10/01/2021

По старопланинските пътеки

ОТМЕНЕНА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за деца на 14 – 16 години.

Този лагер ще ни подари една приключенска седмица в прегръдките на Стара планина. Ще слушаме шума на буките, ще видим водопади и притулени долове, ще посетим някои от най-уютните хижи в Балкана и ще се запознаем с планинците, които носят неговия дух. Целта ни е да достигнем през билото на планината от гр. Калофер до х. „Амбарица“, изкачвайки първенеца на Стара планина връх Ботев (2376 м) и, използвайки за базов лагер тази уютна хижа, да посетим няколко впечатляващи места наоколо – скалния мост Кралимаркова дупка и предизвикателния връх Купена. На приятелите ще разчитаме във всичко, за да се справим с трудностите. За този лагер е необходимо децата да са в добра физическа форма и да могат да носят сами раниците си с всичко необходимо. Добрият подбор на багажа е важен и ще ви помогнем да го подредите разумно. =) Предстои ни истински старопланински поход!

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи в Национален парк „Централен Балкан“;
– преминаване през водопада Райското пръскало, резерват „Джендема“, природната забележителност Кралимаркова дупка, изкачване на върховете Ботев, Амбарица (Левски), Купена;
– ориентиране – работа с карта, компас и електронна навигация;
– избиране на маршрут и поведение във високата планина;
– посещаване на хижите „Рай“, „Амбарица“ и „Добрила“, запознаване с хижарския живот.

Дата за провеждане: 22.08. – 28.08.2021 г.
Краен срок за записване: 07.08.2021 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. От гр. Калофер до х. „Рай“. Сутринта отпътуваме от гр. София към гр. Калофер, откъдето нашето приключение започва. От местността Паниците тръгваме по планинска пътека, която скоро навлиза в Национален парк „Централен Балкан“. В началото се движим през дъбови гори, но излизайки на открито в далечината ще видим връх Ботев. След около 3-4 часа достигаме до х. Рай и пред нас се изправя струящия водопад Райското пръскало в пълната си красота. Тук ще прекараме нощта в уюта на хижата.

Ден 2. Изкачване на първенеца на Стара планина връх Ботев (2376 м) Денят ни ще е изпълнен с гледки и простор. Подготвяме се за изкачване по атрактивната и предизвикателна Тарзанова пътека, за да достигнем до връх Ботев. Поздравяваме се с постижението и избираме своя път към х. „Васил Левски“. Разположена над долината на р. Стара река, хижата е като от приказките, а домакините ще ни покажат какво е планинско гостоприемство. Настаняваме се и се запознаваме с бита и хижарския живот.

Ден 3. Към хижа „Амбарица“. Днес отново излизаме към билото на Балкана. Ще разпознаваме върхове и ще се опитаме да се ориентираме с карти, компаси и GPS-и, за да изберем и следваме правилния маршрут към следващата ни цел – х. „Амбарица“. Тук ще се настаним за следващите три нощувки, за да се запознаем по-добре с мястото и неговите стопани, да научим нови истории и да участваме в хижарските дейности. Ще помагаме със събиране на билки за вкусен хижарски чай, ще събираме боровинки по старопланинските склонове и ще готвим на огън.

Ден 4. Към Кралимаркова дупка. Много легенди има за Стара планина, но едно име най-често се споменава в тях – Крали Марко. Според някои с името Амбарица се означава мястото, на което са били хамбарите на героя. Там той е обикалял на хвърковатия си кон и е борил змейове и лоши хора.
На около 3 часа от х. „Амбарица“, на един по-малко посещаван старопланински рид дали Крали Марко, или по-скоро силите на природата, са оформили забележителен скален мост, наречен Кралимаркова дупка. Това е проходна пещерна форма с 28 м височина, която се намира в южната част на резерват „Стенето“. Ще научим повече за този район и дивата му флора и фауна. В следобедните часове отново се отправяме към хижата, за да слушаме легенди край лагерния огън.

Ден 5. Изкачване на връх Купена. При добро време в този ден ще се изправим срещу исполина връх Купена (2169 м). От хижата за около 3 часа ще преодолеем една от най-предизвикателните части по билото на Стара планина. С лек багаж, но много сила и енергия, ще изкачим скалистия връх, за да преминем още едно препятствие към израстването си като планинари. Ще си помагаме и подкрепяме, а приятелството ни ще укрепне още повече. След това отново ще се завърнем в уюта на хижата с нови спомени.

Ден 6. Преминаваме отново на юг. Целта за днешния ден е сравнително близка, но не по-малко предизвикателна. От х. „Амбарица“ ще се отправим към х. „Добрила“. Ще преминем през връх Левски (Амбарица) (2166 м) – вододелът между Южна и Северна България. В следобедните часове достигаме х. „Добрила“, където ще нощуваме тази вечер.

Ден 7. Довиждане и до скоро! В този ден ще бъде трудната раздяла с планината. Събираме всички свои спомени от отминалата седмица и споделяме своите мисли за Балкана, за приятелството и за бъдещите ни срещи. Подготвяме се за последния си преход от лагера, който ще ни отведе до град Сопот, откъдето ще отпътуваме обратно към дома.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 490 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, нощувки, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е в планински хижи! Храненето е комбинирано – приготвено от нас самите и в хижите.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на личната екипировка на децата.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ