за планината и силата, която ни дава. 

Ден 3: Докосване до скалата. Оставаме в района на Страшното езеро, за да започнем да опознаваме алпийската екипировка и да направим първи опити в скалното катерене. Ще си говорим за техники на катерене, видове екипировка и правилното й използване, а след това ще се докоснем до скалите и ще усетим тръпката от този спорт. След дълъг ден, прекаран навън, се прибираме отново в заслона за заслужена почивка.

Ден 4: По скалните грамади към БАК. Това е може би един от най-предизвикателните, но и най-красивите дни по време на лагера ни. Събираме целия си багаж и тръгваме по скалните масиви на Купените, за да достигнем връх Ловница. Оттам се спускане към известния заслон БАК, който ще бъде нашия дом за тази нощ. 

Ден 5: От изгрев… до х. „Мальовица“. Ставаме рано, толкова рано че да посрещнем слънцето от Ловница, който вчера оставихме зад гърба си. След този прекрасен старт на деня се връщаме при заслона, за да закусим и да съберем багажа си. Предстои ни недълъг преход до хижа „Мальовица“, където ще останем за нощувка. В тишината на поредната рилска нощ си припомняме изминалите дни и споделяме своите емоции.

Ден 6: Катерене, катерене, катерене. Не случайно районът на Мальовица е толкова известна сред катерачите в България. Този ден ще прекараме изцяло на учебните скали в близост до хижата и ще се катерим. Спускаме се на рапел, правим парапети – усещаме вълнението от преодоляните трудности и събуждащото се желание за още, и още… 

Ден 7: До скоро! Времето лети и тази седмица мина толкова неусетно. След закуска  събираме за последен път лагера си и се отправяме към ЦПШ, там където преди 7 дни се видяхме за първи път. Правим своето последно кръгче на приятелството, в което споделяме спомените си и си пожелаваме да се видим отново тук горе – в планината.

Такса за участие*: 670 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 80 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ