10/01/2021

Прегръдката на Балкана

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! ПРИ ИНТЕРЕС СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС ОТ ТУК.

Лагерът е подходящ за деца на 14 – 17 години с добра физическа подготовка

Балканът е като могъщ, но добър змей, заспал в средата на България с едно око отворено на север и едно око отворено на юг, да не изпусне какво се случва в земите му и да ги пази. Това лято ние ще бъдем негови гости, за да надзърнем от двете страни на скалистия му гръбнак и да обхванем с поглед долини и низини, далечни планини и пълноводни реки, да видим докъде се простира взора и жаждата ни за опознаване на света.
Заедно с най-опитните участници в лагерите ни ще се отправим към Национален парк “Централен Балкан” в прегръдката на Стара планина, където се намират някои от най-обичаните и зашеметяващи с магията си високопланински маршрути за туризъм. Целта ни е да преминем за седмица от юг на север през гръбнака на планината от с. Тъжа до х. “Амбарица” в Троянския Балкан. Ще слушаме шума на буките, ще видим водопади и джендеми, ще посетим някои от най-уютните хижи. Раниците ще са неразделна част от нас, ще каляваме стъпка след стъпка приятелството и силата си, а гледките от най-високите върхове на Балкана ще ни възнаграждават стократно за всяко положено усилие.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи в централната част на Стара планина;
– изкачване на върховете Голям Кадемлия, Ботев, Жълтец, Купена, Амбарица и др.;
– игри за сплотяване, дискусии и вземане на групови решения;
– обучение по ориентиране – работа с компас, GPS и ориентиране по карта, запознаване с приложения за навигация;
– обучение за безопасно поведение в планината, правила за движение на групата и оценка на времето и възможностите;
– нощувки в х. “Триглав”, х. “Тъжа”, заслон “Ботев”, х. “Васил Левски” и х. “Амбарица”;
– хранене в хижите.

Дата за провеждане: 30 юли – 5 август 2023 г.
Краен срок за записване: 10 дни преди началото на лагера или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: От с. Тъжа до х. “Триглав”. В първия ден от новото ни приключение навлизаме в планината откъм с. Тъжа в Калоферския Балкан. Опознаваме се под освежаващите пръски на водопадите и прохладната сянка на широколистната гора.

Ден 2: Х. “Триглав” – вр. Голям Кадемлия – х. “Тъжа”. Стъпка по стъпка се изкачваме към старопланинските висини. Достигаме вр. Голям Кадемлия (2275 м) и поглеждаме на запад към планинското било, което ни очаква през следващите дни. Избираме най-подходящия за времето и силите ни път към х. “Тъжа”, където ще отседнем за втората ни нощувка.

Ден 3: Х. “Тъжа” – вр. Ботев – заслон “Ботев”. Денят ще е дълъг и предизвикателен, но целта си струва! Днес ще достигнем до най-високия връх на Стара планина – връх Ботев (2376 м), ще пийнем топъл чай и ще си вземем печати за спомен в туристическите книжки. Слизаме за нощувка и сладки приказки към заслон “Ботев”.

Ден 4: От з. “Ботев” до х. “Васил Левски”. Заслужаваме ден за спокойна разходка и наслада от красотата на планината! Маршрутът ни в посока х. „Васил Левски“ ще ни преведе през вр. Жълтец (2226,8 м), откъдето ще започнем плавно и панорамно спускане към високите части на долината на Стара река. Хижата, в която ще преспим, е като от приказките – красива и уютна, сгушена в края на буковата гора и с добри, гостоприемни стопани.

Ден 5: От х. “Васил Левски” до х. “Амбарица”. Потегляме на преход, който ще ни изведе отново на билото на Стара планина. Заедно избираме маршрута, по който ще се движим, според времето и възможностите на групата. Посоката е запад, за да излезем на седловината между масива на Купените и вр. Амбарица (2166 м). Спускаме се към х. “Амбарица”, където ще останем да две нощувки.

Ден 6: Към Купена. Отправяме се малко назад по маршрута ни, за да достигнем до красивия скалист връх Купена, наострил снага в центъра на Балкана като непреодолим страж.

Ден 7: Довиждане и до скоро! В този ден ще бъде трудната раздяла с планината. Събираме бивака си и споделяме своите мисли за Балкана, за приятелството и за бъдещите ни срещи. По обяд се отправяме от х. “Амбарица” към м. Смесите над с. Черни Осъм, откъдето отпътуваме обратно към дома.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 670 лв.
Може да бъде заявен транспорт от Формата за записване. Цена (двупосочно): 80 лв.

Таксата включва храна, нощувки в хижи, инструктори, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на личната екипировка на децата.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ