Лагерът е подходящ за деца на 10 – 13 години

Вълнуващият лагер, който предстои, ще се проведе за поредна година съвместно с Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки “Геа Челониа”, с. Баня. Очаква ни една седмица, в която ще бъдем едновременно на планина и на море, ще обходим Еминска планина – най-източните части на Стара планина, и ще се срещнем с нейните диви обитател. Ще играем по поляни, сред магични дъбови гори и на красиви плажове. Опознаването на тайния живот на костенурките ще е основната ни цел, но с интерес ще наблюдаваме и изследваме целия заобикалящ ни свят. Ще се учим на природолюбие и ще създаваме приятелства.

Програмата включва следните дейности:

– запознаване с живота на костенурките и разпознаване на видовете;
– освобождаване в дивата природа на възрастни пациенти на Центъра и бебета, излюпени в него;
– наблюдение на птици, влечуги, земноводни и запознаване с растителния свят в околността;
– пешеходни преходи към Иракли и достигане до най-източната точка на Стара планина – нос Емине;
– къпане на плажовете в района;
– самостоятелно приготвяне на храната и грижа за бита;
– спане на палатки и открит бивак на плажа;
– вълнуващо пътуване с влак.

Дата за провеждане: 23 – 29 юни 2024 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 0 (събота): Влакът трака. Пътуваме с вечерен влак от София до Бургас, в който се запознаваме, пеем и вкусваме глътките на лятното вълнение.

Ден 1 (неделя): Към с. Баня. Сутринта с автобус се отправяме към с. Баня, в което се намира Центъра за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки „Геа Челониа“. Там ще разположим лагера си. Подремваме блажено отпуснати под ведрите слънчеви лъчи, а после играем игри за опознаване. Ще се запознаем не само помежду си, но и с животинките, живеещи под грижите на нашите домакини. Изграждаме палатковия си лагер и си създаваме удобства, а вечерта се събираме около огъня на сладки приказки.

Ден 2 (понеделник): Светът на костенурките. Днес ще научим що за животни са тези дълголетни създания, как са оцелели, пред какви проблеми са изправени и защо изчезват. Ще се запознаем и с хората, които са отдали живота си на опазването и грижата за тях. Ще разберем кои са видовете костенурки, които обитават Центъра, а след това ще започнем да изучаваме българските, разпознавайки ги по вид, пол и възраст. Разпределяме задачите – всички ще се сменяме в храненето, почистването, лекуването и поддръжката на загражденията на костенурките.

Ден 3 (вторник): През гори и поляни. Навлизаме дълбоко в живота на костенурките и се грижим за тях, научаваме навиците и вкусовете им. В търсене на местообитанията на тези спокойни влечуги, днес ще направим преход до Екопътека “Калето” край гр. Обзор. Ще се скрием в прохладната долина на р. Двойница, в близост до която се открива величествена гледка към морето и града в подножието на планината. Отпочиваме в местността “Аязмото” и търсим интересни животинки и насекоми. Пътеката ни води до красив скален водопад, до който ще се спуснем, а в следобедните часове ще достигнем и до средновековната крепост “Калето”.

Ден 4 (сряда): Към Иракли. За да разберем още повече за нашите нови приятели, ще се научим как да ги търсим. Денят ни ще започне с освобождаване на бебета-костенурки в дивата природа. В следобедните часове на деня се отравяме пешеходно към плажа Иракли, където веселите игри ще са с морски привкус. Ще се разходим сред горите на ЗМ “Иракли”, в търсене на следи от диви обитатели и ще се радваме на черноморската вода. Създаваме си уютен бивак за тази вечер, която ще прекараме под звездното небе!

Ден 5 (четвъртък): До нос Емине и обратно. Целта ни в днешния ден е да достигнем до най-източната точка на старопланинското било – нос Емине. По пътя си отново ще наблюдаваме птици, земноводни, влечуги, насекоми и ще се учим да ги разпознаваме. Ще си поговорим и за един легендарен маршрут за планинарите в България – Ком-Емине, който преминава през цяла Стара планина от запад на изток, а ние за малко ще стъпим на него във финалната му част.

Ден 6 (петък): Отново на плаж и ЗМ “Смриките”. Посоката ни отново е на североизток към гр. Обзор, където ще изследваме дивата природа в Защитена местност “Смриките” и ще се къпем на запазения пясъчен плаж до нея. Ще играем с вълните, ще строим замъци с естествени материали, дарове от морето, и ще бъдем щастливи туземци-откриватели. Вечерта ще отнесем находките си в “Геа Челониа” и ще направим нещо, което да остане за спомен на нашите приятели – хора и костенурки.

Ден 7 (събота): Сбогуване. Денят започва обичайно с хранене на костенурките и последни грижи за тях. Ще си поговорим какво сме научили през тази седмица и какво е за нас опазването на природата. Събираме лагера и си тръгваме с новите приятелства, ценните уроци и летните спомени. Ще се върнем отново при нашите черупчести приятели. Отпътуваме от с. Баня и с вечерния влак от Бургас се прибираме у дома.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 840 лв.
Такса за участие с транспорт: 940 лв.

Включва храна, вътрешен транспорт, настаняване в базата на „Геа Челониа“, квалифицирани инструктори и консултанти-херпетолози, бивачна екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта до и от Баня (включена във втората цена), осигуряването на лична екипировка и лични разходи.

* Таксата е валидна при записване на пълен брой участници – 15 деца.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ