Дъхът на Балкана
10/01/2021

Дъхът на Балкана

Лагерът е подходящ за младежи на 14 – 18 години с добра физическа подготовка

Балканът е като могъщ, но добър змей, заспал в средата на България с едно око отворено на север и едно око отворено на юг, да не изпусне какво се случва в земите му и да ги пази. Това лято ние ще бъдем негови гости, за да надзърнем от двете страни на скалистия му гръбнак и да обхванем с поглед долини и низини, далечни планини и пълноводни реки, да видим докъде се простира взора и жаждата ни за опознаване на света.
Заедно с най-опитните участници в лагерите ни ще се отправим към Национален парк “Централен Балкан” в прегръдката на Стара планина, където се намират някои от най-обичаните и зашеметяващи с магията си високопланински маршрути за туризъм. Целта ни е да преминем за седмица от юг на север през гръбнака на планината от с. Тъжа до х. “Амбарица” в Троянския Балкан. Ще слушаме шума на буките, ще видим водопади и джендеми, ще посетим някои от най-уютните хижи. Раниците ще са неразделна част от нас, ще каляваме стъпка след стъпка приятелството и силата си, а гледките от най-високите върхове на Балкана ще ни възнаграждават стократно за всяко положено усилие.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи в централната част на Стара планина;
– изкачване на върховете Голям Кадемлия, Ботев, Жълтец, Купена, Амбарица и др.;
– игри за сплотяване, дискусии и вземане на групови решения;
– обучение по ориентиране – работа с компас, GPS и ориентиране по карта, запознаване с приложения за навигация;
– обучение за безопасно поведение в планината, правила за движение на групата и оценка на времето и възможностите;
– нощувки в х. “Триглав”, х. “Мандрата”, заслон “Ботев”, х. “Васил Левски” и х. “Амбарица”;
– хранене в хижите.

Дата за провеждане: 28 юли – 3 август 2024 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: От с. Тъжа до х. “Триглав”. В първия ден от новото ни приключение навлизаме в планината откъм с. Тъжа в Калоферския Балкан. Опознаваме се под освежаващите пръски на водопадите и прохладната сянка на широколистната гора.

Ден 2: Х. “Триглав” – вр. Голям Кадемлия – х. “Мандрата”. Стъпка по стъпка се изкачваме към старопланинските висини. Достигаме вр. Голям Кадемлия (2275 м) и поглеждаме на запад към планинското било, което ни очаква през следващите дни. Избираме най-подходящия за времето и силите ни път към х. “Мандрата”, където ще отседнем за втората ни нощувка.

Ден 3: Х. “Мандрата” – вр. Ботев – заслон “Ботев”. Денят ще е дълъг и предизвикателен, но целта си струва! Днес ще достигнем до най-високия връх на Стара планина – връх Ботев (2376 м), ще пийнем топъл чай и ще си вземем печати за спомен в туристическите книжки. Слизаме за нощувка и сладки приказки към заслон “Ботев”.

Ден 4: От з. “Ботев” до х. “Васил Левски”. Заслужаваме ден за спокойна разходка и наслада от красотата на планината! Маршрутът ни в посока х. „Васил Левски“ ще ни преведе през вр. Жълтец (2226,8 м), откъдето ще започнем плавно и панорамно спускане към високите части на долината на Стара река. Хижата, в която ще преспим, е като от приказките – красива и уютна, сгушена в края на буковата гора и с добри, гостоприемни стопани.

Ден 5: От х. “Васил Левски” до х. “Амбарица”. Потегляме на преход, който ще ни изведе отново на билото на Стара планина. Заедно избираме маршрута, по който ще се движим, според времето и възможностите на групата. Посоката е запад, за да излезем на седловината между масива на Купените и вр. Амбарица (2166 м). Спускаме се към х. “Амбарица”, където ще останем да две нощувки.

Ден 6: Към Купена. Отправяме се малко назад по маршрута ни, за да достигнем до красивия скалист връх Купена, наострил снага в центъра на Балкана като непреодолим страж.

Ден 7: Довиждане и до скоро! В този ден ще бъде трудната раздяла с планината. Събираме бивака си и споделяме своите мисли за Балкана, за приятелството и за бъдещите ни срещи. По обяд се отправяме от х. “Амбарица” към м. Смесите над с. Черни Осъм, откъдето отпътуваме обратно към дома.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 850 лв.
Такса за участие с транспорт: 950 лв.

Таксата включва храна, нощувки в хижи, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта (включена  във втората цена), както и осигуряването на лична екипировка.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ