С дъх на скала в Рила
10/01/2021

С дъх на скала в Рила

Лагерът е подходящ за младежи на 14 – 17 години

Лагерът „С дъх на скала в Рила“ е за опитни участници в приключенските ни лагери. И това лято Рила ще бъде арената за нашето приключение. По време на едноседмичния високопланински лагер ще учим алпийски техники, ще направим първи (или поредни :)) опити в скалното катерене, ще научим повече за високата планина и нашата връзка с нея, ще правим преходи, ще устройваме биваци на различни красиви места. Заедно в изпитанията ще откриваме себе си, ще се подкрепяме, за да достигнем върховете, които ще ни направят по-сплотени. От тяхната небесна висота ще погледнем света по един нов и необикновен начин.

Програмата включва:

– бивакуване на палатки и открити биваци  (в т.ч. планински заслони) на регламентирани места с ежедневна смяна на лагера;
– комбинирано хранене – самостоятелно приготвяне на храната в полеви условия и организиране на бита, както и хранене в хижи;
– скално катерене, съобразено с възможностите на младежите;
– обучения за техниките за спускане на рапел, организиране на парапети и основна работа с въжета;
– ориентиране в трудни терени – затвърждаване на уменията за работа с карта, компас и друг тип навигация;
– първа помощ в планината – придобиване на базисни знания за оказването на първа долекарска помощ;
– пешеходни преходи във високите части на Рила планина;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 11 – 17 август 2024 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Пристигане в района на ЦПШ Мальовица. Тук устройваме своя първи лагер. Ще се запознаем и ще започнем да изграждаме връзките в екипа си, защото през следващата седмица нашата сплотеност ще е ключът към приключението, което ни чака.

Ден 2: Към Страшното езеро. Още на следващия ден събираме лагера и се отправяме към заслон Страшно езеро. Носим багажа си със себе си, следваме чудните рилски пътеки като по път минаваме през красивата долина на Йончево езеро. Обядът ни ще е по път, а в ранния следобед ще достигнем до нашето каменно убежище за следващите два дни. Устройваме бита си, приготвяме вкусна вечеря и в тихата вечер си говорим за планината и силата, която ни дава. 

Ден 3: Докосване до скалата. Оставаме в района на Страшното езеро, за да започнем да опознаваме алпийската екипировка и да направим първи опити в скалното катерене. Ще си говорим за техники на катерене, видове екипировка и правилното й използване, а след това ще се докоснем до скалите и ще усетим тръпката от този спорт. След дълъг ден, прекаран навън, се прибираме отново в заслона за заслужена почивка.

Ден 4: По скалните грамади към БАК. Това е може би един от най-предизвикателните, но и най-красивите дни по време на лагера ни. Събираме целия си багаж и тръгваме по скалните масиви на Купените, за да достигнем връх Ловница. Оттам се спускане към известния заслон БАК, който ще бъде нашия дом за тази нощ. 

Ден 5: От изгрев… до х. „Мальовица“. Ставаме рано, толкова рано че да посрещнем слънцето от Ловница, който вчера оставихме зад гърба си. След този прекрасен старт на деня се връщаме при заслона, за да закусим и да съберем багажа си. Предстои ни недълъг преход до хижа „Мальовица“, където ще останем за нощувка. В тишината на поредната рилска нощ си припомняме изминалите дни и споделяме своите емоции.

Ден 6: Катерене, катерене, катерене. Не случайно районът на Мальовица е толкова известна сред катерачите в България. Този ден ще прекараме изцяло на учебните скали в близост до хижата и ще се катерим. Спускаме се на рапел, правим парапети – усещаме вълнението от преодоляните трудности и събуждащото се желание за още, и още… 

Ден 7: До скоро! Времето лети и тази седмица мина толкова неусетно. След закуска  събираме за последен път лагера си и се отправяме към ЦПШ, там където преди 7 дни се видяхме за първи път. Правим своето последно кръгче на приятелството, в което споделяме спомените си и си пожелаваме да се видим отново тук горе – в планината.

Такса за участие*: 850 лв.
Такса за участие с транспорт: 950 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта (включена във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ