19/01/2023

5 стъпки към природата за малките

Лагерът е подходящ за деца на 6 – 8 години

Ако си щур и приключенски настроен, и игрив, и любознателен, летните дни в забавления на открито са за теб! Програмата за по-малките откриватели ще бъде пълна с игри, търсене на съкровища, опознаване на природата и нейните чудеса от мравчиците до мастодонтите, живели по нашите земи, от дребните мъхчета и гъби до вековните дървета в горите. Ще посетим места, които са били винаги около нас, но не сме ги откривали, ще погледнем от друга гледна точка и на най-познатите неща и ще научим повече за тях. Под синьото небе и слънчевите лъчи ще бъдем в най-забавната занималня на открито и ще се учим в приключенията.
Еднодневните градски и извънградски работилници, срещи и екскурзии ще обогатят представата ни за света. Заедно с най-малките ни приятели ще си говорим за природата, храната, историята и хората, ще откривателстваме и ще се забавляваме. Всяка вечер децата ще се завръщат у дома с радостна умора и много истории за споделяне.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни излети по Искърското дефиле, Витоша, тектонски гребен Калето на р. Ръчене и още;
– наблюдение на различни видове птици, земноводни и насекоми;
– запознаване с растителния свят – разпознаване на безброй видове дървета, полски цветя и билки;
– посещение в Природонаучния музей в София;
– посещения на водопади и пещери, панорамни гледки и простор;
– весели игри и забавления;
– пикник с храна от дома;
– ежедневно прибиране на децата в София.

Дати на провеждане: 12 – 16 август 2024 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на програмата или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: “Живата вода” и змейската чешма. Сутринта пътуваме от София до село Боснек, разположено на около 45 км в посока Перник, за да достигнем до южните, по-непознати и магични части на Витоша. Гората се е раззеленила и по поляните се носи аромата на лято. Пътят ни се вие сред дъбовите гори и за около час и половина-два достигаме до чешмата със змейската глава, която загадъчно се зеленее сред горската шума. Отпочиваме и обядваме, играем и се сприятеляваме. Малко по-нагоре се намира пещерата “Живата вода”, където ще надникнем с любопитство и ще се понацапаме с кал.

Ден 2: Лакатник и Петренски дол. Тази дестинация ни е любима, защото зад всяка скаличка и долчинка, има нови неща за разглеждане и изследване. Ще направим един кръгов маршрут, по време на който ще разглеждаме причудливи скали, ще се катерим, ще погледнем долината на р. Искър отвисоко, а следобед ще се забавляваме във вирчетата на Петренска река, преди отново да се качим на влакчето и да се върнем у дома. За този ден си носете бански, джапанки и кърпа!

Ден 3: Каньонът на Реселец. Причудливи скални форми, стари римски пътища, вкаменелости от преди милиони години – това ни очаква в района около с. Реселец. Ще се промъкваме по теснините на екопътеката „Тектонски гребен “Калето” и ще изследваме трите ѝ разклонения, всяко от които крие своя тайна и различна красота. Ще открием природните забележителности „Калето“ и „Реселешки кукли“, а по долината на р. Ръчене ще играем на просторните поляни.

Ден 4: Градът и неговите тайни. В днешния ден ще преоткрием София. Ще прекараме първата част от деня в Природонаучния музей, където нашите домакини ще ни покажат забележителните му експонати и ще ни изненадат с природонаучно-забавно-разнообразни-любопитни неща от тайните музейни кътчета. После ще се насочим към уж познатата Борисова градина, за да надникнем под дърветата в търсене на нещо, което уж е пред очите ни, но все се крие. Градът има още с какво да ни изненада…, очаквайте неочакваното!

Ден 5: Какво чуват Ушите? Денят ще е въздушен и пълен с простор. Бусчето ни оставя пред х. “Алеко” и с ведри стъпки тръгваме към платото на Витоша. Излезли на открито, се насочваме в северна посока по приятен полегат маршрут, който ще ни заведе до малкия заслон “Ушите”. Играем, правим си пикник и прескачаме по скаличките на едноименния връх Ушите (1906 м). Надничаме към останалата под нас шумна София и прескачаме и до другия скалист връх в близост – Камен дел (1861 м). На връщане се отбиваме в базата на планинските спасители на х. “Алеко”, които ще ни разкажат как минават дните им в планината и колко е важно да бъдем подготвени и да си помагаме.

Такса за участие*: 490 лв.

Таксата е валидна при записване на минимум 10 участници.

Таксата включва инструктори, транспорт, входни такси за някои обекти, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва
храна и осигуряването на лична екипировка.

* Дневните програми се провеждат при минимум 10 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ