10/01/2021

По билото на Чернатица

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! ДРУГА ПОДХОДЯЩА ПРОГРАМА ЗА ДЕЦА НА ВЪЗРАСТ 11-15 г.: „Из дебрите на Баташка планина“

Лагерът е подходящ за деца на 11 – 15 години с планинарски опит.

Приключенският детски лагер „По билото на Чернатица“ е продължение на програмите от групата „Диви Родопи“, в които запознаваме младите планинари с неподправената красота на западните Родопи. Той следва пътя, начертан от лагерите „Из дебрите на Баташка планина“ и „Триградските каньони и гори“. Ще се придвижваме по непознати стари пътища, през красиви и магични иглолистни гори, ще броим преминатите връх след връх по родопския рид Чернатица. По пътя си ще преминем през китни села, ще се запознаем с гостоприемни хора, ще гледаме с възхита природните чудеса.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи в района на рида Чернатица;
– ориентиране – откриване на правилния маршрут в непознат терен, движение по немаркирани пътеки;
– изкачване до връховете Голица, Модър, Персенк, Цирикова църква и ред други;
– посещение на природната забележителност Чудните мостове;
– бивакуване сред прекрасните родопски гори и поляни;
– игри и групови задачи.

Дата за провеждане: 01.08. – 07.08.2021 г. (МЕСТАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!)

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Към Върховръх и Бейбунар. Това приключение започва от планинското летовище „Върховръх“ в едноименния родопски рид, разположено на около 1500 м.н.в. Мятаме раничките на гръб и поемаме в южна посока по билото. Движим се по горски път и за около два часа достигаме до красива горска поляна с хубава чешма наречена Бейбунар. Тук установяваме първия си лагер и се наслаждаваме на залеза над дълбоката долина на река Въча и билата на Баташка планина.

Ден 2. Върховете Голица и Модър. Продължаваме прехода си по основното било на Чернатица (Карабалкан), като първата ни цел е изкачването на малко известния, но много красив връх Голица (1921 м.н.в.). От скалистото му теме се открива прекрасна панорама към поречието на река Въча и околните родопски ридове. Слизаме от Голица и се отправяме към втората цел за деня –връх Модър. Изкачването до този родопски първенец става без пътека. Ще се ориентираме по азимут и, пресичайки прекрасни вековни гори, ще достигнем до най-високата точка на 1992 м.н.в. Следобед се спускаме от билото на Модър и продължаваме към хижа „Персенк“, в чиято околност ще направим лагера си за тази вечер.

Ден 3. По билото на Персенк до хижа „Кабата“. Започваме прехода в южна посока. Скоро достигаме останките от най-добре запазения в Родопите римски път. Следваме го в продължение на километър по склоновете на връх Персенк, а при седловината Мезаргедик (Гробен проход) се отделяме от пътя и по тясна пътечка се изкачваме до обраслия със смърчови гори връх Персенк. Продължаваме без пътека на изток и последователно преминаваме възвишенията Малък Персенк, Елдермен, Комините и Горгутевица. Това място ни поразява със своята красота и недокосната природа. Следобед пристигаме в района на хижа „Кабата“, където оставаме за нощувка.

Ден 4. Към Чудните мостове и село Забърдо. Започваме днешния преход с посещения на загадъчния връх Цирикова църква. Той се намира на около 30 минути от хижата и привлича интереса ни с причудливите скали и малкия каньон, който се е образувал между тях. На върха на скалите има стар параклис, за който се предполага, че датира от средните векове. От Цирикова църква продължаваме към един от най-известните и популярни скални феномени в Родопите – Чудните мостове. След като разгледаме природна забележителност ще продължим към село Забърдо, в чиито околности оставаме за нощувка.

Ден 5. Към хижа “Изгрев”. Днешният ден е малко по-лек и ще ни отведе обратно към главното било. Изкачваме се през тучни поляни, а на изток се откриват хубави гледки към родопския дял Крушева планина. Неусетно достигаме района на хижата, където ще имаме достатъчно време за почивка преди утрешния по-дълъг преход.

Ден 6. Билото и село Беден. От хижата се насочваме на запад към подножието на връх Карабалкан. Скоро достигаме билния път и по него достигаме до т.нар. “Български пост”– място, на което до 1912 г. е минавала границата между България и Османската империя. Оттук започваме и спускане в югозападна посока. На юг пред погледа ни се откриват прекрасни панорами към Мурсалица и най-високата част на Родопите – Перелишкото било. Постепенно достигаме и целта за деня, която е село Беден. В околностите му устройваме и последния си лагер.

Ден 7. Към град Девин. В последния ден от прехода ни се насочваме в западна посока към град Девин, където завършваме поредното прекрасно родопско приключение.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 460 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 8 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ