17/01/2018

Подземно приключение – Карлуково

ПРОГРАМАТА Е ОТМЕНЕНА!

Лагерът е подходящ за деца на възраст 10-12 години.

Детски лагер за всички, които обичат катеренето по скали, влизането в пещери, смеха с нови приятели и щурите игри, но най-вече за тези, които не спират да откриват, да учат нови неща и да се удивляват. Програмата се осъществява съвместно с Училище за приключения “Реверсо” и се провежда в богатия на геоложки форми Карлуковски карстов комплекс.

По време на нашето подземно приключение ще се катерим, ще влизаме в няколко пещери, ще се спускаме с въжета и естествено ще си говорим около лагерния огън, взирайки се в звездите и правейки планове за следващия ден. Ще откриваме заедно затънтени каньони, в които не стъпва често човешки крак. Ще ползваме въжета, каски, седалки и останалата необходима екипировка, а пътя ще намираме с карти и компаси, внимавайки за посоките.

В програма са включени следните дейности:

– начални занимания по скално катерене, работа с въжета и катерачен инвентар;
– спелеология – проникване в няколко необлагородени пещери в района на Карлуково;
– ориентиране с карта и компас;
– приказки около лагерния огън;
– весели екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 11.04.-16.04.2020 г.
Краен срок за записване: 01.04.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (11.04.): Отпътуваме рано сутринта от паркинга пред Национален стадион „Васил Левски”. След пристигане се настаняваме в хотел „Национален пещерен дом” в Карлуково. Разделяме се на групи и играем игри, целта на които е да се опознаем и сближим, както и да постигнем приятелска и забавна атмосфера. Обсъждаме програмата и правилата, навлизаме в историята на лагера. Правим разходка из околността, стигаме до пещерата Проходна, за да знаем къде се намираме и какво ни заобикаля.

Ден 2 (12.04.): Продължаваме с игрите, които ни помагат в основната ни задача: да се превърнем в сплотен и задружен екип, който провежда подземни експедиции. Ще обърнем специално внимание на това – как говорим помежду си и как вземаме общи решения. Ще се учим как да работим правилно с алпийска и спелео екипировка, ще имаме скално катерене и ще се учим как да се спускане с въже по скала. Ще прекараме целия ден на катерачните маршрути в скалния феномен пещерата Проходна.

Ден 3 (13.04.): Ще се научим как да използваме карта и компас, за да се ориентираме. Ще бродим из пътеките около причудливите скални феномени и ще направим карта на района и пещерите, изпълнени с легенди. Ще учим как да си помагаме и действаме като задружен екип при трудни ситуации. Ще продължим с опознаването на екипировката и работата с въжетата. Вечерта ще прекараме около огъня под звездите, а след вечеря ще изготвим плановете за утрешният ден.

Ден 4 (14.04.): Експедиция „Задънен дол“ – тренировка на наученото до сега, разпределение на ролите и задачите в екипа. Ще се спускаме с въже по скала, ще се катерим, ще посетим пещера „Задъненка“ и ще научим много за подземните обитатели. Вечер около огъня.

Ден 5 (15.04.) Научно-изследователска експедиция под земната повърхност – този ден ще отделим за влизане в пещерата Свирчовица. За да се справим добре, ще трябва да работим в силен екип и да планираме заедно всичко. Ще направим преброяване на летящите подземни обитатели.

Ден 6 (16.04.) Обсъждаме какво преживяхме и какво ново научихме за себе си и света около нас. Играем игри в района на хотела. Обядваме, оправяме багажа си и отпътуваме към София.

Програмата е съобразена с възможностите на възрастовите групи и е в игрова и забавна форма. Практиките – влизанията в пещери, катеренето и обученията са съобразени с възрастта на децата. От първостепенна важност са емоционалната и физическа безопасност на участниците.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие: 430 лв.

Можете да заявите организиран транспорт от Формата за записване. Цената се формира според броя на пътуващите деца.

Включва настаняване, храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва транспорт и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 10 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ