29/05/2019

Приключение за пораснали с дъх на смола

АКТУАЛНА ПРОГРАМА – ЛЯТО 2019 г.

Програмата е насочена към участници в добро физическо състояние и на възраст над 18 години.

“- То наистина не си заслужава – каза Пипи. – Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход.….
– Пък и не умеят да си играят – отбеляза Аника. – Уф, като си помислиш, че чисто и просто трябва да пораснеш!“
Астрид Линдгрен, “Пипи Дългото чорапче”

Искате ли да се почувствате отново деца и да изживеете своя приключенски лагер, но вече малко по-големи? Да се откъснете от ежедневието и да бъдете на лагер “като едно време”, да изживееш това, което е вдъхновило детето ви след една лятна горска седмица – възможно ли е изобщо? Дали детството не се е загубило някъде в морето от задачи на възрастните и забравили ли сме какво е безгрижие?
Предизвикателството, което ви предлагаме, може би е по-голямо от това на децата, защото грижите на големи неминуемо ще вървят по петите ви! А готови ли сте да ги оставите в ъгъла и да не им обръщате внимание за една седмица?
В рамките на седем дни ще правим преходи в горите на Беглика, ще караме колела, каяци, ще преминем по елементите на въжената градина и ще решаваме заплетени казуси, изискващи екипни умения.

Дати за провеждане: 14-20 юли 2019 г. и 2-8 септември 2019 г.
Краен срок за записване: 4 юли и 25 август 2019 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Пристигане в местността “Беглика”, Западни Родопи. Започваме с пешеходен преход от Беглика до Горски център “Чатъма”. Преходът е със средно ниво на трудност (около 3 часа) и преминава през живописните долини на река Раково дере и местността Герджикова поляна. По път ще направим кратка отбивка до възвишението Манастира – 1758 м.н.в., където все още личат градежите на старо укрепление. След обяд ще се спуснем до долината на река Черно дере и следвайки крайбрежието на язовир “Голям Беглик” ще достигнем до целта за деня – Горски център “Чатъма”. Тук ще организираме палатков лагер за оставащите дни на приключението, ще се опознаем и заедно ще измислим правилата на лагера ни.

Ден 2. Планинско колоездене. Този ден ще пътешестваме с планински велосипеди, следвайки живописните долини на реките, вливащи се в язовир “Голям Беглик”. Първоначално ще се насочим към местността Горанов чарк – просторни поляни, през които река Жълто дере е образувала красиви меандри. Наклонът на пътя е лек и постепенно ще наберем височина, за да достигнем местността “Стамболова ливада”, на основното било на Велийшко-Виденишкия дял на Родопите. Оттук ще продължим на северозапад, следвайки основното било, докато достигнем местността Кръстовете, откъдето ще се спуснем към долината на река Черно дере. Следвайки течението на реката, ще достигнем местността Балинов чарк, където можем да опитаме вкусни домашни продукти и да си починем преди финалните километри до ГЦ “Чатъма”. Натоварването е със средно ниво на трудност, маршрутът ще е съобразен с възможностите на участниците.

Ден 3. С каяци във водите на язовир “Голям Беглик”. Ще започнем деня с кратък инструктаж относно техниките за гребане в спокойни води, след което ще се навлезем в живописните заливи на езерото. Като начало ще се насочим към каменния мост, при който река Черно дере се влива в язовира, а след това ще се насочим към островите и проливите, намиращи се в южната част на езерото. По път ще направим кратка спирка за посещение на островната пещера “Сърната”. Тук ще направим и обяда-пикник, а след обяд ще се плаваме обратно до Чатъма. При хубаво време къпането в язовира е задължително… и разхладително!

Ден 4. Ориентиране и въжена градина. Този ден ще прекараме в непосредствената околност на ГЦ “Чатъма”. Ще започнем с въвеждаща лекция на тема ориентиране и работа с карта, след което разделени на отбори ще упражним наученото, правейки полигон от скрити точки, които всеки отбор трябва да постави. Ще направим обедна почивка, а след обяд ще се забавляваме, преминавайки по елементите на въжената градина и преодолявайки страха си от височини на махалото.

Ден 5.  Голямата игра. През този ден ще направим т.нар. “Голяма игра”, включваща елементи от всички активности, които сме пробвали до момента. Групата ще бъде разделена на отбори и всеки отбор ще има за задача да се справи с различни предизвикателства, включващи колоездене, ориентиране, плаване, катерене и логически занимания. Забавлението е гарантирано, а наградата за победителите ще е подходяща за споделяне край лагерния огън 🙂

Ден 6. Планинско колоездене. Отново ще се качим на колелата, но този път ще поемем на изток от Чатъма. Следвайки южния бряг на язовира, ще достигнем шосето Батак – Доспат, след което с кратко избутване ще достигнем красивата местност “Малка Дженевра”. Оттам ще продължим към бреговете на язовир “Широка поляна”. Тук ще направим по-дълга почивка за обяд и разхладителни напитки ;), след което ще продължим към местността “Лонгурлии”. Тук следва последното изкачване за деня, последвано от спускане, което ще ни отведе обратно до Чатъма. Последна вечер на открито пред отблясъците на огъня.

Ден 7. Отпътуване. В последния ден от приключението ще направим разбор на преживяното, ще съберем лагера и ще се отправим на последна разходка към стената на язовира, откъдето отпътуваме обратно към родните места.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Условия

Транспорт: пътуването до и от Беглика може да бъде реализирано с личен или организиран транспорт. Моля, отбележете предпочитанията си при записване.

Настаняване и храна: по време на приключението ще бъдем настанени на палатков лагер и ще се храним с домашно приготвена храна в Горски център “Чатъма”. Можете да използвате и лична палатка според предпочитанията ви.

Водачи: групата ще бъде водена от опитни инструктори на приключенски лагери на открито.

Екипировка: ние ще осигурим цялата специализирана екипировка, включително палатки, велосипеди, каски, лодки, спасителни жилетки, компаси, карти и т.н. Всеки участник е необходимо да подсигури личната си екипировка, включително спален чувал, шалте, подходящи дрехи.

Изчерпателен списък с препоръчителна екипировка ще изпратим преди началото на лагера. 

Такса за участие**: 360 лв.

**Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
**Таксата не включва транспортните разходи. Стойността на организирания транспорт, ако се ползва такъв, ще бъде уточнена допълнително в зависимост от броя на участниците.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

Други програми