Край Арда див живот кипи на пролет
Лагерът е подходящ за деца на 10 – 12 години

Река Арда е живот във всичките му форми – див, скалист, граблив и бодлив, мек като завоите ѝ и дълбок като вировете ѝ. Най-голямата родопска река ще ни посрещне, изпълнена с живот, за една незабравима седмица през пролетната ваканция. Колонията лешояди край Маджарово очаква нашите вперени погледи, а костенурките и другите животни в района не са си и мечтали за такова внимание. Природата се подготвя да бъде арена на една природонаучна детска експедиция. В  свежестта на пролетните аромати, ще се потопим в атмосферата на древния свят, съществувал преди нас, ще се катерим по скалите, опознавайки тайните на Източни Родопи и ще гоним дивото. Арда е Живот!

Програмата включва:

– настаняване на палатки до къща за гости „Старото гнездо“ в гр. Маджарово, Източни Родопи със зала за презентации на разположение;
– самостоятелно приготвяне на храната и изпитване на най-вкусните рецепти с помощта на инструкторите;
– беседи на специалисти херпетолози (хора, които изследват земноводните и влечугите) и орнитолози (пак любознателни хора, но занимаващи се с птици), заедно с които ще търсим диви обитатели и ще учим за тях;
– наблюдение на лешояди и други пернати;
– търсене на костенурки, на други влечуги и земноводни и разпознаване на видовете;
– първо пролетно джапане в реката в търсене на камъни и глинена работилница;
– пешеходни преходи около Маджарово;
– дружни игри и забавни задачи.

Дата за провеждане: 31 март – 6 април 2024 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Старото гнездо. Пристигаме в гр. Маджарово, където ще установим лагера си в хубавия двор на къщата за гости “Старото гнездо”. Запознаваме се с игри и научаваме повече за това, което ни предстои.

Ден 2: Джапане на плажа. Край реката е пълно с жаби, раци, гущерчета и следи от всякакви животни. Дали живеят видри там? Къде са гнездата на чаплите? Това горе в скалите гнездо на лешояд ли е или на орел? Ще питаме, ще научим, ще разказваме! А междувременно ще потопим крака до глезените в освежаващата вода и ще събираме слънце.

Ден 3: Преходи и пикници. Този ден ще бъде приключенски. Ще направим целодневен преход в северна посока от Маджарово, ще търсим аметисти край стари изоставени мини, ще се качим към село Горно поле, където ще си направим пикник за отмора. После по черни пътища, през дъбови горички, ще се спуснем отново към Арда и ще броим египетските и белоглавите лешояди, кръжащи над нас. В късния следобед ще бъдем отново в уюта на „Старото гнездо“.

Ден 4: Разходка с мисия! В Източни Родопи са установени повече от 270 вида птици или почти 70 % от всички, живеещи в България. Тук се срещат голям брой редки и застрашени видове, а ние сме им на гости и имаме шанс да ги видим! Въоръжени с бинокли и цялото си любопитство, ще наблюдаваме птичия свят. Минаваме през центъра на Българско дружество за защита на птиците, където ще ни разкажат за историята на лешоядите по българските земи и ще получим отговори на всичките си въпроси. Надничаме към ЗМ „Кован кая“ и търсим с поглед в скалите гнездата с малките на пернатите владетели на небето.

Ден 5: Нагоре до Кръста. Отправяме се на първата си дълга разходка в околността в търсене на дивия източнородопски живот. Ще се изкачим нависоко, за да погледнем меандрите на р. Арда, а по пътеките ще изследваме и най-малките гадинки. От скалистите височини над Маджарово ще търсим с поглед водното огледало на яз. „Ивайловград“ и ще се спуснем отново към лагера си.

Ден 6: Съковища от камък и глина. По бреговете на Арда всеки невзрачен камък може да е скрил в себе си удивително скъпоценно сърце. Маджарово е разположено застиналия от милион години кратер на древен вулкан, затова и около него има находища на много руди, минерали и полускъпоценни камъни. Ще тръгнем по бреговете на реката в търсене на неживи творения на природата, ще напълним джобовете си с причудливи камъни и ще си вземем ценен спомен за дома. Следобед ще ни очаква изненада – ще завъртим грънчарско колело и ще сътворим фантазиите си от глина!

Ден 7: Пътят към дома. Време е да съберем целия си лагер и да споделим вълненията и размислите си от изминалата седмица заедно. Краят на едно приключение отваря врата за следващото още по-голямо и смело!

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Такса за участие*: 820 лв.
Такса за участие с транспорт: 940 лв.

Таксата включва храна, инструктори, беседи и наблюдения на птици и влечуги, работилница за глина, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта (включен е във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 15 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ