Рудопия Junior
10/01/2021

Рудопия Junior – Рило-Родопска експедиция

Лагерът е подходящ за юноши и младежи на възраст 14 – 18 години

Маршрутът “Рудопия” на сдружение “Байкария” има повече от 15-годишна история и е една жива класика на организираното планинско колоездене в България. От запад на изток, от север на юг, в кръг или по диагонал, целта ни винаги е била една и съща – да потънем в планината, да дадем всичко от себе си, да се радваме на преживяното и да си спомняме с носталгия. За прашните пътища, студените чучури и ромолещите потоци.

„Рудопия“ е сливане с планината.
„Рудопия“ е трудности и любов – към колоезденето, към хората, с които преодоляваш безброй ситуации, към променящата се природа.
„Рудопия“ е изживяване и спомен завинаги.

Програмата включва:

– бивакуване на палатки сред природата с ежедневна смяна на мястото;
– самостоятелно приготвяне на храната от децата и инструкторите и хранене в хижи;
– самостоятелна грижа за бита;
– велопътешествие – прекосяване на Западни Родопи от полите на Рила до Девин;
– практика по подобряване на техниката на колоездене в планината при катерене, спускане, спиране;
– обучение за правилата за безопасност при колоездене и правилата за групово придвижване в планината;
– повишаване на знанията за поддръжката на планинския велосипед;
– избор на маршрут и работа с карта, компас, GPS;
– екипни задачи.

Дата за провеждане: 14 – 20 юли 2024 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

В тази програма участниците могат да се включат със собствени велосипед, отговарящи на описаните условия, или да наемат такива от нас. Тук можете да видите изискванията за велосипедите на участниците.

Ден 1: Пристигаме в района на с. Юндола. В прохладата на смърчовите сенки правим първо запознанство. Пу за мен, пу за мен – избираме си колела. Споровете се решават с камък, ножица, хартия. Не губим много време в мислене и тестваме велосипедите, себе си и способностите си върху колелото. Правим кратко опознавателно кръгче в разредения въздух на Източна Рила. Да видим кой-кого. Спим на красива поляна с чешма, навес и огнище в местността Манашица.

Ден 2: От Манашица до Качаков чарк. Пътешествието започва. Не след дълго сме вече на родопска земя. Предстои ни първо запомнящо се спускане до Велинград. Сладоледът ни е в кърпа вързан. Денят продължава с приятно и продължително изкачване към местността Качаков чарк и прохладните усои на връх Голяма Сютка (спокойно, този път няма да се качваме горе). Баба Къза ни посреща с прясно, топло мляко за следобедната закуска. Нощуваме отново на палатки.

Ден 3: От Качаков чарк до Джурков чарк. Що е то чарк и колко ли можем да посетим за един ден? Е, в този дял на планината има изобилие от чаркаляци. Преминаваме Гаралов, Газинчев, Костов, Пълев, Домовчиев и Банчев. Щом има чаркове, това винаги означава тучни долини, поляни с билки, родопско равно и усмивките не слизат от лицата. Мехлем.

Ден 4: От Джурков чарк до „Широка поляна“. Вече намерили ритъма си се носим като родопска песен по билата около язовир “Голям Беглик”. Километрите се трупат, чешмите и потоците стават все по-примамливи за къпане. Току виж се отбием за лимонада на Чатъма, но едва ли. Целта ни е по-далечна, а именно сладоледът на “Широка поляна”.

Ден 5: “Широка поляна” – Баташки Снежник – Алан дере. Голямото ни предизвикателство идва точно в деня, в който сме в най-добрата си форма. Ще дадем всичко от себе си, за да се изкачим до един от най-високите върхове на планината – Баташки Снежник. Със своите 2082 м той предлага панорамна гледка към пътя, който сме изминали, към Рила, Пирин и Западни Родопи. Основната ни трудност в днешния ден ще е да се справим с боровинките и малините по пътя, но с общи усилия имаме големи шансове. Да му мислят мечките. Следва дълго спускане по черни пътища и асфалт до живописна местност в долината на Алан дере, където оставаме за нощувка в топлия, пълен със сено обор. А който иска, и на палатка може.

Ден 6: От Алан дере до Кастраклии. Протягаме се и правим дълга йога сесия. Умората започва да се усеща. На вкус е като подсладен с мед чай. В днешния ден ще посетим едно от най-съхранените кътчета в Родопите – резерват “Дупката”. Пътеката, която се спуска в резервата, е предизвикателна и ще тества възможностите като за последно. Разбира се, бутането надолу е съвсем по силите ни и не след дълго се озоваваме на Кемеров мост. Последното изкачване за нашата Рудопия ще ни отведе до красива местност в близост до входа на резерват “Кастраклии”. Настаняваме се на палатки в двора на местна виличка. Обхват няма, ама има баня и много натрупани изживявания, за които да си говорим.

Ден 7: От Кастраклии до Тешел. Десертът! След кратка сутрешна суматоха в търсене каски, ръкавици и събиране на гащи от простора сме готови за най-сладкото. В последния ден от лагера сме само надолу. Кратка и много красива пътека ни превежда през резерват “Кастраклии” и финишираме в района на хижа „Тешел“, където се отупваме от прахта и изяждаме последния си сладолед заедно за тази година.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 820 лв.

Такса за участие с транспорт: 940 лв.

Може да бъде нает велосипед за периода на лагера. Цена: 150 лв.

Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва наем на велосипед, стойността на транспорта (включена  във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ