05/01/2018

Пирински простори

ИЗТЕКЛА ПРОГРАМА! ПРЕДСТОИ АКТУАЛИЗИРАНЕ ЗА 2019 г.

Програмата е подходяща за юноши и младежи на 14-16 години.

Експедиция “Пирински простори” е многодневна пешеходна програма, която ще ни отведе до едни от най-красивите места на Пирин планина. Програмата е насочена към младежи в добра физическа кондиция и предишен опит в приключенски пътешествия. Настаняването по време на експедицията е на палатки и планински хижи, което предполага, че децата трябва да са в състояние да носят на гръб собствения си багаж (раница с тегло около 12 – 14 кг).

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване във високата планина и нощуване в планински хижи;
– планиране на преход в планината – видове преходи, оценка на възможностите, избор на екипировка, храна и други;
– пешеходни преходи в Пирин планина и изкачване на върховете Вихрен, Муратов, Синаница;
– ориентиране – усвояване и усъвършенстване на знания за работа с компас, GPS и ориентиране по карта;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 02.09. – 08.09.2018 г.
Краен срок за записване: 23.08.2018 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Начало. Пътуване до хижа “Бъндерица”, разположена в подножието на пиринския първенец връх Вихрен. След пристигането ни в района организираме палатков лагер на едноименния къмпинг. Следват екипни игри и разбор на програмата на лагера.

Ден 2. Към върха. В този ден ще се отправим към кота 2914 метра – връх Вихрен. Изкачването дотам преминава през карстовите долини Казаните, а гледката от върха във всички посоки е зашеметяваща. Спускаме се обратно до лагера през хижа “Вихрен”. Общата продължителност на прехода е около 7 часа.

Ден 3. Хижа “Бъндерица” – заслон “Спано поле”. Започваме деня с редуциране на багажа и подреждане на раниците, след което се отправяме към високите части на Бъндеришкия циркус. За около 2 часа достигаме едноименната порта и при подходящи условия правим изкачване към Муратов връх. След обяд продължаваме прехода си и за нови два часа достигаме до целта за деня – заслон “Спано поле”. Тук оставаме за следващите две вечери.

Ден 4. Заслон “Спано поле” – връх Синаница. Този ден е посветен на масива на мраморния красавец връх Синаница. От заслона се спускаме до живописния циркус Голямо Спано поле, откъдето се изкачваме към масива на Синаница. Наслаждаваме се на красиви гледки към пиринските върхове, а в долината под нас синее живописното синанишко езеро. Следобед се връщаме обратно в заслона.

Ден 5. Заслон “Спано поле” – хижа “Беговица”. Продължаваме прехода си към хижа “Беговица”. В този ден се движим на границата с гората, преминавайки през живописните местности Атмегдан, Башлийца и Мочурите. Преходът е сравнително лек и общата му продължителност е около 4 часа. Настаняваме се в хижа “Беговица” за две вечери. Остава ни време за отмора и игри.

Ден 6. Хижа “Беговица” – Куклите. В този ден ще се отправим към един слабо посещаван, но много красив район, а именно билото на скалните зъбери, наречени Куклите. От хижата за около два часа се изкачваме до билото. Наслаждаваме се на красиви гледки към върховете Каменица, Зъбът и Яловарника. След обяд се спускаме обратно и в уюта на хижата си припомняме приключението от изминалата седмица.

Ден 7. Със спомените към дома. В последния ден от лагера се спускаме към местността Попина лъка и оттам с транспорт се придвижваме към Сандански и София. Сбогуваме се с обещанието да се видим отново.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 450 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 12 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ