Gashnya
10/01/2021

Голямото предизвикателство

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ!

Лагерът е подходящ за младежи на 14 – 17 години

„Голямото предизвикателство“ е програма за младежи, които имат по-богат опит в планинарството, в срещите с дивата природа и са готови да се впуснат в една провокираща съзнанието и възприятията експедиция. Сами ще търсим пътя си сред гори, дерета и водопади насред Западни Родопи между Батак и Девин, ще изкачваме върхове и ще трупаме знания за оцеляване в нетипични условия. Отговорността към групата и уважението към природата ще са в основата на нашата мотивация за успех. Ще се научим да обичаме предизвикателствата, които ни учат как да израстваме като Човеци, заедно с един истински пътешественик – Филип Лхамсурен.

“Няма лесни отговори, има трудни решения. Обичам тези моменти преди разсъмване, когато е все още тъмно. Обличам екипировката, приготвена от вечерта. Обичам тази готовност да тръгна във всеки момент, да съм на прага на нещо голямо, нещо значимо в моите очи, нещо, което ми позволява да печеля по-сигурно битката със самия себе си, нещо, което прави живота по-смислен и пълноценен. Готовността е свойство, което ми позволява да посрещна по-трезво радостта и еуфорията, не само трудностите. Тръгвам рано така, както хлебарят излиза по тъмно за работа”. “По забравените пътища”, Ф. Лхамсурен*

За този лагер добрата физическа подготовка на участниците е от съществено значение! Децата ще се изправят пред предизвикателствата да преодоляват трудни терени, да си взаимодействат с околната среда, използвайки подръчни средства, да спят под открито небе.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи сред непопулярни местности;
– обучение по ориентиране с карта, компас, електронни навигационни уреди;
– планиране и подготовка за експедиция;
– бивакуване – избиране на място и организиране на открит бивак, подготовка за безопасно пребиваване;
– първа помощ в дивата природа;
– развиване на умения за оцеляване в специфични условия;
– наблюдаване и заснемане с фото-капани на диви животни и птици;
– часове за спорт, обучение, изграждане и поддържане на физическа форма;
– въвеждане в екологичния модел на пребиваване сред природата;
– екипни игри и задачи.

Дата за провеждане: 21 – 27 август 2022 г. (МЕСТАТА СА ЗАПЪЛНЕНИ!)
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Пристигане в Нова Махала. Пристигаме в село Нова Махала. Запознаваме се и се отправяме на преход до връх Баташки Снежник (2082 м). След като достигнем най-високата точка с впечатляваща 360-градусова панорама, спираме за почивка и обсъждане на предстоящите цели на експедицията. Следва динамично спускане по южния склон на планината, което ни отвежда до малък заслон. Там организираме заедно първия си бивак.

Ден 2. Базов лагер “Баташки Снежник”. Този ден ще прекараме в района на върха. Посвещаваме времето си на подобряване на уменията за работа с компас, карта и GPS. Научаваме важни за оцеляването правила:
– как да намерим вода и храна от природата и как да я обработим и сготвим;
– как с подръчни средства да изградим бивак;
– как да се придвижваме безопасно по сложни терени.
Тези тренировки ще ни подготвят за предизвикателствата, през които ще премине нашата експедиция и ще ни оформят като екип.

Ден 3. Трудни терени. Нашата същинска мисия започва с преход през върхове, гори и дерета. Младите изследователи ще приложат натрупаните знания и умения, за да се ориентират и оцелеят в природата. Целта е да стигнем до местността Борово, където да устроим следващия си бивак. Вечерта се събираме около лагерния огън, за да споделим преживяното и наученото през този ден и да слушаме вълнуващи разкази за приключения и трудности.

Ден 4. Резерват “Дупката”. Навлизаме в резервата „Дупката“, запазил красотата на старите гори и скрити древни руини. Отново самостоятелно децата ще търсят най-подходящия начин да преодолеят гъстата гора, безбройните дерета и хълмове пред тях. Задачата ни е да достигнем до края на деня до достъпно за нашия мобилен съпорт място, за да ни снабди с провизии. Има две подходящи места, които водят в различни посоки и ни отдалечават от нашия маршрут. Младите изследователи трябва да решат накъде да тръгнат или да открият алтернативно решение, което да следват заедно с водачите.

Ден 5. Към тайните кътчета по Девинска река. В този ден ще следваме посоката на водата като търсим най-безопасната линия към Девинска река. Реката тече в труден и див терен и се провира през стеснения с предизвикателни и стръмни брегове. Нашата задача е заедно да преодолеем трудностите, да намерим старите пътеки и да потърсим удобно място, където да изградим бивака си за през нощта.

Ден 6. Сред красотите на каньона. В този ден ще се промъкваме изцяло по поречието на Девинска река, навлизайки в различни закътани ръкави. Накратко – ще изследваме терена и притоците. Ще открием водопади, ще преминаваме водни прагове и ще се къпем в прохладни вирчета. Следобед ще се научим как да хващаме риби и раци, а вечерта трябва да се погрижим за огъня и да изградим последния си импровизиран бивак.

Ден 7. Последни стъпки в дивото. Настъпва последното ни утро заедно. Поемаме по течението на реката, която ще ни отведе към град Девин и цивилизацията. Там, с пълна торба емоции, усмивки, нови знания и умения, се сбогуваме, но продължаваме напред, а “Вятърът в живота, колкото и да е суров, не бива никога да спира, защото носи събития, сред които човек съзрява”.

** Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие***: 570 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 100 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Настаняването е на импровизирани биваци или в краен случай на палатки при неблагоприятни метеорологичните условия!
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

Настаняването по време на целия лагер е на импровизирани биваци!

* Филип Лхамсурен е български пътешественик с монголски корени, който се изправя сам срещу предизвикателствата на природата. Има зад гърба си няколко забележителни постиженията като експедиции през тайгата и пустинята Гоби в Монголия, преминаване на повече от 10 000 км на колело от Родопите до Памир през лятото на 2013 г.; две експедиции в дивата амазонска джунгла – през 2015 г. в опит за преминаване на Южна Америка от Тихия океан в Еквадор до Атлантическия океан на делтата на р. Амазонка в Бразилия; през 2018 г. успешно преминаване сам с комбиниран транспорт – колело и кану, през цяла Амазония. Филип е автор на три книги – “Душата на човека”, “Забравените пътища. От Родопите до Памир” и „Прегръдката на Амазония“, както и съавтор на едноименния филм за своето приключение в амазонската джунгла. Приятел и инструктор в лагерите на „Лагер Беглика“.

** Важно условие за участие в лагера ще бъде краткото лично представяне на участниците с няколко думи, както и присъствието им на предварителна среща-инструктаж с водещия инструктор. Срещата ще се проведе преди лагера в гр. София и за нея ще информираме допълнително. Ще бъдат изпитани мотивацията и физическите умения на децата.

*** Таксата е валидна при минимум 8 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ