14/05/2017

С дъх на скала в Пирин

ОЧАКВАЙТЕ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ПРОГРАМАТА ЗА 2020 г.

Лагерът е подходящ за деца на възраст 14-16 години.

Лагерът „С дъха на скала“ е за най-запалените и опитни участници в приключенските ни програми и тази година ще се проведе в Северен Пирин в района на х. Вихрен. В един от най-красивите райони на планината ще изпитаме волята си, изправени пред скалата, ще се катерим, ще преодоляваме сложни терени и маршрути, ще опознаваме другите и себе си. През тази седмица ще видим суровото и нежното лице на Пирин – ще потънем в меките прегръдки на долината на Бъндеришка река, но и ще се изправим срещу твърдостта на скалите, ще изкачим връх Средна Тодорка, Василашки чукар, Муратов връх. Дните ни ще са изпълнени с вдъхновяващи преживявания, красиви гледки на езера и остри внушителни върхове. Ще спим под многозвездното небе и ще се будим до приятели.

Програмата включва следните дейности:

– скално катерене, спускане на рапел, придвижване по парапети и други;
– бивакуване във високата планина;
– преходи през предизвикателни маршрути и терени;
– усвояване на особеностите на движение в група;
– ориентиране в планината;
– първа помощ – придобиване на начални знания за оказването на първа помощ при инциденти;
– екипна работа и забавления.

Дати за провеждане: 19.07.-25.07.2020 г.
Краен срок за записване: 09.07.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Ден за запознаване. Събираме се в предиобедните часове в местността Пещерите над град Банско, където ще започне нашето приключение. Запознаваме се и заедно изготвяме плана за хармоничното ни съвместно съжителство през предстоящата седмица. Организираме палатковия си лагер и споделяме своите очаквания и вълнения.
Ще говорим за поведението ни в планината и за уважението ни към нея. Вечерта прекарваме в разговори около лагерния огън.

Ден 2. Скално катерене на Пещерите. Днес ще започнем с учене на алпийски възли и техники, ще се запознаем с катерачния инвентар и, разбира се, ще се катерим. Пещерите предлагат чудесни условия за начинаещи и професионални катерачи и ще имаме възможност да пробваме маршрути с различна степен на трудност. Вечерта, уморени, но доволни ще говорим за върхове и планински герои, ще планираме и следващите дни в по-високата част на планината.

Ден 3. Към хижа Вихрен. Денят ни започва с първото събиране на пътуващия ни лагер. Подреждаме багажите и се подготвяме за преход в посока х. Бърдерица. Достигаме до нея към обяд и хапваме вкусно в капанчето на едноименния къмпинг. Оттук се насочваме към х. Вихрен, като по пътя си ще се отбием да видим величествената Байкушева мура – най-дълголетното иглолистно дърво в България. Устройваме втория си лагер край хижата с всички необходими удобства за пребиваването ни.

Ден 4. Пирински ръбчета. Подготвяме се за дълъг, но красив преход, който започва с предизвикателното изкачване на връх Средна Тодорка (2706 м). Достигайки до връхната точка, маршрутът ни започва своята най-въздушна и панорамна част. Насочваме се в южна посока към Василашки чукар и връх Възела (Юмрука), а на места групата ни се движи осигурена с алпийско въже и се придвижваме по парапети. Пред погледите ни на изток са Полежан и Стражите, а след тях в далечината върховете Момини двори и Каменица, от другата ни страна се извисяват връх Вихрен и Кутело, и зашеметяващият ръб на Кончето. Достигаме до Башлийска порта и се спускаме към Дългото езеро. По Бъндеришката долина отново се завръщаме в лагера си до хижата.

Ден 5. Нощ на открито на Муратово езеро. Приготвяме багаж за два дни и тръгваме отново нагоре по долината. Преходът ни е кратък и приятен, изпълнен с ромолящия шум на реката и красотата на циркуса, в който се движим. Целта ни за деня е да достигнем до Муратово езеро. Този път лагерът ни ще е под звездите, затова трябва да подготвим временния си бивак, така че да имаме комфорт и уют през нощта. Изисква се планиране и добра организация! Пред нас е гранитният исполин Муратов връх (2669 м) – красива скална пирамида, която ще изкачим, за да изпратим залязващото слънце заедно с новите си приятели.

Ден 6. Първа помощ в планината. Ставаме рано, за да съберем бивака си и да започнем новия ден. Наслаждаваме се на зашеметяващата гледка на острите Дончови караули и Муратов връх и се спускаме към х. Вихрен за последна нощувка. В днешния ден ще обърнем внимание на първата помощ, която можем да окажем на пострадал в планината човек. Как да помагаме, без да вредим и да излагаме себе си на опасност, какви са обективните фактори, които могат да доведат до критична ситуация – всичко това ще научим от опитните ни инструктори. Защото този, който е най-близо до нас в тежък момент, може да бъде нашия спасител.

Ден 7. Отпътуване. Всяко хубаво нещо има своя край, но наученото, спомените и приятелите остават. Време е за последно да съберем лагера си и да се сбогуваме. Припомняме си хубавите и предизвикателни мигове през тази седмица, събираме последните усмивки и добри думи и отпътуваме към следващото приключение по-силни и вдъхновени.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: ***

Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): ***

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на палаткови лагери край планински хижи!
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 8 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

Други програми