Рудопия Junior
10/01/2021

Рудопия Junior – Рило-Родопска експедиция

Лагерът е подходящ за юноши и младежи на възраст 14 – 18 години

Маршрутът “Рудопия” на сдружение “Байкария” има повече от 15-годишна история и е една жива класика на организираното планинско колоездене в България. От запад на изток, от север на юг, в кръг или по диагонал, целта ни винаги е била една и съща – да потънем в планината, да дадем всичко от себе си, да се радваме на преживяното и да си спомняме с носталгия. За прашните пътища, студените чучури и ромолещите потоци.

„Рудопия“ е сливане с планината.
„Рудопия“ е трудности и любов – към колоезденето, към хората, с които преодоляваш безброй ситуации, към променящата се природа.
„Рудопия“ е изживяване и спомен завинаги.

Програмата включва:

– бивакуване на палатки сред природата с ежедневна смяна на мястото;
– самостоятелно приготвяне на храната от децата и инструкторите и хранене в хижи;
– самостоятелна грижа за бита;
– велопътешествие – прекосяване на Западни Родопи от полите на Рила до Девин;
– практика по подобряване на техниката на колоездене в планината при катерене, спускане, спиране;
– обучение за правилата за безопасност при колоездене и правилата за групово придвижване в планината;
– повишаване на знанията за поддръжката на планинския велосипед;
– избор на маршрут и работа с карта, компас, GPS;
– екипни задачи.

Дата за провеждане: 14 – 20 юли 2024 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

В тази програма участниците могат да се включат със собствени велосипед, отговарящи на описаните условия, или да наемат такива от нас. Тук можете да видите изискванията за велосипедите на участниците.

Ден 1: Пристигаме в района на с. Юндола. В прохладата на смърчовите сенки правим първо запознанство. Пу за мен, пу за мен – избираме си колела. Споровете се решават с камък, ножица, хартия. Не губим много време в мислене и тестваме велосипедите, себе си и способностите си върху колелото. Правим кратко опознавателно кръгче в разредения въздух на Източна Рила. Да видим кой-кого. Спим на красива поляна с чешма, навес и огнище в местността Манашица.

Ден 2: От Манашица до Качаков чарк. Пътешествието започва. Не след дълго сме вече на родопска земя. Предстои ни първо запомнящо се спускане до Велинград. Сладоледът ни е в кърпа вързан. Денят продължава с приятно и продължително изкачване към местността Качаков чарк и прохладните усои на връх Голяма Сютка (спокойно, този път няма да се качваме горе). Баба Къза ни посреща с прясно, топло мляко за следобедната закуска. Нощуваме отново на палатки.

Ден 3: От Качаков чарк до Джурков чарк. Що е то чарк и колко ли можем да посетим за един ден? Е, в този дял на планината има изобилие от чаркаляци. Преминаваме Гаралов, Газинчев, Костов, Пълев, Домовчиев и Банчев. Щом има чаркове, това винаги означава тучни долини, поляни с билки, родопско равно и усмивките не слизат от лицата. Мехлем.

Ден 4: От Джурков чарк до „Широка поляна“. Вече намерили ритъма си се носим като родопска песен по билата около язовир “Голям Беглик”. Километрите се трупат, чешмите и потоците стават все по-примамливи за къпане. Току виж се отбием за лимонада на Чатъма, но едва ли. Целта ни е по-далечна, а именно сладоледът на “Широка поляна”.

Ден 5: От Буйново до Чаирите. С приятна умора в краката се засилваме към следващия баир и хоп – спускаме се в с. Триград. После още един баир и започваме да опъваме палатки край хижа “Чаирски езера”. Слушаме истории за мечки и други диви животни, и се опитваме бързо да си починем, защото утре ще е трудно..

Ден 6: От Алан дере до Кастраклии. Протягаме се и правим дълга йога сесия. Умората започва да се усеща. На вкус е като подсладен с мед чай. В днешния ден ще посетим едно от най-съхранените кътчета в Родопите – резерват “Дупката”. Пътеката, която се спуска в резервата, е предизвикателна и ще тества възможностите като за последно. Разбира се, бутането надолу е съвсем по силите ни и не след дълго се озоваваме на Кемеров мост. Последното изкачване за нашата Рудопия ще ни отведе до красива местност в близост до входа на резерват “Кастраклии”. Настаняваме се на палатки в двора на местна виличка. Обхват няма, ама има баня и много натрупани изживявания, за които да си говорим.

Ден 7: От Кастраклии до Тешел. Десертът! След кратка сутрешна суматоха в търсене каски, ръкавици и събиране на гащи от простора сме готови за най-сладкото. В последния ден от лагера сме само надолу. Кратка и много красива пътека ни превежда през резерват “Кастраклии” и финишираме в района на хижа „Тешел“, където се отупваме от праха и изяждаме последния си сладолед заедно за тази година.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 820 лв.

Такса за участие с транспорт: 940 лв.

Може да бъде нает велосипед за периода на лагера. Цена: 150 лв.

Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва наем на велосипед, стойността на транспорта (включена  във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ