Рудопия Jr
10/01/2021

Рудопия Junior – от Аврамово до Гела

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ!

Лагерът е подходящ за юноши и младежи на възраст 14 – 18 години

Маршрутът “Рудопия” на сдружение “Байкария” има повече от 15-годишна история и е една жива класика на организираното планинско колоездене в България. Той се движи от град Велинград в Западни Родопи до село Мезек в Източни Родопи като преминава през цялата планина на българска територия по мрежа от близо 440 км пътища и пътеки.
„Рудопия Junior” е новото предизвикателство, което отправяме към младите любители на колоезденето. Разделяме легендарния маршрут на три части и тръгваме по първата още през тази година, за да научим повече за историята на планинското колоездене в Родопите и да стартираме тяхното прекосяване от запад на изток. Целта ни през 2023 година е да преминем през най-високите и диви части на Западни Родопи като тръгнем от гара Аврамово и приключим в с. Гела и района на Широка лъка.

„Рудопия“ е сливане с планината.
„Рудопия“ е трудности и любов – към колоезденето, към хората, с които преодоляваш безброй ситуации, към променящата се природа.
„Рудопия“ е изживяване и спомен завинаги.

Програмата включва следните дейности:

– практика по подобряване на техниката на колоездене в планината при катерене, спускане, спиране;
– обучение за правилата за безопасност при колоездене и правилата за групово придвижване в планината;
– повишаване на знанията за поддръжката на планинския велосипед;
– избор на маршрут и работа с карта, компас, GPS;
– велопътешествие – прекосяване на Западни Родопи от с. Аврамово до с. Гела;
– бивакуване сред природата.

Дата за провеждане: 20 – 26 август 2023 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

В тази програма участниците могат да се включат със собствени велосипед, отговарящи на описаните условия, или да наемат такива от нас. Тук можете да видите изискванията за велосипедите на участниците.

Ден 1: Пристигаме и газ. Участниците пристигат в района на гара Аврамово. Следва първоначално запознаване и каране за загряване до заслон „Велийца“. Подготвяме първия си лагер и се запознаваме с плана за следващите дни.

Ден 2: От Велийца до Селище – теория и практика. Анализираме трудностите от първия ден и се запознаваме със спецификите на велосипедите, които ще ползваме по време на лагера; основни правила за каране и поддръжка. Продължаваме по маршрута като постепенно влизаме във форма, за да достигнем до м. Малкия Клептуз край Селище. Тук ще устроим лагера си и се съберем за вечерни разкази край лагерния огън.

Ден 3: От Селище до яз. „Широка поляна“. След като сме се опознали вече с велосипедите си, ще тестваме възможностите си на по-предизвикателен маршрут. Ще имаме време да си поговорим за планината, за гората и нейните обитатели. Навлизаме още по-дълбоко в родопските гори.

Ден 4: От яз. „Широка поляна“ до Буйново. Най-доброто тепърва предстои. Продължаваме експедицията на изток с пълни сили като целта ни за деня е да достигнем с. Буйново, недалеч от границата с Гърция. Ще изминем завидните 40 км и като нищо да хапнем пъстърва с пържени картофи за вечеря. 🙂

Ден 5: От Буйново до Чаирите. С приятна умора в краката се засилваме към следващия баир и хоп – спускаме се в с. Триград. После още един баир и започваме да опъваме палатки край хижа “Чаирски езера”. Слушаме истории за мечки и други диви животни, и се опитваме бързо да си починем, защото утре ще е трудно..

Ден 6: От Чаирите до Гела. Денят, в който ще дадем почти всичко от себе си. Страхотно спускане към с. Мугла, трудно изкачване към високите части на Мурсалица и поглед към най-високите върхове в Родопите – Перелик и Карлък. Следва отново спускане към село Гела, където устройваме последния бивак на Илинденски поляни. Ближем рани и си разказваме колко беше яко!

Ден 7: Последен поглед и отпътуване. В последния ден от лагера сме само надолу. Поглеждаме за последно към високите била и се спускаме към с. Широка лъка. Ядем сладолед, разбира се, да отпразнуваме преминаването на Част 1 от “Рудопия Junior” и поглеждаме с очакване към продължението догодина!

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 650 лв.

Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 100 лв.

Може да бъде нает велосипед за периода на лагера. Цена: 120 лв.

Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва наем на велосипед, стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

Настаняването по време на целия лагер е на палатки!

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ