Пирин, ей!
Лагерът е подходящ за младежи на 14 – 18 години с добра физическа подготовка

Пирин е коравият исполин на планините ни – изправил мраморните си рамене, с високо вдигната вихрена глава, с ясния, дълбок поглед на езерата си. За една седмица, заедно с най-опитните в приключенията младежи, ще преминем от изток на запад през пиринската снага. Насочваме се към Национален парк “Пирин”, за да изкачваме връх след връх от короната на планината, да се движим през ледникови долини с лазурни езера, да стъпваме по пътеките на старите планинари и да слушаме хижарски истории от високите земи. С раници на гръб ще тръгнем от района на Добринище, ще преминем през прохладните висини към Тевно езеро, връх Вихрен и Синаница, за да стигнем до топлата среща със село Влахи и долината на река Струма.

Програмата включва:

– пешеходни преходи в Национален парк “Пирин” и към с. Влахи;
– изкачване на върховете Безбог, Момин двор, Муратов, Вихрен;
– игри за сплотяване, дискусии и вземане на групови решения;
– обучение по ориентиране – работа с компас, GPS и ориентиране по карта, запознаване с приложения за навигация;
– обучение за безопасно поведение в планината, правила за движение на групата и оценка на времето и възможностите;
– нощувки в х. “Безбог”, заслон “Тевно езеро”, заслон “Спано поле”, х. “Вихрен” и х. “Синаница”;
– хранене в хижи.

Дата за провеждане: 18 – 24 август 2024 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: От х. “Гоце Делчев” до Безбог. Пристигаме преди обяд до х. “Гоце Делчев” и след кратко запознаване хвърляме раниците на гръб и бавно, но сигурно започваме да вървим само нагоре! Достигаме до х. “Безбог”, настаняваме се и с уверена крачка и лек багаж тръгваме да гоним залеза от едноименния връх. Денят е отреден за запознаване – ще научим повече един за друг и за мястото, на което се намираме. Вечерта хапваме в хижата и се подготвяме за следващия ден.

Ден 2: Х. “Безбог” – заслон “Тевно езеро”. Днешният преход ще ни преведе през най-големия циркус на Пирин – този на Поповите езера, нанизани като синци по протежението му. Ще преминем покрай най-голямо и дълбоко езеро в Пирин – Попово езеро или Папаз гьол и под извисените снаги на върховете Дженгал, Сиврия, Момин двор, Джано, Кралев двор. През Краледворска порта напускаме тази магична долина и се изправяме пред другата зашеметяваща гледка – на Тевно езеро и Камениците на юг. Целта ни е заслон “Тевно езеро”, разположен на брега на езерото, където ще останем за нощувка.

Ден 3: От изгрев до “Спано поле”. Ще посрещнем изгрева на днешния ден на връх Момин двор (2722 м), отправили поглед към южните склонове на Пирин и Славянка (Алиботуш) в далечината. Връщаме се към заслона, закусваме, нарамваме раниците и се оправяме по приятния маршрут към заслон “Спано поле” по долината на Чаирска река. Следобед в заслона ще се отдадем на разкази и игри и вече ще пълним със спомени дневника на лагера ни.

Ден 4: Заслон “Спано поле” – Муратов връх – х. “Вихрен”. Сбогуваме се с уюта на калинките на “Спано поле” и по Спанополската долина се насочваме към Бъндеришка порта. Оттам ще се прехвърлим към съседната долина, но… преди това ще изкатерим мраморните плочи на Муратов връх, които предизвикват ловкостта, тренират котешките движения и носят удоволствието да гледаш от едната страна наперената глава на Вихрен, от другата – красиво бялата Синаница и от трета – игривите Дончови караули. Спускаме се от върха и се насочваме към Бъндеришкия циркус, за да стигнем хижа “Вихрен”. Нощуваме в хижата с мисли за епичния следващ ден!

Ден 5: Изкачване на връх Вихрен. Денят е пети, а ние сме в силата си! Изкачването на Вихрен (2914 м) е изживяване, което се помни. И за да е още по-запомнящо се, ще направим кръгов маршрут като ще се качим по карстовия циркус на Казаните, оттам по северния ръб на върха и ще слезем по стандартния маршрут до хижата. Ще слезем, но в късния следобед. Защото пътят е интересен и игрив, а гледките към дълбоките долини и извития гръбнак на Кончето си струват да пиеш чай на върха дълго в съзерцание. Втори по височина в България, но може би не и по красота – Вихрен носи най-висшата форма на туристическа наслада! Прибираме се отново в хижата за заслужена почивка.

Ден 6: Към х. “Синаница”. След закуска стягаме раниците и отново търсим пътя към Бъндеришка порта. Хващаме пътеките към красивата Синаница през просторния Спанополски циркус. За около три часа достигаме до Синанишка порта. В зависимост от времето решаваме дали да достигнем до едноименния връх или да се спуснем към уюта на хижа “Синаница”, да пием чай, да си говорим и да играем карти. Времето е наше.

Ден 7: Дългият път към Влахи. Денят ще е дълъг, но предимно надолу. Оставяме високите пирински върхове зад гърба си и се отправяме към една друга страна на планината, където растителността е различна, температурите – по–високи, а по долината на река Струма се усеща средиземноморското влияние. Достигаме до местността Пещерата и по горски пътеки се спускаме в посока с. Влахи. В малкото планинско селце завършва това епично приключение, след което няма да сме същите и ще мечтаем за нови срещи сред пиринските висини.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 850 лв.
Такса за участие с транспорт: 950 лв.

Включва храна и нощувки в хижи, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта (включена във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ