МИНАЛА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за деца на възраст 8 – 12 години

Село Туховища – едно малко ъгълче от родопската вселена, събрало в себе си цялата добрина на хората, ще ни посрещне през зимната ваканция! Точно между Коледа и Нова година ще посетим заедно този живописен край на България и ще си разказваме лагерни истории около купа с портокали, меденки и джинджифилови сладки. Ще разберем повече за живота на село от децата, които живеят там, ще видим как се приготвя традиционния родопски клин, ще пием чай от шафран и ще посетим долините на реките Доспат и Места, тооочно преди да заминат за Гърция. Хайде, малки пътешественици!

Програмата включва следните дейности:

– близка среща с бита на хората от с. Туховища;
– пешеходни разходки по живописните хълмове и скритите речни долини наоколо;
– кулинарни забавления и пълни тефтерчета с рецепти;
– много игри вътре и навън, танци, песни и хора;
– посещение на минерален басейн!

Дата за провеждане: 26.12. – 30.12.2022 г.
Краен срок за записване: 16.12.2022 г. или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (26.12., понеделник). Там далеч на юг. Пристигаме в с. Туховища почти на границата с Гърция и се настаняваме в уютната къща на Зюлкера – нашият домакин за следващите дни. Тук ще живеем като у дома си, ще си готвим, ще играем…

Ден 2 (27.12., вторник). Каменни къщи – топли хора. В този ден ще направим кръгова разходка из с. Туховища и ще разгледаме чудните му каменни къщи. Ще се качим на обзорно място, ще разберем къде се намираме и ще си направим обяд на огънче заедно с деца от селото. А в къщата ще си говорим за „Природата и НИЕ“, докато опитваме вълшебния шафранов чай.

Ден 3 (28.12., сряда). Вековният чинар. Дните стават все по-неочаквани, а приятелите – все повече. Насочваме се към с. Годешево и природната забележителност „Вековния чинар“. Пием чай на мегдана и продължаваме към долината на река Места, за да видим „Пробитата стяна“ – причудлива скала, оформена от буйните води на реката. Вечерта ще печем коледни сладкиши и бисквити, а къщата ще мирише на празник!

Ден 4 (29.12., четвъртък). Река Доспат. Ще посетим долината на р. Доспат и ще се разходим по границата със съседна Гърция, където по дивите брегове на реката, природата е съхранена и истинска. Изкачваме се обратно към с. Туховища, за да посветим вечерта на местните обичаи, музика и танци.

Ден 5 (30.12., петък). Горещ басейн на път за вкъщи. Казваме довиждане на омагьсоната от детски смях къща на Зюлкера, обличаме си банските костюми под топлите дрехи и се насочваме към последната забава от нашето приключение – минералните бани в село Огняново. Запомнящ се завършек на нашия лагер и незабравимо изпращане на 2022 година!

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ. Актуален списък с екипировка ще бъде изпратен след потвърждение на групата.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие**: 560 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 90 лв.

Таксата включва храна, настаняване, инструктори, транспорт на място, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта от и до Туховища, както и осигуряването на лична екипировка.

** Таксата е валидна при минимум 12 участници.

ДРУГИ ПРОГРАМИ