5 стъпки към природата за малките
06/02/2024

5 стъпки към природата за малките

Лагерът е подходящ за деца на 6 – 8 години

Ако си щур и приключенски настроен, и игрив, и любознателен, летните дни в забавления на открито са за теб! Програмата за по-малките откриватели ще бъде пълна с игри, търсене на съкровища, опознаване на природата и нейните чудеса от мравчиците до мастодонтите, живели по нашите земи, от дребните мъхчета и гъби до вековните дървета в горите. Ще посетим места, които са били винаги около нас, но не сме ги откривали, ще погледнем от друга гледна точка и на най-познатите неща и ще научим повече за тях. Под синьото небе и слънчевите лъчи ще бъдем в най-забавната занималня на открито и ще се учим в приключенията.
Еднодневните градски и извънградски работилници, срещи и екскурзии ще обогатят представата ни за света. Заедно с най-малките ни приятели ще си говорим за природата, храната, историята и хората, ще откривателстваме и ще се забавляваме. Всяка вечер децата ще се завръщат у дома с радостна умора и много истории за споделяне.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни излети по Искърското дефиле, Витоша, долината на река Бели Искър;
– наблюдение на различни видове птици, земноводни и насекоми;
– запознаване с растителния свят – разпознаване на дървета, полски цветя и билки;
– посещение на Музея на совите и Музея на мечката на Витоша;
– посещения на водопади и пещери, панорамни гледки и простор;
– весели игри и забавления;
– пикник с храна от дома;
– ежедневно прибиране на децата в София.

Дати на провеждане: 17 – 21 юни 2024 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на програмата или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата:

Ден 1: Между два квартала – през гората. Днес е ден първи от новите ни летни пътешествия! И с какво да започнем освен да се запознаем, да играем и да се разхождаме, уж просто ей така, между софийските квартали Бояна и Драгалевци, но по най-приятния възможен начин – през гори и птичи песни. Ще тръгнем от Боянската църква и ще стигнем до Драгалевския манастир в полите на любимата Витоша като цял ден по път ще пеем с глас, ще правим жабки във водите на Боянското езеро, ще разпознаваме дървета и цветя, ще гоним пеперудите и изобщо няма да скучаем!

Ден 2: Водопадът Бовска Скакля и Вазовата екопътека. Този ден ще пътуваме с влак! Едно ново изживяване, което ще ни преведе по пътя на р. Искър през живописни гледки, съпътствани от ритмичното потракване на железницата. На около 50 км от София от с. Гара Бов започва красивата “Вазова екопътека”. Тя се изкачва по склоновете на Искърското дефиле до с. Заселе, кацнало на платото над дълбокия речен пролом. За около час от гарата достигаме до водопад Бовска Скакля, който пада от 20 м височина. Преминаваме под освежаващите му пръски и пътеката ни издига над зашеметяващи просторни гледки. Достигаме платото, където се отдаваме на почивка и игри по поляните, и се радваме на гледките, вдъхновили писателя Иван Вазов да напише някои от най-хубавите си разкази. В късния следобед отново хващаме влака към София.

Ден 3: Мечета, сови и дървета, и няколко въжета. Почивен ден ли? Не съвсем. Ще грабнем раница с въжета и причудливи джади и ще тръгнем към Дендрариума и Игликина поляна на Витоша. Там ще предизвикаме ловкостта и съобразителността си, ще се катерим между дърветата и ще завържем възела на приятелството. По пътечка сред богатите растителни видове в района от Музея на совите ще стигнем до Музея на мечката, ще събираме с пълни шепи листа, клони и шишарки и с широко отворени очи и уши – приказки за живота на горските обитатели.

Ден 4: Екопътека „Бели Искър“. Отново ще пътуваме с приключенското бусче, за да достигнем до подножието на Рила планина и долината на река Бели Искър. Тук ни очаква приказно забавление по дървените мостчета и криволичещата пътека, която прескача ту от едната страна на реката, ту от другата. Ще се разходим по екопътеката „Бели Искър“ в най-чистата и красива част на реката, преди населените места, и ще си говорим за пътя на водата. Пикник, корабчета от борови шишарки и приятели – какво друго му трябва на човек през лятната ваканция?

Ден 5: Лакатник, пещерата Темната дупка и малко скалолазене. Искърското дефиле може да бъде обект на изследователските ни търсения седмици наред, толкова е богато на забележителности. Едно от най-известните места по него са скалите с “висящата” къщичка над гара Лакатник.Тръгваме рано сутринта с влака и пътуваме до подножието на известните Лакатнишки скали. Минаваме по въжен мост над река Искър и стъпваме в приключението. Първо ще погледнем в недрата на земята като посетим входните части на дългата над 8 км пещера Темната дупка, а после ще се покатерим по скалите, за да погледнем отвисоко.

Такса за участие*: 490 лв.

Таксата е валидна при записване на минимум 10 участници.

Таксата включва инструктори, транспорт, входни такси за някои обекти, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва
храна и осигуряването на лична екипировка.

* Дневните програми се провеждат при минимум 10 участници.

  АНКЕТА ПРЕДИ ЗАПИСВАНЕ


  Моля, преди да пристъпите към записване за лагера, да попълните приложената анкета. Тя ще ви помогне да се запознаете с базовите особености на програмата, към която проявявате интерес. Отговори на част от въпросите можете да намерите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

  За да пристъпите към попълване на Формата за записване в лагера, моля да отговорите на няколко въпроса:

  Какво е настаняването по време на лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Къде се провежда лагерът?

  Как се приготвя храната в лагера? Според лагера може да има повече от един верен отговор.

  Кое от долуописаните може да доведе до отпадане на дете от лагер? Верните отговори са повече от един.

  При неактивен бутон, в анкетата има грешка или не са посочени всички верни отговори.
  Моля, попълнете полетата и ги изпратете отново.

  ДРУГИ ПРОГРАМИ