Madzharovo

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! ПРИ ИНТЕРЕС СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС ОТ ТУК.

Лагерът е подходящ за деца на 10 – 14 години

Река Арда е живот във всичките му форми – див, скалист, граблив и бодлив, мек като завоите ѝ и дълбок като вировете ѝ. Най-голямата родопска река ще ни посрещне с прохладата си в горещите летни дни за една незабравима седмица. Колонията лешояди край Маджарово очаква нашите вперени погледи, а костенурките и другите животни в района не са си и мечтали за такова внимание. Природата се подготвя да бъде арена на една природонаучна детска експедиция. В края на лятото ще се потопим в атмосферата на древния свят, съществувал преди нас, ще се катерим по скалите, опознавайки тайните на Източни Родопи и ще гоним дивото. Арда е Живот!

Програмата включва следните дейности:

– настаняване на палатки в близост до къща за гости в гр. Маджарово, Източни Родопи;
– самостоятелно приготвяне на храната и изпитване на най-вкусните рецепти с помощта на инструкторите;
– беседи на специалисти херпетолози (хора, които изследват земноводните и влечугите) и орнитолози (пак любознателни хора, но занимаващи се с птици), заедно с които ще търсим диви обитатели и ще учим за тях;
– наблюдение на лешояди и други птици от специални укрития;
– опознаване на живота на костенурките, на други влечуги и земноводни и разпознаване на видовете;
– запознаване с растителния свят в околността, с лечебните свойства на билките и събирането им;
– пешеходни преходи около Маджарово;
– дружни игри и забавни задачи.

Дата за провеждане: 27 август – 2 септември 2023 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Старото гнездо. Пристигаме в гр. Маджарово, където ще установим лагера си в хубавия двор на къщата за гости “Старото гнездо”. Запознаваме се с игри и научаваме повече за това, което ни предстои.

Ден 2: Нагоре. Отправяме се на първата си разходка в околността в търсене на дивия източнородопски живот. Ще се изкачим нависоко, за да погледнем меандрите на р. Арда, а по пътеките ще изследваме и най-малките гадинки.

Ден 3: Речен плаж. Край реката е пълно с жаби, раци, гущерчета и следи от всякакви животни. Дали живеят видри там? Къде са гнездата на чаплите? Това горе в скалите гнездо на лешояд ли е или на орел? Ще питаме, ще научим, ще разказваме! А междувременно ще джапаме в освежаващата вода и ще си правим слънчеви бани.

Ден 4: Разходка с мисия! В Източни Родопи са установени повече от 270 вида птици или почти 70 % от всички, живеещи в България. Тук се срещат голям брой редки и застрашени видове, а ние сме им на гости и имаме шанс да ги видим! Въоръжени с бинокли и цялото си любопитство, ще наблюдаваме птичия свят. Изкачваме се по южните склонове над р. Арда в ЗМ „Кован кая“ и по черни пътища достигаме до с. Горно поле. Връщането ще бъде по различен и изненадващ маршрут.

Ден 5: Преходи и пикници. Този ден ще бъде приключенски. Ще направим целодневен преход по скалистите възвишения наоколо и ще се приближим до домовете на пернатите владетели на небето. С поглед към долината ще си направим пикник и ще търсим на изток водното огледало на яз. “Ивайловград”. Следобед ще се отдадем на игри и творчество в базата ни.

Ден 6: В търсене на каменни съкровища. По бреговете на Арда всеки невзрачен камък може да е скрил в себе си удивително скъпоценно сърце. Маджарово е разположено застиналия от милион години кратер на древен вулкан, затова и около него има находища на много руди, минерали и полускъпоценни камъни. Ще тръгнем по бреговете на реката и околните скали в търсене на неживи творения на природата, ще напълним джобовете си с причудливи камъни и ще си вземем ценен спомен за дома.

Ден 7: Перперикон по пътя към дома. Настъпва и последният ден от лагера, но приключението далеч не е приключило! Събираме палатки, стягаме багаж и се насочваме към античния Перперикон, който без съмнение е един от най-значимите археологически обекти в България, за да се разходим по стъпките на древните хора, обитавали тези земи. След обяд отпътуваме към дома с натежали от знание и любов към природата сърца.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Такса за участие*: 670 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 100 лв.

Таксата включва храна, инструктори, наблюдение на птици от укритие, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 15 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ