15/04/2019

Голямото предизвикателство

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

На основание Заповед № РД-01-277/26.05.2020 г., т. 4 и т. 5 на Министерството на здравеопазването се разрешава провеждането на детски извънкласни занимания на открито при спазване на противоепидемичните мерки.  Датите за лагерите на “Лагер Беглика” са актуални и записванията за всички програми са активни.

АКТУАЛНА ПРОГРАМА – ЛЯТО 2020 г.

Лагерът е подходящ за младежи на 14-17 години.

„Голямото предизвикателство“ е програма за младежи, които имат по-богат опит в планинарството, в срещите с дивата природа и са готови да се впуснат в една провокираща съзнанието и възприятията експедиция. Сами ще търсим пътя си сред гори, дерета и водопади насред Западни Родопи между Батак и Девин, ще изкачваме върхове и ще трупаме знания за оцеляване в нетипични условия. Отговорността към групата и уважението към природата ще са в основата на нашата мотивация за успех. Ще се научим да обичаме предизвикателствата, които ни учат как да израстваме като Човеци, заедно с един истински пътешественик – Филип Лхамсурен.

“Няма лесни отговори, има трудни решения. Обичам тези моменти преди разсъмване, когато е все още тъмно. Обличам екипировката, приготвена от вечерта. Обичам тази готовност да тръгна във всеки момент, да съм на прага на нещо голямо, нещо значимо в моите очи, нещо, което ми позволява да печеля по-сигурно битката със самия себе си, нещо, което прави живота по-смислен и пълноценен. Готовността е свойство, което ми позволява да посрещна по-трезво радостта и еуфорията, не само трудностите. Тръгвам рано така, както хлебарят излиза по тъмно за работа”. “По забравените пътища”, Ф. Лхамсурен*

За този лагер добрата физическа подготовка на участниците е от съществено значение! Децата ще се изправят пред предизвикателствата да преодоляват трудни терени, да си взаимодействат с околната среда, използвайки подръчни средства, да спят под открито небе.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи сред непопулярни местности;
– обучение по ориентиране с карта, компас, електронни навигационни уреди;
– планиране и подготовка за експедиция;
– бивакуване – избиране на място и организиране на открит бивак, подготовка за безопасно пребиваване;
– първа помощ в дивата природа;
– развиване на умения за оцеляване в специфични условия;
– наблюдаване и заснемане с фото-капани на диви животни и птици;
– часове за спорт, обучение, изграждане и поддържане на физическа форма;
– въвеждане в екологичния модел на пребиваване сред природата;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 16.08.-22.08.2020 г.
Краен срок за записване: 06.08.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1: Пристигане в Нова Махала. Пристигаме в село Нова Махала. Запознаваме се и се отправяме на преход до връх Баташки Снежник (2082 м). След като достигнем най-високата точка с впечатляваща 360-градусова панорама, спираме за почивка и обсъждане на предстоящите цели на експедицията. Следва динамично спускане по южния склон на планината, което ни отвежда до малък заслон. Там организираме заедно първия си бивак.

Ден 2: Базов лагер “Баташки Снежник”. Този ден ще прекараме в района на върха. Посвещаваме времето си на подобряване на уменията за работа с компас, карта и GPS. Научаваме важни за оцеляването правила:
– как да намерим вода и храна от природата и как да я обработим и сготвим;
– как с подръчни средства да изградим бивак;
– как да се придвижваме безопасно по сложни терени.
Тези тренировки ще ни подготвят за предизвикателствата, през които ще премине нашата експедиция и ще ни оформят като екип.

Ден 3: Трудни терени. Нашата същинска мисия започва с преход през върхове, гори и дерета. Младите изследователи ще приложат натрупаните знания и умения, за да се ориентират и оцелеят в природата. Целта е да стигнем до местността Борово, където да устроим следващия си бивак. Вечерта се събираме около лагерния огън, за да споделим преживяното и наученото през този ден и да слушаме вълнуващи разкази за приключения и трудности.

Ден 4: Резерват “Дупката”. Навлизаме в резервата „Дупката“, запазил красотата на старите гори и скрити древни руини. Отново самостоятелно децата ще търсят най-подходящия начин да преодолеят гъстата гора, безбройните дерета и хълмове пред тях. Задачата ни е да достигнем до края на деня до достъпно за нашия мобилен съпорт място, за да ни снабди с провизии. Има две подходящи места, които водят в различни посоки и ни отдалечават от нашия маршрут. Младите изследователи трябва да решат накъде да тръгнат или да открият алтернативно решение, което да следват заедно с водачите.

Ден 5. Към тайните кътчета по Девинска река. В този ден ще следваме посоката на водата като търсим най-безопасната линия към Девинска река. Реката тече в труден и див терен и се провира през стеснения с предизвикателни и стръмни брегове. Нашата задача е заедно да преодолеем трудностите, да намерим старите пътеки и да потърсим удобно място, където да изградим бивака си за през нощта.

Ден 6. Сред красотите на каньона. В този ден ще се промъкваме изцяло по поречието на Девинска река, навлизайки в различни закътани ръкави. Накратко – ще изследваме терена и притоците. Ще открием водопади, ще преминаваме водни прагове и ще се къпем в прохладни вирчета. Следобед ще се научим как да хващаме риби и раци, а вечерта трябва да се погрижим за огъня и да изградим последния си импровизиран бивак.

Ден 7. Последни стъпки в дивото. Настъпва последното ни утро заедно. Поемаме по течението на реката, която ще ни отведе към град Девин и цивилизацията. Там, с пълна торба емоции, усмивки, нови знания и умения, се сбогуваме, но продължаваме напред, а “Вятърът в живота, колкото и да е суров, не бива никога да спира, защото носи събития, сред които човек съзрява”.

**Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие***: 460 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на импровизирани биваци или в краен случай на палатки при неблагоприятни метеорологичните условия!
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Филип Лхамсурен е пътешественик, който се изправя сам срещу предизвикателствата на природата. Има зад гърба си няколко забележителни постиженията като експедиции през тайгата и пустинята Гоби в Монголия, преминаване на повече от 10 000 км на колело от Родопите до Памир през лятото на 2013 г.; две експедиции в дивата амазонска джунгла – през 2015 г. в опит за преминаване на Южна Америка от Тихия океан в Еквадор до Атлантическия океан на делтата на р. Амазонка в Бразилия по поречието на Великата река; през 2018 г. успешно преминаване сам с комбиниран транспорт – колело и кану, през цяла Амазония. Филип е автор на две книги – “Душата на човека” и “Забравените пътища. От Родопите до Памир” и е в процес на писане на нов пътепис за амазонската джунгла. Приятел и инструктор в лагерите на Лагер Беглика.

**Важно условие за участие в лагера ще бъде краткото лично представяне на участниците с няколко думи, както и присъствието им на предварителна среща-инструктаж с водещия инструктор. Срещата ще се проведе преди лагера в гр. София и за нея ще информираме допълнително. Ще бъдат изпитани мотивацията и физическите умения на децата.

***Таксата е валидна при минимум 8 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ