19/02/2020

Легенди от скалите – Белинташ и Караджов камък

МИНАЛА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за деца на 12-15 години.

На границата между Западни и Източни Родопи легендите са живи. Следите от древните народи, обитавали земите ни, са оставени навред. Почти всеки скалист зъбер е някогашно тракийско светилище, почти всяка издълбана форма в твърдата скала е дело на човешка ръка. Въображението ни се развихря, виждаме фантастични фигури и форми от камък, а сетива се обострят, за да опознаем себе си и света около нас по-добре.
В дните на пролетната ваканция ще се отправим на едно магично пътешествие в района на Белинташ и Караджов камък. Ще обходим надлъж и нашир околността в търсене на следите на траките. Ще опознаем миналото заедно с приятели-изследователи.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи в района около река Сушица;
– посещение на скалните светилища и природни забележителности Белинташ, Ин кая, Хайдук таш, Караджов камък;
– обучение по ориентиране с карта, компас, GPS;
– настаняване в колоритни къщи в Чотрова махала на село Сини връх и в село Мостово;
– екипни игри и задачи, приятелство и споделяне.

Дати на провеждане: 05.04. – 10.04.2021 г.
Краен срок за записване: 25.03.2021 г.

Детайлно описание на програмата
Ден 1: До Белинташ.

Пътуваме от София в посока към Добростанския дял на Западни Родопи, където ще отседнем в уютната Чотрова къща. Настаняваме се и се запознаваме. Ще научим повече за района, в който се намираме, и ще споделим своите представи за лагера, който ни предстои. В късния следобед ще се отправим към скалното плато Белинташ, използвано за светилище от траките. Тук ще посрещнем залеза и ще разчитаме релефа, озарен от последните лъчи на слънцето.

Ден 2: Ин кая.

Започваме деня с игри, за да научим повече за останалите от групата. Отправяме се на преход до Ин кая – обзорно място, вероятно също използвано от древните жители на местността за обредни цели. В движение се учим да водим планинарска група, да се ориентираме и да търсим най-добрите маршрути. Гледката от високата скала си заслужава усилията – обгръщаме с поглед целия хоризонт към западните и към източните Родопи. Следобед се връщаме по обходен път до Чотрова махала.

Ден 3: Махала Ряката и Хайдук таш.

Научили сме, че “кая” от турски означава “скала”. Днес ще потърсим друго впечатляващо скално образувание в района, наречено Хайдук кая (Хайдук таш). По долината на река Сушица се насочваме към махала Ряката, сгушена в подножието на внушителен скален монолит. По диви пътечки през Виолетина поляна се изкачваме на темето му и поглеждаме към долината на реката и околните хълмове. Кой ще ни заведе обратно до Чотрова махала?

Ден 4: До село Мостово.

Идва време да се отправим на път и да се сбогуваме с домакините си. Днес ще извървим пътя оттук до красивото село Мостово, където е следващото ни място за отсядане. Маршрутът, който ще изберем, отново е в ръцете на младите ни водачи. В новата гостоприемна къща, където ще се настаним, ще се погрижим сами за изхранването на групата. Заемаме се с всички задължения на голямото ни домакинство.

Ден 5: До Караджов камък и обратно.

В този ден ще се насочим към една забележителна скала, в която природата е “заклещила” огромен кръгъл камък. Той като че ли е надвесен над главите на преминаващите, обхванат от високо вдигнати здрави ръце. Маршрути има много – кой ще изберем, за да се върнем навреме в новата ни база?

Ден 6: Отпътуване.

Приготвяме закуската си. Насладата от зеленината наоколо ни връща в спомените за отминалата седмица. Споделяме с новите си приятели последни мигове и се подготвяме за път. Оставаме с наученото и с мисли за всички нови места на нашата лична карта за пътешествия.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 470 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цената се формира в зависимост от броя на участниците.

Включва храна, настаняване, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.

*Таксата е валидна при минимум 12 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ

    Изберете програма от падащото меню:

    собственорганизиран

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ