19/01/2023

Пролет във Врачанския Балкан

ПРОГРАМАТА Е ОТМЕНЕНА!

Лагерът е подходящ за деца на 12 – 15 години

С настъпването на пролетта навиваме крачоли и се захващаме за работа. Така де, приключенията ни чакат и няма време за губене! Ваканцията започва, качваме се на влака и се потапяме в свежите пролетни цветове на Врачански Балкан. През букови гори и скални откоси, под зоркия поглед на орли и лешояди отиваме там, където пролетта е най-зелена, а листата на дивия чесън са най-тлъсти и сочни!

Програмата включва следните дейности:

– комбинирано настаняване в хижи и на палатки с ежедневна смяна на мястото;
– комбинирано хранене – самостоятелно приготвяне на храната от децата и инструкторите и хранене в хижи;
– пешеходни преходи във Врачанския Балкан, Западна Стара планина в района от гара Бов до Враца;
– ориентиране в трудни местности – натрупване на знания за работа с карта, компас и друг тип навигация;
– наблюдение на диви животни и птици;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 10 – 14 април 2023 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Пуф-паф-Бов. Участниците се събират на Централна ЖП гара за първата част от епичната ни експедиция. Пътуваме с влак до гара Бов в Искърския пролом. Набързо разчупваме ледовете, защото ни очаква преход до х. „Тръстеная“, където оставаме за нощувка. Запознаваме се подробно с плана за следващите дни и проследяваме маршрута си на картата.

Ден 2: Дядо Йоцо гледа. С бодра стъпка и спретнато темпо потегляме отново към долината на Искъро. Цял ден се любуваме на скалните откоси на отсрещния бряг на реката и влизаме във форма за по-предизвикателната част от маршрута ни. За нощувка се насочваме към Очин дол, и ще търсим и откриваме какво е гледал Дядо Йоцо в този край.

Ден 3: Кобилини стени и голото теме на Врачанския Балкан. От Очин дол се изтрелваме към високите части на планината. Изкачваме се до връх Кръстанова могила (1430 м), откъдето се откриват импозантни гледки към скалния масив на Кобилини стени. Достигаме и до връх Бегличка могила ( 1481,4 м) – най-високата точка на този дял на Стара планина. Отправяме се по билото на изток, след което слизаме на север в посока водопада Боров камък, в близост до който устройваме бивак за нощувка на палатки. (При лоши метеорологични условия се настаняваме в х. „Пършевица“).

Ден 4: Водопадът Боров камък. За сутрешна свежест ще усетим пръските на пълноводния по това време на годината водопад Боров камък. След това лирическо отклонение продължаваме нашия подвиг, минавайки през х. “Пършевица” и достигаме отново откритите високи части на планината над р. Искър. Движейки се на запад през най-високите върхове на Врачанския Балкан, целта ни е да достигнем с. Миланово, където се настаняваме на закрито или на палатки в зависимост от времето за последната си пролетна вечер заедно.

Ден 5: Лакатнишки скали. От Миланово се отправяме към скалите над гара Лакатник. По изваяна пътечка достигаме до пещерата Темната дупка, която ще посетим в началните ѝ части за финал на нашето приключение. След като вече сме видяли планината отвсякъде, можем доволно да дочакаме влакчето, което ще ни отведе обратно вкъщи.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Такса за участие*: 600 лв.

Таксата включва транспорт, храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка, палатки и шалтета.
Не включва осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 15 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ