17/01/2018

Приключения в долината на Боровица – Източни Родопи

ИЗТЕКЛА ПРОГРАМА! ПРЕДСТОИ АКТУАЛИЗИРАНЕ ЗА 2019 г.

Лагерът е подходящ за деца на 12-15 години.

Източните Родопи са най-хубаво място да се порадваме на разпукващата се природа през пролетта. Времето е прекрасно, тревите нежно зеленеят, а скритите древни места на източнородопските гори очакват да бъдат преоткрити.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи в района на язовир “Кърджали” и изоставените махали над река Боровица;
– посещения на древни култови места, крепости, загадъчни местности и селца;
– ориентиране – откриване на правилния маршрут и изкачване до върховете Каратепе и Бездивен;
– плаване с моторна лодка във водите на язовир Кърджали;
– бивакуване и организиране на лагер под звездите;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 31.03.-05.04.2018 г.
Краен срок за записване: 21.03.2018 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Пристигаме. Пътуване от София до хотел “Боровица”, разположена на западния бряг на язовир “Кърджали”. Пътуването отнема около 4 часа. Настаняване в хотела. Запознаване на участниците в лагера и екипни игри.

Ден 2. Пещерата Утроба. През този ден се отправяме на преход из хълмовете северно от хотела. За около час се изкачваме до култовото място Утробата, представляващо изкопана от човека пещера, която вероятно е служела за провеждането на ритуални дейности от древните обитатели на района. Преходът ни ще продължи към село Илийница, където ще спрем за обяд-пикник, а след обяда се връщаме обратно към хотела.

Ден 3. Крепостта “Патмос” и връх Каратепе. Започваме деня с кратък трансфер с моторна лодка през водите на язовира. Целта ни е да достигнем до полуострова, образуван между долините на река Боровица и река Арда. В най-високата точка на полуострова личат руините на средновековната крепост “Патмос”, която е охранявала подхода към долините на двете реки. От крепостта се наслаждаваме на хубава гледка към водите на язовира и заобикалящите го хълмове. Продължаваме прехода си в западна посока, като целта ни е да изкачим високия 700 м връх Каратепе. Върхът се отличава със специфичната си конусовидна форма, а скалите, от които е изграден, разказват за бурната геоложка история на района. Следобед се връщаме по същия път обратно в хижата.

Ден 4. Палатков лагер в подножието на Бездивен. Следващите два дни са предвидени за кратка експедиция към загадъчните каменни махали, разположени в подножието на живописния връх Бездивен. Сутринта приготвяме багажа си – раниците трябва да поемат необходимите спални чували, шалтета, дрешки и храна. Отправяме се нагоре по течението на река Боровица и след около 3 км пресичаме речното корито по стар каменен мост. Оттук започва и изкачването към Бездивен – следваме стари кервански пътеки в западна посока. Постепенно набираме височина, а пред нас се откриват красиви гледки. През цялото време минаваме през руините на каменни къщи – останки от махаличките, които са съществували по склоновете на Бездивен. Следобед достигаме подножието на върха и организираме лагера си.

Ден 5. Бездивен. Денят започва с прибиране на лагера. Закусваме и продължаваме към темето на Бездивен. Върхът е висок 1140 м и от него се открива прекрасна гледка към хълмовете и долините на Източни Родопи. Продължаваме със спускане в южна посока към изоставената махала Аврамово, откъдето се спускаме до арденския залив на язовир “Кърджали”. Оттук с моторна лодка се връщаме обратно до хотела, където оставаме за последна нощувка.

Ден 6. Отпътуване. След закуска правим закриване на лагера, събираме багажа и се товарим на микробуса обратно към вкъщи. В ранния следобед пристигаме в София.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 440 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 10 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ