17/01/2018

Подземно приключение – Карлуково

ИЗТЕКЛА ПРОГРАМА! ПРЕДСТОИ АКТУАЛИЗИРАНЕ ЗА 2019 г. Може да бъде изпълнена като лагер „По желание“.

Лагерът е подходящ за деца на възраст 9-13 години.

„Подземно приключение” е детска приключенска програма за любителите на скалното катерене, пещерите, смеха и игрите, за тези, които не спират да откриват, да се учат и да се удивляват. Програмата се осъществява съвместно с Училище за приключения “Реверсо” и се провежда в богатия на геоложки форми Карлуковски карстов комплекс. Ще откриваме затънтени каньони, в които не стъпва често човешки крак и ще се убедим отново в максимата, че “човек веднъж види ли на какво е способен, никога повече не се задоволява с по-малко”.

В програма са включени следните дейности:

– начални занимания по скално катерене и работа с въжета и катерачен инвентар;
– спелеология – проникване в няколко необлагородени пещери в района на Карлуково;
– ориентиране – откриване на обекти и скрити места с карта и компас в ръце;
– разбор и приказки около лагерния огън;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 02-06.04.2018 г.
Краен срок за записване: 21.03.2018 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Пристигане и запознаване. Отпътуваме рано сутринта от София и след 2 часа сме в хотел „Национален пещерен дом” в местността Карлуково. С игри за запознаване, сближаване и забавление създаваме приятелска и свежа атмосфера. Споделяме и си разясняваме правилата и програмата на лагера. Правим опознавателен обход на местността – къде се намираме и какво ни заобикаля.

Ден 2. Сплотяване и работа с катерачен инвентар. Учим се как да говорим помежду си и как вземаме решения, за да изградим здрава и добре работеща група. Правим първите си обучени по скално катерене, спускане на рапел по скала, работа с алпийска и спелеоекипировка.

Ден 3. Ориентиране. Правим кратък преход, по време на който се учим на принципите на ориентиране с карти и компаси. Продължаваме с обучението за работа с алпийска и пещерна екипировка и безопасност. Влизаме в първата си необлагородена пещера и се срещаме с подземните обитатели. Вечерта прекарваме пред топлите отблясъци на лагерния огън.

Ден 4. Пещерняци. Този ден е посветен на пещерата Свирчовица. Учим се как да планираме експедиция и как да работим в екип, за да осъществим успешно нашата подземна научно-изследователска експедиция. В края на деня правим разбор на наученото и изводи от отминалия ден.

Ден 5. Остава нещо хубаво след нас. Заключителната част на лагера е важна: какво научихме от това приключение и с какво ни обогати? Оставяме мястото, но се грижим за него, затова предприемаме една сериозна инициатива – почистване на пещера, национален обект. Отпътуване към София, но с мисъл за този прекрасен район, неговите обитатели и спомените, които сме си създали.

*Програмата и практиките (влизанията в пещери, катеренето и обученията) са съобразени с възможностите на възрастовата група и са в игрова и забавна форма, без компромиси с безопасността на децата. Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие: 380 лв.

Включва транспорт, настаняване, храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 12 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ