10/01/2021

Лятото на костенурката

МИНАЛА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за деца на 10 – 13 години

Вълнуващият лагер, който предстои, ще се проведе за поредна година съвместно с Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки “Геа Челониа”, с. Баня. Очаква ни една седмица, в която ще бъдем едновременно на планина и на море, ще обходим Еминска планина – най-източните части на Стара планина, и ще се срещнем с нейните диви обитател. Ще играем по поляни, сред магични дъбови гори и на красиви плажове. Опознаването на тайния живот на костенурките ще е основната ни цел, но с интерес ще наблюдаваме и изследваме целия заобикалящ ни свят. Ще се учим на природолюбие и ще създаваме приятелства.

Програмата включва следните дейности:

– запознаване с живота на костенурките и разпознаване на видовете;
– освобождаване в дивата природа на възрастни пациенти на Центъра и бебета, излюпени в него;
– наблюдение на птици, влечуги, земноводни и запознаване с растителния свят в околността;
– пешеходни преходи и посещаване на защитените местности “Иракли” и “Смриките”, достигане до най-източната точка на Стара планина – нос Емине;
– къпане на плажовете в района;
– вълнуващо пътуване с влак.

Дата за провеждане: 27 август – 3 септември 2022 г. (МЕСТАТА ЗА ЗАПЪЛНЕНИ!) и 3–10 септември 2022 г. (НОВА АКТУАЛНА ДАТА!)
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 0 (събота): Влакът трака. Пътуваме с вечерен влак от София до Бургас, в който се запознаваме, пеем и вкусваме глътките на лятното вълнение.

Ден 1 (неделя): Към с. Баня. Сутринта с автобус се отправяме към с. Баня, в което се намира Центъра за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки „Геа Челониа“. Там ще разположим лагера си. Подремваме блажено отпуснати под ведрите слънчеви лъчи, а после играем игри за опознаване. Ще се запознаем не само помежду си, но и с животинките, живеещи под грижите на нашите домакини. Изграждаме палатковия си лагер и си създаваме удобства, а вечерта се събираме около огъня на сладки приказки.

Ден 2 (понеделник): Светът на костенурките. Днес ще научим що за животни са тези дълголетни създания, как са оцелели, пред какви проблеми са изправени и защо изчезват. Ще се запознаем и с хората, които са отдали живота си на опазването и грижата за тях. Ще разберем кои са видовете костенурки, които обитават Центъра, а след това ще започнем да изучаваме българските, разпознавайки ги по вид, пол и възраст. Разпределяме задачите – всички ще се сменяме в храненето, почистването, лекуването и поддръжката на загражденията на костенурките.

Ден 3 (вторник): През гори и поляни. Навлизаме дълбоко в живота на костенурките и се грижим за тях, научаваме навиците и вкусовете им. В търсене на местообитанията на тези спокойни влечуги, днес ще направим преход до Екопътека “Калето” край гр. Обзор. Ще се скрием в прохладната долина на р. Двойница, в близост до която се открива величествена гледка към морето и града в подножието на планината. Отпочиваме в местността “Аязмото” и търсим интересни животинки и насекоми. Пътеката ни води до красив скален водопад, до който ще се спуснем, а в следобедните часове ще достигнем и до средновековната крепост “Калето”.

Ден 4 (сряда): Към Иракли. За да разберем още повече за нашите нови приятели, ще се научим как да ги търсим. Денят ни ще започне с освобождаване на бебета-костенурки в дивата природа. В следобедните часове на деня се отравяме пешеходно към плажа Иракли, където веселите игри ще са с морски привкус. Ще се разходим сред горите на ЗМ “Иракли”, в търсене на следи от диви обитатели и ще се радваме на черноморската вода. Създаваме си уютен бивак за тази вечер, която ще прекараме под звездното небе!

Ден 5 (четвъртък): До нос Емине и обратно. Целта ни в днешния ден е да достигнем до най-източната точка на старопланинското било – нос Емине. По пътя си отново ще наблюдаваме птици, земноводни, влечуги, насекоми и ще се учим да ги разпознаваме. Ще си поговорим и за един легендарен маршрут за планинарите в България – Ком-Емине, който преминава през цяла Стара планина от запад на изток, а ние за малко ще стъпим на него във финалната му част.

Ден 6 (петък): Отново на плаж и ЗМ “Смриките”. Посоката ни отново е на североизток към гр. Обзор, където ще изследваме дивата природа в Защитена местност “Смриките” и ще се къпем на запазения пясъчен плаж до нея. Ще играем с вълните, ще строим замъци с естествени материали, дарове от морето, и ще бъдем щастливи туземци-откриватели. Вечерта ще отнесем находките си в “Геа Челониа” и ще направим нещо, което да остане за спомен на нашите приятели – хора и костенурки.

Ден 7 (събота): Сбогуване. Денят започва обичайно с хранене на костенурките и последни грижи за тях. Ще си поговорим какво сме научили през тази седмица и какво е за нас опазването на природата. Събираме лагера и си тръгваме с новите приятелства, ценните уроци и летните спомени. Ще се върнем отново при нашите черупчести приятели. Отпътуваме от с. Баня и с вечерния влак от Бургас се прибираме у дома.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 580 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 100 лв.

Включва храна, вътрешен транспорт Баня–Иракли, Баня–Смриките и др., настаняване в базата на „Геа Челониа“, квалифицирани инструктори и консултанти-херпетолози, палатки, шалтета, застраховка.
Не включва осигуряването на лична екипировка и личните разходи.

Настаняването по време на целия лагер е на палатки в Центъра и на открит бивак на плаж Иракли!

* Таксата е валидна при записване на пълен брой участници – 15 деца. При по-малък брой деца, цената ще бъде актуализирана и предварително съгласувана със записалите съответния участник. 

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ