05/01/2018

Пирински простори

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ!

На основание Заповед № РД-01-277/26.05.2020 г., т. 4 и т. 5 на Министерството на здравеопазването се разрешава провеждането на детски извънкласни занимания на открито при спазване на противоепидемичните мерки.  Датите за лагерите на “Лагер Беглика” са актуални и записванията за всички програми са активни.

АКТУАЛНА ПРОГРАМА – ЛЯТО 2020 г.

Програмата е подходяща за младежи на 14-16 години в добра физическа форма.

„Пирински простори” е едноседмична пешеходна програма, която ще ни отведе до едни от най-красивите места на Пирин. Лагерът е за всички младежи в добра физическа форма и с опит в приключенските пътешествия, които искат да се докоснат до високата планина по един незабравим начин. Да отидеш на дълъг летен преход е зареждащо преживяване, което се помни дълго след като си се прибрал у дома, а да го направиш с приятели е още по-хубаво. Да погледнеш света от високо, да посрещнеш залеза и да усетиш свободата, това е което води всички нас отново и отново сред природата, за да я опознаваме още по-добре. Любовта към планината се ражда с розовия изгрев над острите върхове и с приятелската усмивка до теб.

Програмата включва следните дейности:

– бивакуване във високата планина и нощуване в планински хижи;
– обучение в планиране на планински преходи – маршрути, избор на екипировка и храна, оценяване на времето;
– ориентиране – усвояване и усъвършенстване на знания за работа с компас, GPS и ориентиране по карта;
– пешеходни преходи в Пирин планина и изкачване на върховете Вихрен, Муратов, Момини двори и много други;
– екипни игри и задачи.

Дати за провеждане: 23-29.08.2020 г.
Краен срок за записване: 13.08.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1: Начало. Пътуваме до хижа “Бъндерица”, разположена в подножието на пиринския първенец връх Вихрен и оттам пеш стигаме х. “Вихрен”. Тук ще устроим палатковия си лагер, където ще останем за следващите две вечери. Запознаваме се с игри и споделяме своите очаквания за лагера.

Ден 2: Към връх Вихрен. Денят е само втори в нашето приключение, но целта е голяма – връх Вихрен (2914 м). Ще изкачим с дружни усилия втория по височина връх в България и ще погледнем отвисоко към зашеметяващите гледки във всички посоки. Предизвикателството ще ни сплоти и ще постави пред нас нови цели за следващите дни. В следобедните часове се връщаме при палатките си и се заемаме с безбройните задачи, които има в един базов лагер. Хапваме вкусно, каквото сме си приготвили сами, и заспиваме с мисли за утрешния ден.

Ден 3: От хижа “Вихрен” до заслон “Спано поле”. Започваме деня с редуциране на багажа и подреждане на раниците, след което се отправяме към високите части на Бъндеришкия циркус. Отправяме се към Бъндеришка порта, за да се прехвърлим към съседната долина. При подходящи условия правим изкачване на скалистия, красив Муратов връх. Продължаваме прехода си и за около два часа достигаме до целта за деня – заслон “Спано поле”. Тук оставаме за вечерта и се радваме, че някой друг е приготвил вечерята. 🙂

Ден 4: От заслон “Спано поле” до заслон “Тевно езеро”. Събираме компактните раници и продължаваме към следващата си цел. През Чаирския циркус и Валявишка порта достигаме сгушения край брега на високопланинското езеро заслон “Тевно езеро”. Отпочиваме и с нови сили изкачваме връх Момини двори, за да посрещнем залеза, багрещ в горещи цветове върховете наоколо. Пиринските върхове са се наредили като броеница около нас и се учим да разпознаваме характерните им зъбери.

Ден 5: Заслон “Тевно езеро” – хижа “Беговица”(“Каменица”). Ставаме с изгрева и свежестта на утрото, за да послещнем и зората на високо. Целта ни за днес е да достигнем хижа “Беговица”, където ни очакват отново палатките ни. В този ден се движим на границата с гората, преминавайки през живописните местности Атмегдан, Башлийца и Мочурите. Преходът е сравнително лек и ще имаме време да упражним уменията си във водене на група и откриване на точния маршрут. Настаняваме се в хижа “Беговица”.

Ден 6: Хижа “Беговица” – хижа “Пирин”. В този ден ще се отправим на един горист, красив преход към приказната хижа “Пирин”. Отново ще се ориентираме и провираме през гори и реки, за да достигнем целта и да устроим за последна вечер лагера си. Ще усетим различната красота на Северен и Южен Пирин и ще се похвалим, че сме преминали цялото му протежение от Банско почти до Мелник.

Ден 7: Със спомените към дома. Събираме за последно багажа си и се отправяме към с. Рожен. Спираме се по път, за да се обърнем назад и да си спомним всички хубави моменти през отминалите дни и споделяме своите бъдещи планове – за нас и планината. Сбогуваме се с обещанието да се видим отново.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 490 лв.

Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 70 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, планинска застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 8 участници.

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

Изберете програма от падащото меню:

собственорганизиран

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ