08/01/2023

С дъх на смола за малките: магьосници в кухнята

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ!

Лагерът е подходящ за деца на 9 – 11 години

“С дъх на смола” е нашата любима, най-дълголетна програма, която е на горската сцена от 2010 година. Обичаме я, защото е вселена от възможности. Затова от тази година развихряме лагера в различни посоки, за да могат всички участници да изследват теми, които ги вдъхновяват и предизвикват, а инструкторите да споделят своите най-силни умения и страсти. Ще разберем заедно как природата може да бъде среда за изява на различни таланти и за откриване на нови простори.

“С дъх на смола за малките: магьосници в кухнята” е полунова програма :), защото темата в светлините на прожекторите ще бъде храната. Отново ще сме в Горски център „Чатъма“, но ще обитаваме кухнята по-често и по-целенасочено. Ще пишем рецепти в дебели тефтери и ще опитваме различни методи за готвене сред природата. Обучението може да бъде във всякаква форма. Може рецептата да е скрита в гората, или пък на остров, който ще достигнем с кану. Може продуктите да са се изкатерили на високо дърво или да са се скрили в някое тайно кътче на забравена горска къщурка. А миксерът какво ли прави в хралупата на катериците или в гнездото на зеленоглава патица…? Лодки, колела и компаси отново ще ни помагат, но този път в една игра, в която ще научим, че уважението към храната е уважение към околната среда и към всеки един от нас.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване на палатки сред природата – учим се как да избираме място за лагер, как се опъва палатка, как и къде се пали огън, колко е важно да се грижим за мястото, на което се намираме;
– самостоятелно приготвяне храната и организиране на бита с помощта на инструкторите;
– грижа за зеленчуковата градинка на Чатъма;
– събиране и разпознаване на горски плодове, ядливи гъби, билки;
– обучение за произхода на храната и как с избора си на хранителни продукти се грижим за природата;
– пешеходни, колоездачни и каяк мисии в района на яз. „Голям Беглик“, Западни Родопи;
– основно обучение по ориентиране в търсене на вкусни загадки;
– екипни игри, кулинарни куизове и задачи.

Дати за провеждане: 20 – 26 август 2023 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Пристигане и ориентация. Участниците пристигат в местността Беглика. Следва първоначално запознаване и кратък преход до Горски център „Чатъма”, където ще бъде разположен лагерът ни. Разпъваме палатките на уютна поляна в гората край едноименната защитена местност. Запознаваме се с реда за пребиваване в горския център и задаване на темата на лагера.

Ден 2: Какъв зеленчук си ти? С игри за опознаване и сплотяване бързо разбираме характера на съседите по палатка. Разбираме любимите се занимания и… любимото си хапване. Започваме да опознаваме мястото и даровете, които се крият тук. Откъсваме първите свежи салатки от зеленчуковата градина на Чатъма и поемаме грижата за нея през тази седмица. В следобедните часове дискутираме темата за храната и стъпка по стъпка навлизаме в един безкраен свят от вкусове, аромати, възможности и вероятности.

Ден 3: Водата. През този ден ще овладеем тънкостите на гребането с кану и каяк в спокойни води. Учим се, гребем, борим се с вятъра, за да можем да изпълним важна мисия в търсене на “синьото съкровище”. После заедно ще си направим вкусен хляб с най-животворната съставка…

Ден 4: На северозапад е млякото. В този ден ще използваме знанията си за ориентиране с карта и компас и ще тръгнем в търсене на местната кравеферма. Там ще научим как се бие масло в бурило и ще си купим прясно мляко за закуската. Ще разберем повече за живота на хората от Родопите и техния поминък.

Ден 5: С колела за боровинки. В поредния вълнуващ ден ще научим какво представлява планинско колело, как да караме безопасно в планината и да достигаме целта. Ще направим панорамна обиколка на язовира и ще търсим най-богатите на горски плодове поляни, за да си съберем ягоди, боровинки и малини и да си направим вкусно домашно сладко.

Ден 6: През девет планини в десета. Като в приказките ще се преборим с (поне) три предизвикателства, за да получим финалната награда за усилията и старанието си. Задачите са неизвестни, наградите са тайни, но изненадата и радостта ще бъдат задължителни.

Ден 7: Малиноворозови изгреви. Събуждаме се рано, за да споделим вълнението на започващия ден. Всяко хубаво преживяване има своя край, за да започне нещо ново. Разменяме последни рецепти, пожелаваме си да се видим отново и се отправяме на финалната си разходка заедно.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Такса за участие*: 620 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 80 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.

Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ