28/01/2021

9 пролетни стъпки към природата

МИНАЛА ПРОГРАМА!

Лагерът е подходящ за деца на възраст 6 – 10 години.

На една ръка разстояние от София са се скрили природни красоти, които само чакат да ги намерим. Дневните ни разходки отново ще посрещнат своите участници, за да потеглим пак на път! Пролетта разцъфтява по поляните и в клоните на дърветата и сега със свежи пролетни сили малките ни герои ще откриват света, ще се забавляват и ще намерят много приятели. Всяка вечер децата ще се завръщат у дома уморени, но изпълнени с впечатления. Пролетната ваканция идва, да приключенстваме заедно!

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни разходки по Искърското дефиле, Витоша, Рила;
– наблюдение на птици, земноводни, растения и насекоми;
– запознаване с растителния свят, който се събужда;
– посещения на водопади и пещери, панорамни гледки и простор;
– весели игри и забавления;
– ежедневно прибиране на децата в София.

Дати за провеждане: 2 – 10 април 2022 г. (МИНАЛА ПРОГРАМА!)

Краен срок за записване: до сряда от седмицата, предхождаща началото на програмата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: “Живата вода” и змейската чешма. Сутринта пътуваме от София до село Боснек, разположено на около 45 км в посока Перник, за да достигнем до южните, по-непознати и магични части на Витоша. Гората се е раззеленила и наоколо се носи аромата на пролетни цветя, а птичките пеят щастливи под топлите слънчеви лъчи. За нас този ден е важен, за да се опознаем и да направим първите стъпки един към друг. Пътят ни се вие сред дъбовите гори и за около час и половина-два достигаме до чешмата със змейската глава, която загадъчно се зеленее сред горската шума. Отпочиваме и обядваме, играем и се сприятеляваме. Малко по-нагоре се намира пещерата “Живата вода”, в която влизаме, за да открием извора на живителната вода.

Ден 2: Лакатник и пещерата Темната дупка. Искърското дефиле може да бъде обект на изследователските ни търсения седмици наред, толкова е богато на забележителности. Едно от най-известните места по него са скалите с “висящата” къщичка над гара Лакатник. В този ден ще се разходим с влака до известните Лакатнишки скали, но за да ги проучим, ще трябва да минем по въжен мост над река Искър. Първо ще погледнем в недрата им, като посетим входните части на дългата над 8 км пещера Темната дупка, а после ще се изкачим нагоре по скалния венец, за да видим света отвисоко.

Ден 3: Каньонът на р. Реселец. Причудливи скални форми, стари римски пътища, вкаменелости от преди милиони години – това ни очаква в района около с. Реселец. Ще се промъкваме по теснините на екопътеката Тектонски гребен “Калето” и ще изследваме трите ѝ разклонения, всяко от които крие своя тайна и различна красота. Ще открием природните забележителности „Калето“ и „Реселешки кукли“, а по долината на р. Ръчене ще играем на просторните поляни.

Ден 4: Живот като на село. В този ден ще посетим една ферма сгушена в планинския район на с. Еремия. Тук заедно с милите ни домакини ще разберем как се отглеждат селските животни. А ако случим на хубаво време ще можем да поприпкаме заедно със стадото с овце и малки агънца. После заедно ще видим как се приготвя домашно сирене и други вкусотии. Обядът ще е придружен с истинско кисело мляко на свежа зелена поляна.

Ден 5: Млад зоолог. В този ден ще пътуваме, но не с автобус или влак, а на крилете на знанието към необятния свят на дивите животни. Ще посетим Националния природонаучен музей, където заедно с нашата приятелка-зоолог Еми Вачева, ще научим интересни неща за животните. И за да направим този ден още по-забавен, следобед ние самите ще станем откривател. Ще посетим един от големите софийски паркове в търсене на интересни представители на животинския свят, а вечерта ще споделим с родителите си своите приключения.

Ден 6: От Трън, та на… ждрело. Днес ще се приближим толкова близо до западната ни граница, че една крачка ще ни дели от Сърбия. Дълбок красив каньон е прегърнал р. Ерма, която милиони години е дълбала пътя си през скалите. Трънската екопътека ще ни преведе през зашеметяващи скални откоси и ниши, през направени от човешка ръка тунели, през мостчета над бурната река. Ще се радваме на красивата природа и ще играем край реките Ерма и Ябланица, ще се опитаме да запомним думите ждрело, каньон, дефиле и пролом и да разберем има ли разлика между тях. Трънският район се слави освен с природата си, и с колоритния си диалект, а ние ще се опитаме да намерим местни хора, които да ни научат нещо на трънски.

Ден 7: Назад във времето – Копривщица. Поемаме, като с машина на времето, към едно възрожденско градче. Ще се пренесем назад в историята и ще открием как са живели нашите прабаби и прадядовци. Ще си разказваме за героичните ни предци и ще се запознаем с магията на хляба. В този ден ще се разходим до китното градче Копривщица. Заедно с домакина ни от “Хлебната къща” ще замесим свой собствен хляб, ще разберем повече за пътя на зърното от нивата до филийката с масло в чинията ни, а накрая ще си го хапнем с истинско удоволствие.

Ден 8: Водопадът “Под Камико”. Пролетното ни приключение продължава с песента на локомотива. =) Отново сме по завоите на Искърското дефиле. Един водопад, скачащ от самия ръб на скалата в с. Бов, остава много често скрит от погледите на обикновените туристи. По река Бовска пътеките са потайни и спокойни, а реката прави красиви скокове и каскади, преди да ни отведе до подножието на високия 40 метра водопад. Слизаме от влака на гара Бов, за да се разходим по южните склонове над дефилето и да открием водопада “Под камико”.

Ден 9: Из Врачанския Балкан. Врачанският балкан е сред най-живописните места в западна Стара планина и зеленото през април се смесва с пъстрите цветове на пролетните цвяте. От град Враца тръгваме към най-високият, но непостоянно течащ водопад в България – Врачанска скакля (141 м). Бавно преминавайки под красивите скални венци, от които пада водопадът, постепенно се изкачваме на платото и виждаме величествените врачански скали отгоре. В следобедните часове по стръмна пътечка се спускаме към долината на р. Лева, преминаваме през внушителния пролом Вратцата и се отправяме към дома.

* Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 75 лв. на ден или 630 лв. за всички дни от програмата

Можете да заявите включване в отделни дни от програмата по Ваш избор. Таксата за всички заявени дни се заплаща в първия ден от участието на детето в програмата.

Включва инструктори, транспорт, входни такси за някои обекти, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва храна и осигуряването на лична екипировка.

* Дневните програми се провеждат при минимум 10 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ДНЕВНИ ЛАГЕРИ

    Изберете програма от падащото меню:

    ДРУГИ ПРОГРАМИ