Дървото на желанията и скалните пазители
19/02/2020

Дървото на желанията и скалните пазители

Лагерът е подходящ за младежи на 13 – 15 години

На границата между Западни и Източни Родопи легендите са живи. Следите от древните хора, обитавали земите ни, са навсякъде около нас. Всеки скалист зъбер е някогашно тракийско светилище, почти всяка издълбана форма в твърдата скала е дело на човешка ръка и таен знак. Въображението ни се развихря, виждаме фантастични фигури и форми от камък, а сетивата се обострят, за да опознаем себе си и света около нас по-добре.
В дните на пролетната ваканция ще се отправим на едно завладяващо пътешествие в района на Белинташ и Караджов камък. Ще обходим надлъж и нашир околността в търсене на следите на траките. Ще опознаем миналото заедно с приятели-изследователи.

Програмата включва:

– пешеходни преходи по поречието на река Сушица;
– посещение на скалните светилища и природни забележителности Белинташ, Ин кая, Хайдук таш, Караджов камък;
– обучение по ориентиране с карта, компас, GPS;
– настаняване с вечеря и закуска в комплекс “Сабазий” в Куруджиова махала в близост до скалното светилище Белинташ;
– забавни игри и групови задачи, много споделени истории и незабравими емоции.

Дати на провеждане: 31.03. – 06.04.2024 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на програмата или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: Към тракийските светилища. Отправяме се на път в посока към Добростанския дял на Западни Родопи, където ще отседнем в колоритните къщи на вилно селище “Сабазий” в близост до природната забележителност и скално светилище Белинташ. Правим кратък преход, докато достигнем до мястото, където ще се настаним. Запознаваме се с игри, за да започнем съвместното си приключение. В този първи ден ще научим повече за района, в който се намираме, и за природните дадености на тази част на Родопите.

Ден 2: Ориентираме се към Белинташ. Денят ни започва с още игри за опознаване. Разгръщаме картата и наместваме компасите. Ще научим как да използваме различни инструменти за навигация в планината, защото тези знания ще са ни необходими в следващите дни. В следобедните часове се отправяме към скалното плато Белинташ, използвано за светилище от траките. Затваряме очи и си пожелаваме нещо съкровено край „Дървото на желанията“ и се изкачваме към скалната площадка, където ще посрещнем залеза и ще разчитаме релефа, озарен от последните лъчи на слънцето.

Ден 3: Към Ин Кая. След леки упражнения за разкършване на сънливите тела и закуска се отправяме на преход до Ин Кая – обзорно място, вероятно също използвано от древните жители на местността за обредни цели. В движение се учим да водим група, да се ориентираме и да търсим най-добрите маршрути. Гледката от високата скала си заслужава усилията – обгръщаме с поглед целия хоризонт към западните и към източните Родопи. Следобед се връщаме по обходен път до Куруджиова махала.

Ден 4: До Хайдук таш и обратно. Научили сме, че “кая” от турски означава “скала”. Днес ще се отправим към друго впечатляващо скално образувание и пазител на района, наречено Хайдук кая (Хайдук таш). По долината на река Сушица следваме посоката към махала Ряката, сгушена в подножието на внушителен скален монолит. По диви пътечки през Виолетина поляна се изкачваме на скалите и поглеждаме към долината на реката и околните хълмове. Време е някой да избере маршрута и да поведе групата наобратно.

Ден 5: Почивен ден, но не съвсем. Днес ще си направим своеобразна почивка, но… пак ще научим много нови неща! Разделяме се на групи и разпределяме задачи, с които трябва заедно да се преборим и да “си сверим часовниците”. Кой какво е научил, кой какво е запомнил, кой ще води групата напред? Вече сме приятели, помагаме си, заедно ще си създадем предизвикателствата и ще се справим с тях. Ще играем и ще учим едновременно, ще си сготвим вкусно и ще се посмеем, а може и край лагерен огън да потанцуваме дивашки.

Ден 6: Скалата в небето. Отново потегляме на път. Част от маршрута ни е вече известен от онзи ден, но ще изпитаме уменията си за ориентиране, докато търсим пътя към друга местна забележителност. На мистично и скрито място природата е “заклещила” огромен кръгъл камък между отвесните скали. Достигнали сме до Караджов камък, надвесен над главите на преминаващите туристи все едно повдигнат от здрави великански ръце. Избираме обратния маршрут и привечер се прибираме до къщата и се отпускаме за заслужена почивка.

Ден 7: Отпътуваме пораснали. Свежестта на зеленината наоколо ни изпълва със спокойствие и напомнят за богатите преживявания през отминалите дни. Споделяме мислите си, подготвяме се за път и с много нови знания се приготвяме за път. Оставаме с наученото и с мисли за всички нови места на нашата лична карта на пътешествията.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 820 лв.
Такса за участие с транспорт: 940 лв.

Включва храна (закуска, обяд, вечеря), настаняване в къща за гости, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта (включена е във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

* Таксата е валидна при минимум 12 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ