17/01/2018

Подземно приключение – Карлуково

ОЧАКВАЙТЕ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ПРОГРАМАТА ЗА 2020 г.

Лагерът е подходящ за деца на възраст 9-13 години.

Детски лагер за всички, които обичат катеренето по скали, влизането в пещери, смеха с нови приятели и щурите игри, но най-вече за тези, които не спират да откриват, да учат нови неща и да се удивляват. Програмата се осъществява съвместно с Училище за приключения “Реверсо” и се провежда в богатия на геоложки форми Карлуковски карстов комплекс.

По време на нашето подземно приключение ще се катерим, ще влизаме в няколко пещери, ще се спускаме с въжета и естествено ще си говорим около лагерния огън, взирайки се в звездите и правейки планове за следващия ден. Ще откриваме заедно затънтени каньони, в които не стъпва често човешки крак. Ще ползваме въжета, каски, седалки и останалата необходима екипировка, а пътя ще намираме с карти и компаси, внимавайки за посоките.

В програма са включени следните дейности:

– начални занимания по скално катерене, работа с въжета и катерачен инвентар;
– спелеология – проникване в няколко необлагородени пещери в района на Карлуково;
– ориентиране с карта и компас;
– приказки около лагерния огън;
– весели екипни игри и задачи.

Дати за провеждане:
Краен срок за записване:

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Пристигане и запознаване. Отпътуваме рано сутринта от паркинга пред Национален стадион „Васил Левски”. След пристигане се настаняваме в хотел „Национален пещерен дом” в Карлуково. Разделяме се на групи и играем игри за опознаване и сближаване, за да постигнем приятелска и забавна атмосфера. Обсъждаме програмата и правилата, навлизаме в историята на лагера. Правим разходка до пещерата Проходна и наоколо, за да знаем къде се намираме и какво ни заобикаля.

Ден 2. Сплотяване и работа с катерачен инвентар. Ще се учим как да работим правилно с алпийска и спелео екипировка, ще имаме скално катерене и ще се учим как да се спускане на рапел по скала. Ще прекараме целия ден на катерачните маршрути в скалния феномен пещерата Проходна. Ще обърнем внимание и на сплотяването на групата – как говорим по между си и как вземаме общи решения.

Ден 3. Ориентиране. В този ден ще се учим как да използваме карта и компас, за да се ориентираме. Ще направим кратък преход в района, ще се спуснем с въже по скала, ще влезем в пещерата Задъненка и ще се срещнем с подземните ѝ обитатели. Вечерта прекарваме пред топлите отблясъци на лагерния огън.

Ден 4. Пещерняци. Научно-изследователска експедиция под земната повърхност – този ден ще отделим за влизане в пещерата Свирчовица. За да се справим добре, ще трябва да работим в силен екип и да планираме заедно всичко. В края на деня правим разбор на наученото и изводи от отминалите премеждия.

Ден 5. Време е да се сбогуваме. Обсъждаме какво преживяхме и какво ново научихме за себе си и света около нас. Играем игри в района на хотела. Обядваме, оправяме багажа си и отпътуваме към София.

*Програмата и практиките (влизанията в пещери, катеренето и обученията) са съобразени с възможностите на възрастовата група и са в игрова и забавна форма, без компромиси с безопасността на децата. 

Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие: ***

Включва транспорт, настаняване, храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 10 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

Други програми