14/05/2017

С дъх на скала – Мальовица

ИЗТЕКЛА ПРОГРАМА! ПРЕДСТОИ АКТУАЛИЗИРАНЕ ЗА 2019 г.

Лагерът е подходящ за деца на възраст 14-16 години.

Лагерът „С дъха на скала“ е за най-запалените и опитни участници в приключенските ни лагери и тази година ще се проведе в Мальовишкия дял на Рила. По време на едноседмичното ни приключение се учим на алпийски техники, катерим се и правим преходи в района на Мальовица – люлката на българския алпинизъм. Изкачваме върховете Мальовица и Ловница, бродим сред красивите рилски езера, посрещаме и изпращаме деня високо в прегръдките на Рила планина и споделяме преживявания под ясното многозвездно небе.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване във високата планина;
– преходи в Мальовишкия дял на Рила и изкачване на върховете Мальовица и Ловница;
– ориентиране – усвояване и усъвършенстване на знания за работа с компас, GPS и ориентиране по карта;
– катерене на учебните скали и техника на пускане на рапел, парапети и други помощни средства от въже;
– първа помощ в планината – придобиване на начални знания за оказването на първа долекарска помощ при инциденти;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 12.08.-18.08.2018 г.
Краен срок за записване: 02.08.2018 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Поставяме началото. Събираме се на ЦПШ Мальовица и се запознаваме. Построяваме и организираме палатковия си лагер край Мальовишка река. Споделяме очакванията си за идващите дни. Следобед се занимаваме с ориентиране в околностите на Меча поляна и играем игри за сплотяване. Вечерта прекарваме в открити разговори около лагерния огън.

Ден 2. Катерене край ЦПШ. Учим алпийски възли, техники, и се запознаваме с катерачния инвентар, говорим си за върхове и разкази за алпийски постижения и героизъм. Участваме в екипни игри за комуникация и доверие. Вечерта планираме следващите дни в по-високата част на планината.

Ден 3. Хижа Мальовица и учебните скали. След кратък преход в първата част от този ден преместваме лагера в района на хижа Мальовица. Устройваме новия си лагер. Следобед се насочваме към учебните скали до хижата, за да да се катерим и да упражняваме алпийски техники. Правим план за изкачване на връх Мальовица и приготвяме необходимия багаж, за тръгнем рано на следващия ден.

Ден 4. Към върха. Ставаме рано за преход до извисяващия се над долината връх Мальовица (2729 м). По време на изкачването се запознаваме с другите върхове в района и говорим за видовете скали и образуването на различни скални форми. Говорим и за различните зимни и летни активности, които можем да практикуваме в планината и как се планират планински преходи. На върха се отдаваме за заслужена обедна почивка и избираме нов маршрут за връщане.

Ден 5. Нощ на високо – заслон БАК. Приготвяме багаж за два дни и тръгваме отново нагоре. Целта ни за деня е алпийският заслон БАК, намиращ се на височина 2550 м в малък циркус, заобиколен от скалните гиганти Злия зъб, Орловец и Камилата. Изпращаме залеза с гледка към внушителния североизточен ръб на Мальовица и нощуваме под звездите.

Ден 6. Изгрев на върха. Ставаме преди изгрев слънце, за да се качим на близкия връх Ловница (2695 м), от който да посрещнем новия ден. Връщаме се отново на БАК и събираме багажа. Прибираме се по друг маршрут към базовия лагер до хижата. В оставащото време катерим отново в района.

Ден 7. Отпътуване. Правим закриване на лагера и си припомняме хубавите и предизвикателни мигове през тази седмица. Събираме лагера си и слизаме до ЦПЩ, откъдето отпътуваме, за да видим отново…

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 450 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 8 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ