Край Арда див живот кипи
07/01/2023

Край Арда див живот кипи

Лагерът е подходящ за деца на 10 – 12 години

Река Арда е живот във всичките му форми – див, скалист, граблив и бодлив, мек като завоите ѝ и дълбок като вировете ѝ. Най-голямата родопска река ще ни посрещне с прохладата си в горещите летни дни за една незабравима седмица. Колонията лешояди край Маджарово очаква нашите вперени погледи, а костенурките и другите животни в района не са си и мечтали за такова внимание. Природата се подготвя да бъде арена на една природонаучна детска експедиция. В края на лятото ще се потопим в атмосферата на древния свят, съществувал преди нас, ще се катерим по скалите, опознавайки тайните на Източни Родопи и ще гоним дивото. Арда е Живот!

Програмата включва следните дейности:

– настаняване на палатки в близост до къща за гости в гр. Маджарово, Източни Родопи;
– самостоятелно приготвяне на храната и изпитване на най-вкусните рецепти с помощта на инструкторите;
– беседи на специалисти херпетолози (хора, които изследват земноводните и влечугите) и орнитолози (пак любознателни хора, но занимаващи се с птици), заедно с които ще търсим диви обитатели и ще учим за тях;
– наблюдение на лешояди и други птици от специални укрития;
– опознаване на живота на костенурките, на други влечуги и земноводни и разпознаване на видовете;
– запознаване с растителния свят в околността, с лечебните свойства на билките и събирането им;
– пешеходни преходи около Маджарово;
– дружни игри и забавни задачи.

Дата за провеждане: 25 – 31 август 2024 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Старото гнездо. Пристигаме в гр. Маджарово, където ще установим лагера си в хубавия двор на къщата за гости “Старото гнездо”. Запознаваме се с игри и научаваме повече за това, което ни предстои.

Ден 2: Джапане на плажа. Край реката е пълно с жаби, раци, гущерчета и следи от всякакви животни. Къде са гнездата на чаплите? Това горе в скалите гнездо на лешояд ли е или на орел? Ще питаме, ще научим, ще разказваме! А междувременно ще се къпем в освежаващата вода на Арда и ще събираме слънце.

Ден 3: Преходи и пикници. Този ден ще бъде приключенски. Ще направим целодневен преход в северна посока от Маджарово, ще търсим аметисти край стари изоставени мини, ще се качим към село Горно поле, където ще си направим пикник за отмора. После по черни пътища, през дъбови горички, ще се спуснем отново към Арда и ще броим египетските и белоглавите лешояди, кръжащи над нас. В късния следобед ще бъдем отново в уюта на „Старото гнездо“.

Ден 4: Разходка с мисия! В Източни Родопи са установени повече от 270 вида птици или почти 70 % от всички, живеещи в България. Тук се срещат голям брой редки и застрашени видове, а ние сме им на гости и имаме шанс да ги видим! Въоръжени с бинокли и цялото си любопитство, ще наблюдаваме птичия свят. Минаваме през центъра на Българско дружество за защита на птиците, където ще ни разкажат за историята на лешоядите по българските земи и ще получим отговори на всичките си въпроси. Надничаме към ЗМ „Кован кая“ и търсим с поглед в скалите гнездата с малките на пернатите владетели на небето.

Ден 5: Нагоре до Кръста. Отправяме се на дълга разходка в околността в търсене на дивия източнородопски живот. Ще се изкачим нависоко, за да погледнем меандрите на р. Арда, а по пътеките ще изследваме и най-малките гадинки. От скалистите височини над Маджарово ще търсим с поглед водното огледало на яз. „Ивайловград“ и ще се спуснем отново към лагера си късно следобед.

Ден 6: Съковища от камък и глина. По бреговете на Арда всеки невзрачен камък може да е скрил в себе си удивително скъпоценно сърце. Маджарово е разположено застиналия от милион години кратер на древен вулкан, затова и около него има находища на много руди, минерали и полускъпоценни камъни. Ще тръгнем по бреговете на реката в търсене на неживи творения на природата, ще напълним джобовете си с причудливи камъни и ще си вземем ценен спомен за дома. Следобед ще ни очаква изненада – ще завъртим грънчарско колело и ще сътворим фантазиите си от глина!

Ден 7: Перперикон по пътя към дома. Настъпва и последният ден от лагера, но приключението далеч не е приключило! Събираме палатки, стягаме багаж и се насочваме към античния Перперикон, който без съмнение е един от най-значимите археологически обекти в България, за да се разходим по стъпките на древните хора, обитавали тези земи. След обяд отпътуваме към дома с натежали от знание и любов към природата сърца.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Такса за участие*: 840 лв.
Такса за участие с транспорт: 960 лв.

Включва храна, инструктори, беседи за птици и влечуги с посещение на посетителски център на БДЗП, входни такси за Перперикон, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта (включена във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 15 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ